Sparanghelul este o planta perena cu un rizom carnos si radacini groase albe, care stocheaza nutrienti. Din mugurii de pe rizom se dezvolta lastari puternici, dand ciorchini de tulpini subtiri, delicate, care joaca rolul de frunze. In timp ce sunt in sol, lastarii raman de culoare alba, iar atunci cand sunt expusi la lumina, devin verde inchis, se inaspresc si se ramifica. Tufele adulte de sparanghel ating o inaltime de 2 m.
Sparanghelul este o planta dioica: exemplarele masculi sunt mai productivi si se maturizeaza mai devreme decat femelele.
Din muguri de sparanghel se prepara salate, garnituri, supe, se folosesc in forma fiarta, inabusita, prajita si conservata.
Sparanghelul are si proprietati medicinale: serveste ca diuretic, ajuta la boli ale rinichilor, inimii, reumatismului, gutei, scade tensiunea arteriala si amelioreaza oboseala.
Plantele mature sunt destul de rezistente la frig, dar semintele germineaza doar la 20-25 °C, iar rasadurile sufera de inghet. Temperatura optima pentru cresterea lastarilor este de 10-12°C.
Sparanghelul este iubitor de umiditate, cu lipsa de apa, lastarii devin amari, devin fibrosi si, dimpotriva, cu un exces de umiditate radacinile putrezesc si mor. Este foarte solicitant la fertilitatea si structura solului, plantele cresc bine pe soluri usoare, fertile, bogate in materie organica. Sparanghelul nu tolereaza solurile acide si inchide apele subterane.
Plantare sparanghel
Toamna se pregateste solul, care trebuie sapat pana la o adancime de 35–40 cm si se adauga 10–12 kg/m 2 de humus sau compost. Primavara, se sapa iar, se adauga ingrasaminte minerale.
Sparanghelul este cultivat in principal in rasaduri. Terenul trebuie nivelat, se fac santuri la o distanta de 20–25 cm si se uda abundent cu o solutie de stimulator de crestere.
Semintele inainte de insamantare se pastreaza timp de 2-3 zile in apa calda (25 °C). Semintele umflate se imprastie pe o carpa, se acopera cu o alta carpa umeda si se pun intr-un loc cald (20-25°C). Semintele care au germinat se seamana la o adancime de 3 cm cu o distanta intr-un rand de 6-8 cm si mulcite cu humus cu un strat de 1 cm. Plantarea se efectueaza la inceputul lunii iunie.
Lastarii se raresc, lasand o distanta intre ei de 10-15 cm. La 15 zile dupa germinare, sparanghelul trebuie hranit cu ingrasaminte organice.
Pentru a obtine sparanghelul alb, in timpul afanarii distantei dintre randuri, solul se ridica mai intai cu 10 cm, apoi inca 10-15 cm, astfel incat stratul de humus de deasupra rizomului sa fie de cel putin 25 cm.
In urmatorii 2 ani sunt necesare afanarea solului, udarea si fertilizarea cu solutii de ingrasaminte.
Recolta in luna mai a celui de-al treilea an. Pentru a face acest lucru, solul este greblat cu grija din lastari si taiat cu un cutit ascutit, iar gaurile adorm din nou. Colectarea sparanghelului albit se efectueaza zilnic si numai pe vreme rece, innorata, dupa 2-3 zile. Lastarii buni trebuie sa aiba 15-20 cm lungime si 1-1,5 cm grosime. O planta produce in medie 10-12 lastari, uneori pana la 30, cantarind 20-30 g.
Comentarii recente