Cum sa cresti un copac de lamai din seminte?

lamai copac

Exista un mit conform caruia este imposibil sa cresti o planta roditoare dintr-o samanta. Dar nu este asa. Folosind recomandarile gradinarilor experimentati, puteti obtine nu numai un lamai care emana uleiuri esentiale, ci si fructe cu vitamine.

Selectarea si pregatirea semintelor

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

Acest pas determina in mare masura cat de sanatos si puternic va deveni copacul. Taiati lamaia in jumatate si indepartati semintele. Pentru plantare, lasati-le pe cele mai mari.

Semintele tratate se pun imediat in pamant. Exista 2 moduri de a pregati semintele:

  • Dupa hidratare, fara uscare, se planteaza intr-un substrat pregatit. Este important sa nu se usuce.
  • Pentru a accelera procesul de germinare a semintelor, coaja tare trebuie indepartata cu un cutit ascutit si apoi seminta poate fi plantata. Dar in acest caz, este necesara prudenta – exista un risc mare de deteriorare a cotiledonului.

Plantarea semintelor

Solul cumparat este cea mai buna optiune. Este necesar un substrat usor acid sau neutru, cu un continut ridicat de fosfor.
Unii gradinari prefera sa-l pregateasca singuri. In astfel de cazuri, se prepara un amestec de sol, constand din cantitati egale de pamant, humus si turba sau nisip. Se cerne printr-o sita cu celule mari.

Pamantul de acasa este recomandat sa fie dezinfectat – calcinat in cuptor sau prelucrat cu o solutie de permanganat de potasiu.

Semintele trebuie plasate in depresiuni mici la o adancime de 2-3 cm. Udati dintr-o sticla cu pulverizator. Udarea excesiva nu este necesara.
In viitor, pulverizarea se efectueaza de 2 ori pe saptamana.

Apoi, acoperiti ghiveciul cu o folie. Aerisiti periodic.

Temperatura optima pentru germinare rapida este de 18-25°C.

Ingrijirea puietilor tineri

  • Primii muguri apar la 2-4 saptamani dupa plantare. Daca apar 2 lastari, unul dintre ei trebuie indepartat.
  • Nu fertilizati, udati cu moderatie.
  • Este necesara iluminarea suplimentara. Iluminarea insuficienta duce la caderea frunzelor si la intarzierea debutului fructificarii.
  • Se recomanda udarea moderata – de 3 ori pe saptamana, in zilele caniculare – la doua zile, iarna – de 2 ori pe saptamana.

Sfaturi de ingrijire

Pentru a accelera fructificarea, se stimuleaza prin metoda inelara. Consta in faptul ca trunchiul de la baza este invelit cu sarma, asigurandu-va ca nu se infige prea mult in scoarta.

Dupa 6-12 luni, inelul este indepartat. O usoara deformare nu dauneaza plantei, dar creste numarul de muguri in curs de dezvoltare.

Stergeti frunzele de praf saptamanal.

Cresterea lamaiului dintr-o samanta este destul de simpla. Este nevoie de suficienta rabdare si respectarea regulilor de baza pentru crestere.

Despre Irina 203 Articole
Buna! Sunt Irina si scriu pentru a aduce un folos cititorului. Imi doresc ca familiile romane sa fie fericite si informate, caci un popor educat este un popor puternic! Incerc sa aduc cat mai multe informatii utile in fiecare articol.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.