Cum sa obtii o recolta buna de capsuni

recolta de capsuni

Cultivarea capsunilor este o afacere destul de anevoioasa. Daca paturile nu sunt prelucrate la timp, poti ramane fara recolta. In acest articol vei gasi sfaturi pentru a obtine o recolta mai buna de capsuni.

Tratament pentru boli si daunatori

Banner Ford husa cheie auto webp

Dupa curatarea de primavara si plantarea rasadurilor noi, inainte de inflorire, efectuati un tratament preventiv al plantelor de capsuni impotriva bolilor fungice, care ar putea trece de la resturile de plante la frunzele tinere.

Pentru a face acest lucru, in sezonul cald, va recomand sa folositi produse biologice care sa nu dauneze recoltei viitoare. Majoritatea substantelor chimice sunt contraindicate, deoarece capsunile incep sa infloreasca devreme.

Daca situatia este deplorabila si nu se poate renunta la chimie, atunci toate inflorescentele formate dupa procesare trebuie indepartate. In perioada de inflorire, nu efectuam niciun tratament pentru a nu dauna albinelor.

Afanarea solului

Capsunile sunt foarte sensibile la afanarea solului. Slabiti cu grija solul dintre randuri pe tot parcursul sezonului de recoltare – atat inainte de fructificare, cat si dupa recoltare.

Mulcire

Daca plantarile de capsuni nu au fost mulcite primavara, asigurati-va ca o faceti la inceputul verii. Mulciul protejeaza boabele de contactul cu solul, ceea ce reduce foarte mult riscul de putrezire. Retine umiditatea in sol si structura sa libera. Si, desigur, mulciul impiedica cresterea buruienilor – in paturile adapostite, acestea devin mai slabe, este mai dificil pentru seminte sa germineze. De asemenea, sub mulci organic, solul devine mai hranitor, adapostul ajuta la imbunatatirea activitatii microorganismelor din sol. La udare, impiedica solul sa stropeasca fructele, iar la final, mulciul confera plantatiilor de capsuni un aspect frumos, bine ingrijit, ceea ce este de asemenea important.

Exista diferite moduri de a mulci solul sub capsuni: material netesut negru, rumegus, paie tocate, iarba uscata, compost, humus de frunze, ace de pin.

Mulciul trebuie asezat pe suprafata solului cu un strat de 4-7 cm, nu mai putin si nu mai mult: mulcirea excesiva impiedica razele soarelui sa incalzeasca pamantul primavara. Cu cat zona de crestere a capsunilor este mai la nord, cu atat stratul de mulci ar trebui sa fie mai subtire primavara, dar ar trebui sa fie suficient pentru a mentine fructele mereu curate.

Udare

Capsunile au nevoie de multa udare. Cu o cantitate echilibrata de umiditate in sol, creste nu numai cantitatea, ci si calitatea culturii. In perioada de coacere a capsunilor de gradina, este important sa udati numai solul, fara a ajunge pe frunze si fructe de padure. Primavara si dupa fructificare, puteti uda frunzele, dar numai dimineata.

Capsunile au mai multe perioade critice de nevoie de umiditate. Prima este inainte de inflorire. Reducem udarea numai in momentul coacerii fructelor, altfel excesul de umiditate pe fructele supracoapte poate provoca dezvoltarea putregaiului cenusiu.

Daca ploua in perioada de coacere a capsunilor, udarea trebuie limitata.

Multi oameni uita de capsuni dupa fructificare si tocmai in aceasta perioada sunt depuse muguri de fructe pentru anul urmator. Aceasta inseamna ca intr-o vara uscata, udarea gradinii de capsuni trebuie efectuata in mod regulat pana in toamna.

Fertilizare de primavara si vara

La inceputul primaverii, aplicati ingrasaminte cu azot – capsunile raspund bine la nutritia organica – infuzii de iarba si gunoi de grajd. In timpul verii, nu mai hranim cu materie organica, deoarece un exces de azot ne va oferi un tufis mare verde si putine fructe de padure. Inainte de inflorire, aplicati ingrasaminte cu potasiu sub radacina. De exemplu, sulfat de potasiu, sare de potasiu sau magnezie de potasiu (compozitia contine oligoelementul magneziu).

Daca preferati ingrasamintele naturale, cenusa de lemn este o sursa buna de potasiu. Pentru a prepara solutia nutritiva, se dilueaza 200 g de cenusa in 10 litri de apa (doza: 1 litru per tufa).

O alta fertilizare poate fi efectuata dupa fructificare, astfel incat tufa sa devina mai puternica si sa-si mareasca in mod activ masa pentru anul urmator.

fertilizare capsuni

Capsunile dupa fructificare

cele mai bune masini de spalat rufe

Dupa sfarsitul perioadei de fructificare, se efectueaza taierea sanitara a capsunilor. Este necesar sa indepartati toate frunzele deteriorate, pedunculii uscati, tulpinile din cultura si mustata la sol. De asemenea, se scot frunzele vechi – se vad dupa culoarea inchisa si marginea maro.

Imediat dupa taiere, puteti fertiliza usor cu ingrasaminte organice, acest lucru va oferi tufisului puterea de a construi o noua masa verde.

La o saptamana dupa taiere, puteti retrata capsunile de daunatori si ciuperci, despre asta am vorbit deja mai sus. In aceasta perioada, daca bolile si daunatorii sunt deja sesizati, puteti folosi substante chimice.

Prevenirea bolilor si a daunatorilor

Luati in considerare cateva trucuri agrotehnice care vor spori efectul tratamentului cu medicamente.

  • Rotatia culturilor. Atunci cand planificati paturi pentru capsuni, retineti ca este extrem de nedorit sa le plantati in locuri in care au crescut culturile care au boli si daunatori comune cu capsuni, de exemplu, cartofi, rosii, vinete. De asemenea, nu plantati capsuni in locul in care a crescut inainte zmeura.
  • Alegeti soiurile „potrivite”. Concentrati-va nu numai pe conditiile climatice ale regiunii, ci si pe caracteristicile gradinii. Daca in zona ta se observa o boala foarte specifica, acorda atentie soiurilor de capsuni care sunt rezistente la aceasta.
  • Pastreaza distanta. Frunzele inferioare ale tufisurilor ar trebui sa aiba acces la soare si aer curat. Lipsa acestora din urma poate duce la dezvoltarea bolilor. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca astfel de plantari sunt greu de ingrijit si este mai usor ca daunatorii sa se ascunda in ele. Asezati plantele la cel putin 25-30 cm una de cealalta.
  • Replanteaza mai des. Cu cat plantele sunt mai vechi, cu atat se gasesc insecte mai daunatoare in ea. De aceea, la fiecare 2-3 ani, este de dorit sa transplantam capsuni intr-un loc nou.
  • Pastreaza paturile curate. Plivitul si indepartarea in timp util a partilor deteriorate ale plantelor iti vor economisi mult timp (si sanatate) la tratarea chimica a gradinii.
Despre Irina 203 Articole
Buna! Sunt Irina si scriu pentru a aduce un folos cititorului. Imi doresc ca familiile romane sa fie fericite si informate, caci un popor educat este un popor puternic! Incerc sa aduc cat mai multe informatii utile in fiecare articol.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*