Cum să scapi de muste: Remedii naturale și eficiente pentru a te proteja de aceste insecte enervante în timpul verii
Cuprins:
Una dintre cele mai enervante probleme pe timp de vară, după tantari, rămân mustele. Aceste insecte se înmulțesc foarte rapid, sunt galagioase, transmit boli și, uneori, pot să înțepe. De asemenea, excrementele lor pot fi găsite pe pereti, geamuri, corpuri de iluminat și sunt extrem de greu de îndepărtat, reprezentând o bătaie de cap în plus. În acest articol, vom explora cum poți scăpa de muste și cum să previi apariția acestora.
Cum reapar mustele în fiecare an?
Dacă te-ai întrebat vreodată cum reapar mustele în fiecare an, o să-ți explicăm exact cum are loc întregul proces. Pe timpul iernii, mustele hibernează în stadiul de larvă sau pupă, iar aceasta poate avea loc în diverse locuri din casa ta sau în gunoiul de grajd, ghivece sau grămadă de compost.
De asemenea, înainte de venirea sezonului rece, femelele depun până la 500 de ouă, iar după aproximativ o zi vor ieși din acestea larvele, care se pot transforma în pupe într-un interval cuprins între 4 și 30 de zile. Mustele adulte se adapostesc în încăperi unde există surse de căldură și rămân acolo până la venirea sezonului cald. Odată cu sosirea primăverii, mustele revin la viață, apar noi generații de insecte și astfel se reia ciclul în fiecare an.
O muscă poate trăi până la 30 de zile, iar vestea proastă este că insectele se pot reproduce la doar o zi de la momentul maturizării. Tocmai de aceea, vedem atât de multe insecte în perioada sezonului cald.
Cum să previi apariția mustelor?
În primul rând, știm că mustele (Musca domestica) vin la gunoi, așa că ai grijă ca acesta să fie aruncat o dată pe zi pentru a nu lăsa insectele să ajungă la el. Mai mult, alimentele pe care le depozitezi trebuie să fie la adăpost de aceste insecte; poți folosi folie alimentară sau site speciale prin care mustele nu pot ajunge.
Plasele anti-insecte sau perdelele magnetice reprezintă și ele o soluție care nu lasă nicio cale de acces pentru muste. Foliile de hârtie pentru insecte sunt și ele eficiente, mai ales dacă stai la curte și nu ai cum să folosești o plasă anti-insecte. Bineînțeles, o ușă cu plasă poate fi cea mai eficientă soluție, iar poți învăța cum să montezi singur o ușă glisantă!
Dacă ai o gospodărie unde crești animale, ai grijă să arunci gunoiul acestora și să nu-l lași să se strângă. Știm cu toții că mustele se adună la bălegar, așa că trebuie să scapi repede de el. Toate reziduurile organice trebuie aruncate frecvent pentru a preveni apariția insectelor.
Cele mai eficiente metode
Conform specialiștilor, insecticidele reprezintă cea mai bună metodă de a scăpa de muste. Nu vorbim despre spray-uri, ci despre acele insecticide pe care le dizolvăm în apă și apoi le aplicăm folosind un pulverizator. Poți folosi produse precum Quick Bayt sau CY10.
Încearcă să pulverizezi insecticidul pe toate locurile pe unde știi că mustele se adună, cum ar fi geamuri, uși sau corpuri de iluminat. Știm că mustele preferă locurile calde, deci aplicând insecticidul pe aceste suprafețe, le vei îndepărta.
Dispozitivele cu lumina UV sunt și ele eficiente, deoarece insectele sunt atrase de lumina ultravioletă, iar când se apropie de grilajul electric, mor instantaneu. De asemenea, aceste dispozitive sunt eficiente și în lupta cu țânțarii, deci pe timp de vară vă veți bucura de liniște.
Cum să scapi de muste cu soluții naturale?
Dacă nu dorești să folosești insecticide sau alte substanțe chimice, există și câteva metode naturiste pentru a scăpa de muste pe timp de vară. Iată câteva idei:
- Lavanda: Mustele nu suportă mirosul de lavandă, așa că poți cumpăra flori de lavandă pe care să le pui prin casă și astfel să te asiguri că aceste insecte nu te vor mai deranja.
- Castraveți: Taie felii de castravete și așează-le în diverse locuri din casă. Mustele vor înceta să mai apară.
- Ierburi aromatice: Menta sau busuiocul sunt extrem de eficiente în lupta cu mustele, așa că poți folosi aceste plante pentru a le ține la distanță. Uleiurile de eucalipt, lavandă sau mentă pot fi de asemenea folosite pentru a le îndepărta.
- Capcane pentru muste: Poți face o capcană simplă pentru muste folosind miere, apă și săpun. Toarnă acest amestec într-o sticlă a cărei parte de sus o vei tăia și o vei așeza invers. Insectele vor intra, însă nu vor mai putea ieși.
- Ulei de camfor: Puse pe o suprafață caldă, tabletele cu ulei
Fii primul care adauga un comentariu!