Exista un mit conform caruia este imposibil sa cresti o planta roditoare dintr-o samanta. Dar nu este asa. Folosind recomandarile gradinarilor experimentati, puteti obtine nu numai un lamai care emana uleiuri esentiale, ci si fructe cu vitamine.
Selectarea si pregatirea semintelor
Cuprins:
Acest pas determina in mare masura cat de sanatos si puternic va deveni copacul. Taiati lamaia in jumatate si indepartati semintele. Pentru plantare, lasati-le pe cele mai mari.
Semintele tratate se pun imediat in pamant. Exista 2 moduri de a pregati semintele:
- Dupa hidratare, fara uscare, se planteaza intr-un substrat pregatit. Este important sa nu se usuce.
- Pentru a accelera procesul de germinare a semintelor, coaja tare trebuie indepartata cu un cutit ascutit si apoi seminta poate fi plantata. Dar in acest caz, este necesara prudenta – exista un risc mare de deteriorare a cotiledonului.
Plantarea semintelor
Solul cumparat este cea mai buna optiune. Este necesar un substrat usor acid sau neutru, cu un continut ridicat de fosfor.
Unii gradinari prefera sa-l pregateasca singuri. In astfel de cazuri, se prepara un amestec de sol, constand din cantitati egale de pamant, humus si turba sau nisip. Se cerne printr-o sita cu celule mari.
Pamantul de acasa este recomandat sa fie dezinfectat – calcinat in cuptor sau prelucrat cu o solutie de permanganat de potasiu.
Semintele trebuie plasate in depresiuni mici la o adancime de 2-3 cm. Udati dintr-o sticla cu pulverizator. Udarea excesiva nu este necesara.
In viitor, pulverizarea se efectueaza de 2 ori pe saptamana.
Apoi, acoperiti ghiveciul cu o folie. Aerisiti periodic.
Temperatura optima pentru germinare rapida este de 18-25°C.
Ingrijirea puietilor tineri
- Primii muguri apar la 2-4 saptamani dupa plantare. Daca apar 2 lastari, unul dintre ei trebuie indepartat.
- Nu fertilizati, udati cu moderatie.
- Este necesara iluminarea suplimentara. Iluminarea insuficienta duce la caderea frunzelor si la intarzierea debutului fructificarii.
- Se recomanda udarea moderata – de 3 ori pe saptamana, in zilele caniculare – la doua zile, iarna – de 2 ori pe saptamana.
Sfaturi de ingrijire
Pentru a accelera fructificarea, se stimuleaza prin metoda inelara. Consta in faptul ca trunchiul de la baza este invelit cu sarma, asigurandu-va ca nu se infige prea mult in scoarta.
Dupa 6-12 luni, inelul este indepartat. O usoara deformare nu dauneaza plantei, dar creste numarul de muguri in curs de dezvoltare.
Stergeti frunzele de praf saptamanal.
Cresterea lamaiului dintr-o samanta este destul de simpla. Este nevoie de suficienta rabdare si respectarea regulilor de baza pentru crestere.
Fii primul care adauga un comentariu!