Numărul celor care la un moment dat au considerat că este avantajos să cumpere unul sau mai multe apartamente pe care ulterior să le închirieze este semnificativ.
Închirierea nu pare a fi o procedură dificilă, cu toate astea este complexă şi nu trebuie să fie abordată cu superficialitate.
La modul general, pentru a găsi un chiriaș potrivit aşteptărilor sale, proprietarul poate să apeleze la un profesionist specializat în imobiliare sau poate să se ocupe singur de tot ceea ce implică închirierea apartamentului.
Închirierea directă este cea mai economică soluție, dar consumă foarte mult timp
În acest caz, proprietarul este cel care se ocupă de tot ceea ce înseamnă închiriere. Şi mai concret spus, proprietarul trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:
- elaborează oferta de închiriere;
- plasează oferta de închiriere pe un site de anunturi imobiliare online sau în presa specializată;
- selectează posibilii chiriaşi;
- merge la vizionarea apartamentului împreună cu cei care doresc să închirieze;
- verifică solvabilitatea chiriașilor;
- întocmește contractul de închiriere și îl semnează.
Avantajul acestei soluții consta în relaţia de apropiere care se crează intre proprietar și chiriaș, aspect care în cele mai multe cazuri poate fi considerat benefic.
Contractarea serviciilor unei agenții imobiliare are avantaje notabile, însă şi un cost
Apelând la serviciile unei agenţii imobiliare, proprietarul economisește timp, însă nu şi bani. Dar este normal ca serviciile unui expert specializat în imobiliare, care te vor scapa de bătăi de cap ulterioare, să aiba un cost. În acest caz, un profesionist se ocupă de închiriere, căutarea potențialilor chiriași, prezentarea apartamentului, elaborarea și semnarea contractului de închiriere.
Ambele soluţii care se pot lua în calcul pentru închirierea apartamentului au puncte în comun când în discuţie intră „găsirea chiriaşului potrivit”
Pentru că deja este comun ca proprietarii să se confrunte cu chirii neplătite şi daune aduse locuinţei, găsirea unui chiriaș bun a devenit esențială. Pentru ca acest obiectiv să poată fi îndeplinit, se pot avea în vedere următoarele sfaturi în alegerea chiriașului potrivit:
- solvabilitatea viitorilor chiriași și situația profesională a acestora sunt aspecte foarte importante. Un chiriaş care are un venit sigur, stabil, este mai puţin probabil să nu îşi plătească chiria;
- recomandările de la un fost proprietar pot să susţină eficient eligibilitatea viitorului chiriaş. Acesta poate să furnizeze informaţii despre caracterul chiriașului și despre regularitatea și seriozitatea sa în plata chiriilor;
- în momentul în care proprietatea se închiriază unei singure persoane al cărei venit este de cel putin trei ori mai mare decât chiria, este puțin probabil ca proprietarul să se confrunta cu neplata chiriei.
- închirierea apartamentului unui cuplu presupune, de regulă, un venit cumulat mai mare şi o mai bună organizare a locuinţei.
Alte sfaturi utile pentru închirierea unui apartament
Astăzi, este ușor să se acceseze platforme online specializate în inchirieri de apartamente. Tot ce trebuie să facă cel care închiriază este să scrie un anunț imobiliar atractiv, să facă câteva fotografii de bună calitate ale proprietății și să le posteze pe un site de anunțuri online. Pentru a scrie anunțul, este nevoie de timp şi de o descriere exhaustivă a apartamentului sau garsonierei, urmând câteva linii directoare:
- perioada pe care se închiriază: pe termen scurt sau lung;
- suprafaţa locuinţei;
- numărul de camere și dormitoare;
- prezența sau absența unui spațiu în aer liber și o scurtă descriere;
- aparatura casnica pusa la dispoziția chiriașului.
Stabilirea chiriei pentru locuințe necesită studierea pieței imobiliare din orașul în care se află proprietatea. Comparând diferitele anunţuri de închirieri similare, pentru locuinţe situate în același cartier, se poate obţine o imagine de ansamblu precisă asupra prețurilor practicate în zonă.
Când chiriașul dorește să părăsească locuința, trebuie să respecte o perioadă de preaviz care se stabileşte în funcție de tipul contractului de închiriere. În cazul în care chiriașul a deteriorat locuinţa sau dotarile din aceasta, i se poate reține în totalitate sau parțial garanţia stabilită în contractul de închiriere și plătită în avans.
Respectând sfaturile menţionate anterior închirierea locuinţei se poate dovedi mai sigură şi este mai puţin probabil ca proprietarul să se confrunte cu probleme din partea chiriaşului.
Fii primul care adauga un comentariu!