6 copaci pentru o mini livada intr-un apartament
Cuprins:
» De ce sa optam pentru o Mini Livada? Multe persoane prefera sa aduca natura in mijlocul casei lor prin plantarea unui mic copacel intr-un ghiveci. Fiecare dintre noi, cel putin o data in viata, a vazut un ghiveci cu palmier, un ficus inalt ce atingea tavanul camerei sau un imens trandafir chinezesc ingramadit intr-un colt de camera.
» Si atunci de ce nu am putea inlocui aceste plante, care nu “produc” nimic, cu niste pomi roditori care sa formeze o mini livada interioara, care sa va produca diverse fructe, bio, naturale, pe care sa le consumati dupa bunul plac, garantandu-va in acelasi timp si o satisfactie pe masura.
» Plantele ce cresc in apartament indeplinesc cateva functii foarte importante pentru un trai sanatos, printre care: umidificarea aerului si saturatia cu oxigen a incaperii. In plus, amplasarea unui mic pom fructifer in mini livada voastra poate da o nota de exotic locuintei voastre.
» In ideea de a obtine un dublu beneficiu, multi oameni prefera in ziua de astazi sa creasca mici pomi fructiferi direct in casa. Asemenea copacei nu doar ca ne incanta privirea, dar, cu o ingrijire corespunzatoare a pomilor fructiferi, acestia ne pot premia si cu mici fructe comestibile si 100% ecologice.
Cum sa cresti un avocado in livada din casa?
» Cei care iubesc avocado pot rezolva, plantand acest copac decorativ in mini livada din casa, 2 lucruri dintr-o singura lovitura, iar nevoile estetice cat si cele de productie a fructelor vor fi satisfacute cu succes. Adevarat…nu imediat, dar daca ai rabdare satisfactia va fi pe masura.
» Inca un atu pentru Avocado, este faptul ca acesta este un copac mereu verde, si prin urmare nu-si va pierde aspectul frumos nici pe timp de iarna. In natura, acesta poate atinge inaltimea de pana la 20 de metri, de aceea este bine sa-l tinem din scurt si sa-l “tundem” corespunzator.
» Puteti creste un mic copacel de avocado direct in “livada” din apartament. Pentru a face acest lucru, aveti nevoie de seminte de la o fructa de avocado coapta, un ghiveci mai maricel si pamant fertil. Pentru plantarea unui avocado este recomandata folosirea unui sol de calitate care sa contina humus (turba), pamant de padure si nisip de rau.
» Semintele de avocado se vor planta la o adancime de 3 cm, iar apoi va trebui sa o udati constant si sa-i oferiti multa lumina. Pentru primele zile de viata ale acestei plante, pervazul ferestrei este cel mai indicat loc de amplasare, mai ales daca fereastra este orientata spre Vest, si in aproximativ o luna de zile va veti putea bucura de primele semne ale plantei, urmand ca apoi sa o mutati in mini livada alaturi de restul pomilor pitici.
» Pentru cei care iubesc abordarile mai putin traditionale, exista si o alta modalitate de a germina semintele unui avocado. Pentru aceasta, in partea centrala a semintei se vor face 3 gauri. In fiecare dintre acestea introduceti cate o scobitoare la o adancime de 3-5mm.
» Apoi, samanta de avocado este adanc inmuiata in apa la circa o treime din inaltimea sa, sprijinirea facandu-se pe marginea unui pahar cu ajutorul celor 3 scobitori. Nivelul apei trebuie mentinut la acelasi nivel pe intreaga perioada de germinare.
» Dupa ce radacinile vor ajunge la 3-4cm, planta se va transfera intr-un ghiveci cu gauri pentru drenaj. Samanta va fi plantata intr-un amestec de sol fecundat, iar pamantul nu va trebui sa fie presat, ci lasat reavan. Deasemenea copacelul va avea nevoie de lumina pentru dezvoltare, dar nu este indicata expunerea directa la soare.
» Avocado iubeste umiditatea, deci ar trebui udat de 3-4 ori pe saptamana. Expertii recomanda sa schimbati pamantul acestei plante cel putin o data pe an, pentru a-i oferi un mediu de crestere proaspat si de calitate.
» Din cand in cand, avocado-ul trebuie stimulat si cu putine ingrasaminte, mai ales atunci cand “tanjeste”.
Cum sa cresti citrice in livada de apartament?
» Probabil fiecare dintre noi, ca si copil, a incercat sa planteze la un moment o samanta de portocala intr-un ghiveci de flori de prin casa. La unii samanta a incoltit…la altii nu. Iata cateva idei folositoare despre plantarea citricelor.
» Pentru cultivare este indicat sa folositi cele mai mari seminte pe care le gasiti intr-un fruct de portocala coapta. Ele trebuiesc curatate, spalate usor sub jetul de la robinet si apoi infasurate in tifon umed timp de 2-3 zile. Inainte de a planta semintele in sol, acestea trebuie tratate cu un stimulent natural de crestere.
» Ghivecele pentru plantarea citricelor trebuie sa aiba neaparat gauri de drenaj. Portocalele, mandarinele si lamaile cresc foarte bine in soluri compuse din nisip, humus si pamant de padure. Puteti cumpara pamant gata preparat la sac din magazinele de specialitate.
» Semintele se planteaza in ghiveci la o adancime de circa 3-4 cm. Pentru citrice este important sa se mentina efectul de sera. Pentru a realiza acest lucru, ghiveciul va fi acoperit cu o punga din plastic, care va fi ridicata periodic pentru a permite oxigenului sa patrunda in sol. Primii lastari de citrice apar de obicei la o luna dupa plantare.
» Dupa aparitia germenilor, arborele de citrice poate incepe sa fie hranit. Pentru a face acest lucru folositi compusi care au fost dezvoltati special pentru plantele de citrice. Dozarea se va face strict conform instructiunilor specificate de producator.
» Pentru a proteja citricele de daunatori, frunzele sunt spalate periodic cu apa sau cu solutii speciale. In mod normal aceasta procedura se realizeaza de 2 ori pe luna.
» Cand planta incepe sa infloreasca, este important sa se respecte regimul de temperatura dedicat citricelor. Deci, pentru o inflorire buna si rapida, portocalii necesita o temperatura a aerului de 22-25ºC.
» Pe de alta parte, lamaiul nu este asa de pretentios si poate inflori chiar si la 16-18ºC. In general, regimul de temperatura depinde si de anotimpul de afara.
» Citricele au nevoie de apa in abundenta. Acestea trebuie udate zilnic pe timp de vara, iar iarna de 2-3 ori pe saptamana.
» La fiecare 3 ani se recomanda mutarea copaceilor de citrice in noi ghivece mai mari si cu sol improspatat.
Cum sa cresti un arbore de cafea acasa?
» Daca cultivarea unui lamai sau a unui avocado vi se poate parea banal, puteti incerca sa cresteti un arbore de cafea direct in apartament. Pentru a realiza acest lucru vom avea nevoie de niste fructe de arbore de cafea.
» Pentru a ajunge la boabele necoapte, trebuie sa decojiti fructul de cafea si sa indepartati pulpa. Ca material de plantare puteti folosi ambele jumatati de samanta.
» Ele trebuie spalate sub jet de apa la robinet si apoi tinute timp de o jumatate de ora intr-o solutie slaba de permanganat de potasiu. Apoi semintele se vor planta la o adancime de circa 1-2cm intr-un ghiveci cu orificii de scurgere a apei.
» Arborele de cafea este obisnuit sa creasca in sol acid, prin urmare, substratul pentru acesta va trebui sa contina turba acida, amestecata cu humus, nisip si cenusa de lemn. Pentru a creste umiditatea si aciditatea solului se utilizeaza uneori Sphagnum de Moss, care va fi macinat in prealabil.
» Ghiveciul trebuie amplasat intr-un loc bine luminat de soare, asigurand viitorului arbore o temperatura de cel putin 20ºC. De obicei, ghivecele cu muguri de cafea sunt expuse pe pervazul ferestrelor insorite, si se acopera cu un borcan de sticla pentru a crea un efect de sera benefic cresterii acestuia.
» Din cand in cand va trebui sa ridicati borcanul pentru oxigenarea plantei. In acelasi timp, pe timp de vara in zilele toride, este bine sa mutati ghiveciul intr-un loc mai racoros, pe cat posibil.
Sfat! Cand cresteti arbori de cafea este important sa alegeti ghiveciul potrivit. Intr-un vas mic copacul va creste, fara nici o problema, dar daca acesta este prea mic atunci arborele de cafea nu va inflori niciodata!
» Arborele de cafea are un caracter foarte capricios si necesita inlocuirea pamantului in fiecare an pana la varsta de 5 ani a acestuia. In timpul mutarii si al schimbarii de sol, adaugati ingrasaminte speciale care vor favoriza cresterea acestuia.
Cum putem creste rodii in livada din casa?
» In ciuda faptului ca acest copac se poate integra cu usurinta in decorul oricarui interior, putini se aventureaza sa creasca rodia in propria casa, cu toate ca rodiul este un copac foarte frumos, cu o perioada lunga de inflorire, din aprilie pana in septembrie, florile sale fiind rosii, albe, galbene sau roz, totul in functie de soiul ales.
» Pentru cultivarea rodiei la domiciliu, numai semintele recoltate direct din floarea ei sunt recomandate. Si pentru ca aceste seminte sunt foarte greu de obtinut, atunci ramane singura varianta de a le cumpara direct de la magazinele de specialitate.
» Semintele achizitionate se vor tine impregnate intr-un stimulent de crestere timp de 24 de ore. Apoi acestea sunt plantate in sol la o adancime de circa 1 cm, se uda si se acopera cu un vas de sticla. Germenii ar trebui sa apara in mai putin de o luna de la plantare. Dupa ce semintele germineaza se pot muta intr-un ghiveci cu sistem de dren.
» Ca pamant recomandat pentru rodii, cel mai bine este sa folositi pamant special pentru trandafiri sau begonii.
» Un rodiu are nevoie de multa lumina. Daca nu are suficienta lumina, frunzele pomului de rodiu vor cadea. Temperatura confortabila pentru acesta este de 25ºC. Pentru a furniza plantei o perioada de hibernare, pe timp de iarna aceasta va fi mentinuta la o temperatura de 10ºC timp de o luna.
» Udarea se va face o data pe saptamana. De regula, udarea este necesara atunci cand observati ca stratul superior al solului este foarte uscat. Pentru pulverizarea rodiului folositi doar apa calduta.
» Pentru o buna crestere si inflorire, folositi ingrasaminte speciale procurate din magazinele de profil.
» Specialistii recomanda mutarea rodiului o data la 3-4 ani. Pentru schimbarea solului va trebui sa folositi un amestec de pamant de padure cu frunze uscate, humus, turba si nisip..
» Daca ati avut grija corespunzator de pomul vostru, atunci in 5 ani de la plantare ar trebui sa va puteti bucura de prima recolta. Unele persoane mai grijulii au avut norocul de a culege rodii chiar si dupa 3 ani de la plantare.
Cum sa cultivi cirese in apartament?
» Cresterea cireselor pe pervazul ferestrei poate parea ceva incredibil pentru multi dintre noi, dar cultivarea unui astfel de pom este destul de simpla si convenabila.
» Ciresul de casa nu este greu de plantat. Puneti samburele spalat intr-un ghiveci cu pamant umed si fertilizat. Dupa aceea asezati ghiveciul pe un pervaz unde este insorit si cald si asteptati sa iasa primii lastari.
» Ciresul nu este un pom foarte pretentios, tolerand atat soarele cat si umbra. Temperatura optima pentru cires este undeva la 18-22ºC vara, iar iarna undeva la 15ºC sunt arhisuficiente.
» Pentru udarea unui cires este recomandat a se folosi doar apa calduta. In timpul verii acesta se uda de 3 ori pe saptamana, iar iarna cam o data pe saptamana.
» Arborele trebuie mutat din ghiveci o data la 2-3 ani. Solul ideal pentru cires este un amestec compus din turba, pamant de padure cu resturi vegetale si putin nisip. Daca doriti sa accelerati procesul de crestere a ciresului puteti folosi fertilizanti sau ingrasamant special pentru acestia.
Cum cresti un ananas in propria casa?
» Ananasul nu poate fi numit copac, dar si el poate avea efect decorativ la interiorul unei case, asa ca l-am inclus in lista noastra. Ananasul este foarte frumos in timpul infloririi, iar daca aveti grija de el in 5 ani puteti sa va bucurati si de fructul acestuia.
» Pentru a creste ananasul in casa este necesar sa-i taiati varful. Acesta se ia si se plaseaza intr-un amestec de turba si nisip. Pentru a-i crea un mediu proprice pentru a se prinde, acoperiti ghiveciul ananasului cu un borcan de sticla sau o punga din plastic, pentru a crea efectul de sera.
» Dupa ce s-a produs inradacinarea si planta incepe sa creasca, este momentul sa ii faceti mutarea intr-un ghiveci mai mare si putin mai adanc. Solul pentru noua plantare va fi compus din nisip, humus si pamant cu frunze.
» Ananasul este sensibil la raceli, astfel ca cea mai scazuta temperatura pe care acesta o suporta este de 18ºC. Ideal ar fi bine sa-l tineti la o temperatura constanta de 25ºC. Deasemenea ananasul este un iubitor de lumina asa ca pe timp de iarna va trebui sa ii asigurati o sursa de lumina artificiala, eventual cu o lampa fluorescenta.
» Ananasul are si el nevoie de alimentatie suplimentara, asa ca unii gradinari recomanda ca acesta sa fie hranit cu ingrasaminte organice cel putin o data pe luna. In perioadele de dezvoltare si crestere activa, puteti sa-i administrati chiar si de 2 ori ingrasamintele minerale.
» Ananasul se uda o data pe saptamana. Apa pentru irigare trebuie sa fie calduta si daca se poate, e bine sa se foloseasca apa de ploaie sau zapada topita. In cele mai multe cazuri este folosita apa fiarta la care se adauga putin acid citric.
» Daca ati avut o experienta similara in cresterea pomilor fructiferi in livada de acasa, va rog sa ne impartasiti parerile voastre accesand zona de comentarii din josul paginii. Mult succes si spor la plantat!
Fii primul care adauga un comentariu!