Cum sa reabilitez un pod?

intrebari si raspunsuri

Reabilitare pod

Intrebare de la: Constantin Tibirna pe adresa redactiei

“Buna ziua ma confrunt cu o situatie aparte:

Am cumparat in urma cu 4 ani o casa , intr-o localitate aradeana,”la pachet” cu un spatiu comercial lipit de casa.Initial nu am avut o idee clara cu utilizarea spatiului insa legislatia romana m-a obligat sa-i dau intrebuintare (a trebuit sa fac contract cu Enel ca persoana juridica desi eu nu eram deoarece detineam cladire intabulata ca spatiu comercial), asa ca am igienizat si am dat in chirie .
Acoperisul acestei cladiri a fost initial placa de beton dar din cauze neclare a fost acoperit cu un schelet din lemn(grinzi , caprioro , laturi )apoi cu folie transparenta si tigla.
Deoarece chiriasul a reclamat infiltratii de apa din precipitatii , am inlocuit tigla cu fibra ondulata.Deoarece acest acoperis “pleaca ” de sub streasina casei in care locuiesc si are la partea innalta aprox.1,5 m. podul nu poate fi strabatut decat pe burta sau in “patru labe” fiind nefolosibil.
Mentionez ca acest spatiu este construit din boltari de beton , cu stalpi din beton armat cu fier si grinzi din beton armat cu fier , dar nu este tencuit la exterior. Am dorit sa finisez si in acelasi timp sa izolez termic cu ampora si am descoperit ca nu exista streasina suficienta pentru acest lucru si nici posibilitate de montaj jgheaburi pentru apa din precipitatii .Deci singura solutie este refacerea acoperisului si daca il refac imi doresc sa fie functionabil
Ideea mea este sa schimb inclinatia acoperisului si sa ii dau “cadere catre peretele comun cu casa .
NECUNOASTEREA ESTE :
1. Exista sisteme de preluare a apei mai mari , avand in vedere ca acoperisul dorit este de aprox 90mp si partea din acoperisul casei inclinat catre magazin 100mp iar lungimea “lipiturii ” intre cele doua cladiri este de 20 ml?
2. Pot folosi pentru constructie perete exterior grinzi de lemn si sa plachez cu OSB cu grosime 10 mm (trebuie mai gros?) si acoperisul din lemn cu tabla tip “lindab” ?
3. Este obligatoriu , pentru izolatie termica sa plachez si la interior cu OSB sau placi rigips ? avand in vedere ca doresc doar pod functionabil si nu vreau mansarda ?
Poate se gaseste cineva care a intampinat aceleasi probleme , cum a rezolvat si la ce costuri?”

Raspunsul redactiei:

» Buna ziua. Pentru situatia indicata de dvs. va putem ajuta punctual cu urmatoarele sfaturi si solutii:

1. Daca schimbati panta acoperisului si le veti uni la mijloc va trebui sa executati conform detaliului de mai jos. Avti grija ca din faza de proiect si executie a structurii, dolia sa aiba o mica panta pentru o evacuare cat mai rapida si facila a apelor pluviale.

detaliu dolie

detaliu montaj tigla dolie

2. Pentru peretele exterior puteti folosi si OSB de 10mm iar structura totala a peretelui va arata ca in detaliul de mai jos:

detaliu perete pe structura de lemn izolat cu vata

3. Daca nu este locuibil cred ca puteti pune la interior doar placile de gipscarton.

» Daca mai aveti si alte nelamuriri nu ezitati sa ne scrieti.

Spor la construit!!!

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.