Cum sa cresti ghimbir acasa? Sfaturi de ingrijire

ghimbir planta

Probabil ca toata lumea cunoaste proprietatile unice ale ghimbirului. Dar stiai ca il poti creste pe pervaz?

Ghimbirul acasa se simte grozav. Principalul lucru de stiut este ca sezonul de crestere al plantei dureaza 8-10 luni. Radacina de ghimbir se planteaza, de obicei, in februarie-martie, poate fi achizitionata la un magazin sau in piata.

Cum sa alegi o radacina de ghimbir pentru plantare?

husacheieauto

Pentru plantare, cumparati din magazin o bucata de rizom cu doi sau trei muguri.

Dupa selectarea materialului de plantare, puteti trece la pasii urmatori.

Pregatirea solului

Amestecul de pamant trebuie sa fie hranitor si respirabil. Puteti folosi solul universal pentru rasaduri, care este vandut in magazin, sau puteti face singur amestecul. Pentru a face acest lucru, trebuie sa amestecati doua parti de compost de frunze, o parte de sol moale si o parte de nisip fin de rau. Solul pregatit trebuie dezinfectat, utilizand produse chimice specializate.

Pregatirea radacinii

Inainte de a planta in pamant, radacina de ghimbir trebuie trezita. Tineti-o timp de 1-2 ore intr-o solutie roz pal de permanganat de potasiu sau intr-o solutie de stimulare a cresterii.

Apoi se pune intr-o punga de plastic pana cand apar mugurii, ca la cartofi. Apoi, rizomul de ghimbir trebuie impartit in mai multe parti. Fiecare parte trebuie sa aiba cel putin un mugure bine dezvoltat.

Plantare

Daca pentru plantare decideti sa folositi nu intreaga radacina, ci doar o parte din ea, atunci punctul taiat trebuie prelucrat cu carbune medicinal. Radacina trebuie sa fie plantata vertical, la o adancime de cel mult doi centimetri. Adanciti radacina in pamant afanat orizontal, indreptand mugurii in sus si acoperiti-o cu pamant  – 1,5-2 cm. Apoi radacina trebuie udata cu grija si acoperiti vasul cu folie sau sticla. Asezati vasul pe un pervaz luminos.

ghimbir

Ingrijire planta de ghimbir

Dupa ce apar mugurii, pelicula trebuie indepartata si vasul asezat intr-un loc cald si luminos. Observati starea pamantului. Nu lasati sa se usuce sau sa se umezeasca excesiv. Cu ingrijirea adecvata, veti vedea in curand lastari verzi la suprafata.

Primii lastari apar in 1-2 luni. Ghimbirul prefera lumina difuza, evitati lumina directa a soarelui.

Ghimbirul creste rapid si atinge o inaltime de 1 m. Ar trebui hranit de doua ori pe luna cu ingrasaminte fosfatice. Ghimbirul nu tolereaza uscaciunea, asa ca trebuie sa-l udati in mod regulat. Umiditatea din camera ar trebui sa fie ridicata.

Un rezultat bun este dat de pulverizarea zilnica a plantei. Pentru a preveni uscarea varfurilor frunzelor, pulverizati lastarii de 2-3 ori pe saptamana cu apa la temperatura camerei. Vara, cu vreme calda buna, ghiveciul poate fi scos in aer liber.

La sfarsitul lunii mai, cand pericolul inghetului tarziu a trecut, puneti planta de ghimbir pe balcon. Pentru ca frunzisul sa nu arda de la soarele stralucitor, acoperiti cu tifon in primele zile.

Inflorire

Inflorirea ghimbirului este un eveniment uimitor. Nu toate speciile acestei plante infloresc chiar si in conditii naturale si doar un exemplar adult de 3 ani infloreste in cultura.

Acest lucru se intampla de obicei primavara sau vara. Din radacina este produs un peduncul lung si subtire cu o floare uimitoare.

Floarea de ghimbir nu se estompeaza mult timp, de la 3 saptamani pana la cateva luni.

Nuantele inflorescentei sunt diferite: galben, violet, rosu, alb. Poate combina mai multe tonuri, de exemplu, alb cu o margine violet.

Recolta

Toamna, cand tulpinile plantei incep sa se usuce, este timpul sa scoti recolta. In ghiveci, desigur, va fi mai modesta datorita cantitatii limitate de pamant si nutrienti. In gradina, rizomii de ghimbir cresc mai mult.

Dupa aproximativ sase luni, planta va incepe sa se ofileasca, frunzele devin galbene. In acest moment, trebuie sa opriti pulverizarea plantei si sa reduceti foarte mult udarea. Dupa ce toate frunzele devin in cele din urma galbene si incep sa cada, puteti incepe recoltarea.

Rizomul trebuie scos, curatat de pamant si depozitat intr-un loc uscat.

O parte din radacini poate fi luata pentru utilizare in alimentatie sau pentru tratament. Pastrati cealalta parte pana in sezonul urmator si plantati in acelasi mod.

Radacina de ghimbir proaspata poate fi pastrata pe raftul de jos in frigider timp de aproximativ o luna, in timp ce radacina de ghimbir uscata si macinata poate fi pastrata pana la 4 luni.

Cultivarea ghimbirului acasa nu va va lua mult timp si efort, dar va da un rezultat excelent. Veti primi un produs util si, cel mai important, ecologic.

Despre Irina 92 Articole
Buna! Sunt Irina si scriu pentru a aduce un folos cititorului. Imi doresc ca familiile romane sa fie fericite si informate, caci un popor educat este un popor puternic! Incerc sa aduc cat mai multe informatii utile in fiecare articol.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.