Florile culese intr-un buchet sunt fermecatoare, dar, din pacate, se ofilesc rapid. Cu toate acestea, viata florilor in vaza poate fi prelungita semnificativ prin respectarea unor reguli de ingrijire, iata care sunt ele:
❀ Taiati florile dimineata pe timp de roua. Gradul de maturitate a acestora este de importanta mare: cel mai bine este daca florile nu au inflorit inca, dar mugurii au capatat deja culoare.
❀ Dupa taiere, florile ar trebui sa se „odihneasca” timp de doua ore in apa la temperatura camerei, intr-un loc intunecat, racoros si numai dupa aceea puteti face buchete din ele.
❀ Inainte de a pune buchetul in apa, trebuie sa pregatiti tulpinile. Taiati tulpinile moi 2-4 cm in diagonala cu un cutit ascutit sau brici, dar nu cu foarfecele – acestea mototolesc tulpinile. Tulpinile de liliac si crizantema pot fi atat despicate, cat si rupte facand mai multe taieturi in partea care va fi scufundata in apa; inmuiati pentru scurt timp in alcool. Taierea tulpinilor este necesara pentru toate florile pentru a indeparta partea uscata a acestora si pentru a permite florii sa „bea” apa cu putere; un capat despicat, zdrobit sau crestat al tulpinii va absorbi apa si mai intens – ca un burete.
❀ Toate frunzele care, la coborarea buchetului in vaza, vor fi sub apa, trebuie indepartate cu grija.
Atunci cand compuneti buchete, nu trebuie sa va ghidati doar dupa gustul estetic. Galbenele, narcisele accelereaza ofilirea altor flori, deoarece emit substante toxice in apa, asa ca trebuie sa fie plasate in vaze separate. Crinii au un efect negativ asupra violetelor, lalelelor, iar garoafele si crinii pot scurta viata aproape oricaror flori care se afla in aceeasi vaza cu ele. Trandafirii si crinii formeaza intotdeauna o pereche armonioasa.
Daca buchetul este legat, asigurati-va ca il dezlegati si nu puneti prea multe flori in vaza: nu trebuie sa fie aglomerate.
Oricare ar fi buchetul, acesta trebuie pus in apa cat mai curand posibil. Cu cat este mai curata, cu atat mai bine. Majoritatea florilor le place apa la temperatura camerei, iar mimoza prefera apa calda + 25-30 °C. Temperatura optima a aerului pentru flori este de + 18-19 ° C, iar noaptea este util sa le scoateti intr-o camera mai racoroasa (+ 10-15 °C). Florile iubesc lumina, dar lumina directa a soarelui si curentii sunt contraindicate pentru ele.
Tot felul de solutii de dezinfectare, conservanti si nutritive cresc semnificativ durata de viata a florilor taiate. Pentru a opri reproducerea bacteriilor putrefactive in apa destinata florilor, va ajuta un cristal de permanganat de potasiu, o moneda de cupru aruncata in vaza sau o bucata de carbune. Puteti prepara o solutie nutritiva pentru flori (pe baza a 1 litru de apa) astfel:
1. Sare – 1 lingurita, in special pentru gladiole.
2. Zahar
- 15 g pentru trandafiri, gladiole;
- 30 g pentru asteri, crizanteme, frezii, irisi, gerbere;
- 50 g pentru galbenele;
- 70 g pentru garoafe.
3. Acid citric – ½ lingurita, pentru trandafiri;
- cateva cristale pentru gladiole.
4. Esenta acetica – cateva picaturi pentru mimoza.
5. Aspirina – ½ pastila pentru trandafiri;
- ½ pastila + 2 lingurite zahar pentru cuisoare;
- 1 pastila pentru gladiole, dalii.
6. Carbune activat – 1 tableta pentru gladiole.
7. Acid boric – 1 lingurita pentru gladiole.
8. Glucoza – solutie 1%.
9. Alcool – solutie 10%.
10. Glicerina – solutie 1,5-2%.
Pentru a deschide rapid mugurii, urmatorii aditivi sunt eficienti:
- amoniac – ½ lingurita + lapte 1 lingura;
- alcool – 2 linguri + amoniac (3 picaturi).
In ciuda tuturor trucurilor, este inca posibil sa prelungesti viata florilor doar la limite rezonabile, care sunt diferite pentru diferite flori: crizantemele pot ramane proaspete pana la 6 saptamani, mimoza – 6-7 zile, iar violetele doar cateva ore.
Apa din vaza trebuie schimbata zilnic; pentru narcise, zambile, amaryllis. Cand schimbati apa, clatiti tulpinile sub jet de apa si taiati sau zdrobiti din nou.
Nu uitati ca florile au nevoie de un spray care inlocuieste roua, in special violetele. Dar garoafele nu au nevoie de o astfel de procedura.
Daca florile au inceput sa se estompeze, pot fi improspatate putin punandu-le intr-un vas cu apa intr-un loc racoros timp de cateva ore. Tulpinile ar trebui sa fie adanc in apa, iar florile la suprafata. O alta modalitate este sa acoperiti buchetul cu un capac de hartie inmuiat in apa si sa il lasati acolo pana cand hartia se usuca, apoi, daca este necesar, sa repetati.
Acestea sunt secretele simple ale ingrijirii florilor. Iar cel mai important secret este ca florile daruite cu dragoste traiesc si incanta ochiul mult mai mult decat toate celelalte!
Fii primul care adauga un comentariu!