Cum sa cureti chitul dintre rosturile gresiei si faiantei?

» Renovarea locuintei reprezinta un mare chin pentru majoritatea dintre noi, deoarece acest lucru implica atat efort financiar, timp pierdut si mult disconfort pe perioada renovarii. Din aceasta cauza foarte multi dintre noi incercam sa „renovam” doar estetic anumite lucruri fara a le mai schimba cu totul.

» In urmatorul articol vom face referire la renovarea vizuala a baii, si mai exact a rosturilor dintre placile de gresie si faianta. Majoritatea bailor mioritice sunt finisate cu gresie si faianta, unele bai chiar cu faianta pana sus in tavan, si pentru ca multe din acestea nu au geamuri care sa asigure ventilatia, pentru ca asa au fost construite de regimul de dinainte de ’89, acestea acumuleaza multa umezeala in interiorul incaperii, umezeala care de obicei afecteaza in primul rand varul sau vopseaua lavabila si apoi chitul dintre rosturile faiantei si gresiei. Sunt unele bai care chiar daca nu au fost dotate cu geamuri au avut montate ventilatoare care asigurau ventilatia bailor, dar acestea s-au stricat in timp si multi nu s-au mai sinchisit sa le schimbe, nerealizand ca mentinerea umezelii intr-o incapere nu poate aduce decat daune materiale in timp.

Cum sa cureti rosturile gresiei? 1

De ce se deterioreaza rosturile dintre gresie si faianta?

  • atunci cand meseriasul aplica chitul, din graba, nu umple corect golul dintre placile ceramice, lasand goluri de aer care in timp acumuleaza apa si favorizeaza aparitia mucegaiului;
  • folosirea unui chit de rosturi de proasta calitate, care nu are proprietati impermeabile. Unii mesteri folosesc pe post de chit chiar adezivul cu care se lipeste gresia, ceea ce este total gresit;
  • folosirea unor produse de curatat cu proprietati chimice agresive, poate duce la distrugerea chitului. Deasemenea folosirea unor bureti abrazivi pot duce la afectarea stratului de chit dintre rosturi.

Cum sa cureti rosturile gresiei? 2

Cu ce sa curatam rosturile dintre gresie si faianta?

  1. Aplicarea unei solutii de otet si apa in proportie de 1:1. Luati otetul diluat cu apa si aplicati-l cu ajutorul unei perii, indicat o periuta de dinti, pe rosturi. Lasati solutia sa actioneze 5-10 minute, apoi periati usor zona aplicata si clatiti cu apa in abundenta. Daca solutia functioneaza puteti continua procedura.
  2. Aplicarea unei solutii de bicarbonat de sodiu si apa fierbinte in proportie de 1:2. Luati compozitia obtinuta si aplicati-o cu ajutorul unei perii, indicat o periuta de dinti, pe rosturi. Lasati solutia sa actioneze 15-20 de minute, apoi periati usor zona aplicata si clatiti cu apa in abundenta. Daca solutia functioneaza puteti continua procedura.
  3. Aplicarea de apa oxigenata pe rosturi (se poate si pulveriza). Lasati solutia sa actioneze 15-20 de minute, apoi periati usor zona aplicata si clatiti cu apa in abundenta. Daca solutia functioneaza puteti continua procedura.
  4. Aplicarea unei solutii formata din inalbitor si apa fierbinte in proportie de 1:10. Luati compozitia obtinuta si aplicati-o cu ajutorul unei perii, indicat o periuta de dinti, pe rosturi. Se poate si pulveriza. Lasati solutia sa actioneze 5-10 minute, apoi periati usor zona aplicata si clatiti cu apa in abundenta. Daca solutia functioneaza puteti continua procedura.
  5. Aplicarea unor solutii detartrante speciale care se regasesc in comert.
Citește și:  10 Idei si modele de amenajare a baii

ATENTIE: Inainte de a incepe curatarea rosturilor cu aceste solutii echipati-va cu manusi, ochelari si masca de protectie pentru a evitarea iritarea pielii, a ochilor si a cailor respiratorii.

Cum sa cureti rosturile gresiei? 3

Ce facem daca solutiile de mai sus nu functioneaza?

» Daca rosturile nu se vor curata in varianta usoara va trebui sa recurgem la „forta” 🙂 . Asta inseamna efectiv indepartarea stratului de chit afectat in profunzime. Cum realizam acest lucru?

» Dupa echiparea cu ochelari si masca pentru a preveni inhalarea prafului si iritarea ochilor, vom incerca urmatoarele metode:

  • Curatarea rosturilor cu echipament special de curatare cu abur. De obicei firmele specializate dispun de asa ceva.

Cum sa cureti rosturile gresiei? 4

  • Curatarea rosturilor cu ajutorul unei masini de gaurit cu ghidaj. Burghiul va trebui sa aiba diametrul putin mai mic decat dimensiunea rostului pentru a nu afecta integritatea placilor ceramice.

Cum sa cureti rosturile gresiei? 5

  • Curatarea rosturilor cu ajutorul unei surubelnite. Aveti mare grija cum manuiti surubelnita sa nu va accidentati.

Cum sa cureti rosturile gresiei? 6

  • Curatarea rosturilor cu ajutorul unei scule multifunctionale.

Cum sa cureti rosturile gresiei? 7

  • Curatarea rosturilor cu ajutorul unei minifreze electrice cu ghidaj ajutator.

Cum sa cureti rosturile gresiei? 8

  • Curatarea rosturilor cu ajutorul unui cutit special de indepartare a chitului dintre rosturi.

Cum sa cureti rosturile gresiei? 9

Cum sa cureti rosturile gresiei? 10

  • Curatarea rosturilor cu ajutorul unui cutter. Aveti mare grija cum manuiti cuter-ul sa nu va accidentati.

Cum sa cureti rosturile gresiei? 11

  • Curatarea rosturilor cu ajutorul unor scule speciale. De obicei firmele profesionale care se ocupa cu asa ceva au in dotare un astfel de echipament.

Cum sa cureti rosturile gresiei? 12

» Dupa ce am indepartat chitul deteriorat dintre rosturi, vom trece la reumplerea acestuia cu un chit nou, de calitate, care sa aiba proprietati impermeabile. Acest lucru il putem face cu ajutorul unei gletiere de cauciuc sau cu ajutorul unei pensule. Curatati bine surplusul de chit de pe placile de gresie si faianta inainte sa se usuce.

Cum sa cureti rosturile gresiei? 13

Marker corector pentru Rosturi!

Cum sa cureti rosturile gresiei? 14

Sursa foto: o-vannoy.ru