De ce este util purificatorul de aer si cum sa-l alegeti pe cel potrivit?

Purificatorul de aer este un dispozitiv care face parte din categoria aparatelor de uz casnic pentru clima. Principala sarcina a purificatorului de aer este de a curata complet aerul din casa de diverse impuritati, gaze si praf.

Dispozitivul de curatare al aerului elimina, de asemenea, sporii de plante, ciupercile, acarienii, compusii de formaldehida, monoxidul de carbon, mirosurile neplacute (de exemplu, de la alimente arse) si distruge microbii patogeni care sunt prezenti in aerul prafuit din apartamente.

Un purificator de aer ii ajuta pe locuitorii casei sa se mentina sanatosi si sa isi imbunatateasca imunitatea. De exemplu, ei sunt practic imuni la alergii, riscul de raceala este redus si, cel mai important, sindromul oboselii cronice, atat de dezvoltat in marile metropole, se retrage, deoarece oamenii respira in cea mai mare parte a timpului aer curat, purificat. Este deosebit de important sa purificati aerul din interior daca aveti copii mici, animale sau pacienti cu alergii si astm bronsic.

In fiecare familie se pune intrebarea daca merita sa se cumpere sau nu un purificator de aer, doar se face curatenie. Insa chiar daca faceti o curatare umeda de doua ori pe zi, nu puteti scapa de particule de praf in totalitate.

purificator de aer

Chiar daca ferestrele sunt inchise cu grija si nu intra aer din exterior in apartament, exista totusi multi factori care cresc cantitatea de praf:

  • desprinderea epidermei si a parului nostru si al animalelor de companie;
  • praful de pe plantele din ghiveci;
  • praful microscopic din asternuturile din puf si pene;
  • microparticule provenite din frecarea si contactul cu obiecte de uz casnic.

Asadar, este imposibil sa scapi de praf. Aici ne vin in ajutor purificatoarele de aer.

Principiul de functionare a dispozitivului este simplu. Aerul poluat cu praf este aspirat in purificatorul de aer, trecut printr-un sistem de filtre moderne si stabile, iar apoi eliberat inapoi in apartament fara praf sau impuritati.

Care sunt criteriile de alegere a unui purificator de aer?

Nu va puteti ghida doar dupa pret. Este important sa se calculeze puterea dispozitivului, care depinde de dimensiunea camerei in care va fi curatat aerul.

Tipuri de purificatoare de aer:

  • Electrostatice – atractia particulelor solide de praf catre elementele incarcate se datoreaza unui camp electromagnetic. Fumul si funinginea se depun in mod fiabil pe placile de filtrare.
  • Cu ioni sau ionizatoare. Principiul functionarii lor se bazeaza pe impactul cu cele mai mici particule de praf care plutesc in aer, „ingreunandu-le” dupa care ele cad pe podea.
  • Cu inertie – functioneaza in conformitate cu metoda pompei vortex. Aerul din interiorul filtrului este invartit, particulele de praf si murdarie se depun pe filtre, iar aerul curat este evacuat inapoi in incapere. Functionarea dispozitivului este destul de fiabila, dar dezavantajul este efectul de zgomot crescut. Nu este potrivit pentru a fi utilizat in camere de copii, dormitoare sau camere in care se afla permanent persoane bolnave.
  • Cu apa – avantajul este umidificarea aerului, dar dezavantajul este necesitatea de a adauga apa in mod repetat in filtru in timpul zilei.
  • Fotocatalitice – aceste purificatoare se bazeaza pe expunerea la razele ultraviolete.
  • Complexe – care combina mai multe tipuri de purificare. Acestea sunt mai scumpe decat purificatoarele conventionale, dar permit o purificare cat mai profunda si de inalta calitate a aerului. In aceasta grupa se disting in mod traditional purificatoarele-umidificatoare si purificatoarele-ionizatoare.
Citește și:  10 Motive Pentru Care Curge Apa Din Centrala Termică

purificator de aer

Ce purificator de aer sa alegi?

  • Daca fumatorii din familie nu se grabesc sa se desparta de acest obicei, achizitionati un purificator de aer cu carbune activat pentru a va proteja de tutun si nicotina.
  • Daca aveti astm sau alergii, aveti nevoie de un purificator cu filtru HEPA.
  • Purificatoarele de aer pentru camerele copiilor trebuie sa fie silentioase si sa aiba un sistem de montare pe perete, departe de copiii curiosi.