Cum sa tii sub control diabetul?

Sugestii pentru tratarea diabetului

» Uneori bolile se manifesta in ciuda tuturor eforturilor facute pentru prevenirea lor. In aceasta categorie intra o afectiune curenta: diabetul. In acest articol, vom discuta mai multe despre diabet si veti afla cum sa ingrijiti cu mai multa eficacitate aceasta dereglare a pancreasului.

» Printre tulburarile curente ce afecteaza organismul omului se numara si problemele tiroidei, existand trei sau patru varietati frecvente. Veti afla mai multe despre ceea ce inseamna de fapt acest lucru, cum sa-l infruntati si cum sa va mentineti sanatatea in ciuda prezentei sale.

O SANATATE MAI BUNA IN CIUDA DIABETULUI

» Nu se cunoaste exact numaru bolnavilor suferind de diabet din lume. Se stie totusi ca multi oameni (poate opt pana la zece milioane) sunt pe cale sa devina diabetici deoarece si-au neglijat sanatatea.

» Ce au facut oare acesti oameni pentru a se afla pe drumul ce duce spre diabet? Nu si-au supravegheat greutatea! Daca exista un alt factor care predispune la aceasta boala in afara de ereditate, acesta este intr-adevar surplusul de grasime.

Clasificare diabet

Banner Ford husa cheie auto webp

» Diabetul se imparte in trei categorii principale: diabetul juvenil, diabetul adultului si diabetul tardiv.

» Diabetul juvenil: poate incepe oricand dupa varsta de sapte sau opt ani si inainte de 20 de ani. In general demarajul este destul de brusc si poate si “instalat”, adica din cand in cand poate varia in intensitate si poate fi foarte greu de controlat. Aceasta din cauza fluctuatiei zilnice a cerintellor metabolismului corpului in timpul perioadei de crestere.

» Diabetul adultului: este tipul cel mai intalnit. Se manifesta in orice moment inainte de 65 sau 70 de ani. Poate demara lent, poate fi mult timp latent inaintea manifestarilor primelor simptome si apoi poate fi declansat brusc, de un eveniment care produce o tensiune, de exemplu o boala ca gripa sau pneumonia.

» Diabetul tardiv: se manifesta la persoane ce au depasit saizeci de ani. In general e moderat si usor de controlat. Deseori e descoperit din intamplare.

® Citeste si: Pofta de dulce: De ce apare, ce ascunde si cum scapi de ea?

Tratament diabet

» Diabetul e tratat in principal prin doi factori: prin medicamente si prin regim. Oricare ar fi medicamentul ales in cazul dvs., trebuie sa fiti preocupat intotdeauna sa va aduceti greutatea la nivelul optim!

» Exista unii oameni care, diabetici fiind, la inceput pierd mult din greutate. Sunt slabi, uscati si au aerul de a fi in permanenta bolnavi. Sunt cazuri rare. Cel mai adesea, diabetul apare la persoane prea grase.

Regim diabet

» Daca sunteti diabetic nu e nevoie sa cantariti fiecare bucatica de hrana pe care o mancati. Acest lucru a fost necesar, dar acum nu mai este. Trebuie sa urmati un regim care sa raspunda strict nevoilor dvs., energiei pe care o chetuiti in timpul unei zile de munca, acasa in vacanta.

» Daca e nevoie sa pierdeti din greutate, regimul dvs. va consta in absorbirea unei cantitati mai reduse de calorii decat ar trebui in mod normal in asa fel incat copul dvs. sa fie obisnuit sa foloseasca drept sursa de energie grasimea inmagazinata. Dupa ce ati atins greutatea ideala in urma acestui regim, puteti mari din nou numarul caloriilor consumate.

regim pentru diabetici

® Poti citi si: Tine la distanta Dibetul cu ajutorul curelor cu Brusture!

» Daca sunteti prea subtire, regimul dvs. ac consta in absorbirea unei cantitati mai mari de calorii decat ati avea nevoie in cursul zilei, astfel incat corpul dvs. sa inmagazineze acest exces si sa produca mai multe proteine pentru a creste masa musculara a corpului dvs.

» Cand greutatea dvs a atins nivelul ideal, va veti stabiliza regimul, in asa fel incat, sa contina aproximativ cantitatea de energie de care aveti nevoie pentru a va indeplini sarcinile zilnice.

Cum va dati seama in ce moment sa va schimbati regimul si medicamentele

» Evident, din cand in cand, starea dumneavostra se schimba. De exemplu, de fiecare data cand aveti febra, dintr-un motiv oarecare, corpul dvs arde mai multa energie. Atunci, aveti nevoie de mai multe calorii in regimul dvs. si de mai multa insulina sau de medicamente care se beau (in functie de ce folositi).

» Daca va schimbati locul de munca sau daca plecati in vacanta, creste activitatea dumneavoastra fizica si veti avea mai multa nevoie de energie si insulina. Daca schimbarile de acest fel sunt permanente, la fel se va intampla si cu regimul si dozele de insulina. Daca sunt temporare, aceste modificari nu vor tine decat pana cand veti reincepe activitatea dvs. normala. Atunci veti reveni la medicamentele si regimul din trecut.

sport diabet

» O alta situatie care modifica nevoile de energie si insulina este interventia chirurgicala. Medicul va tine cont de aceasta perioada de tensiune pentru a le reajusta nevoilor dvs. Apoi, dupa ce tensiunea operatiei va fi disparut, va veti relua regimul si medicamentele obisnuite.

» Aceasta este valabila si pentru cea mai mare parte din celelalte situatii care creeaza in organismul dvs. o tensiune fizica sau emotionala deosebita. Ca exemplu putem cita: un deces in familie, pierderea locului de munca, probleme cu copiii, etc. Aceste situatii sunt in general de scurta durata, dar impun schimbari temporale.

Adoptarea modificarilor

» Cum sa faceti aceste modificari? Medicul dumneavoastra nu va intarzia sa va spuna sa faceti din cand in cand doua analize a urinei, chiar daca in cea mai mare parte a timpului stapaniti bine situatia. Analiza periodica a urinei va va semnala cand sunt recomandate aceste schimbari.

» De exemplu, daca urina dumneavoastra marcheaza intotdeauna 1+ pe banda test pe care o inmuiati intr-un esantion de urina si dintr-odata urca la 3+ sau 4+, aveti nevoie de mai multa insulina (sau medicamente luate pe cale orala) pentru a compensa aceasta schimbare.

» Aceasta noua doza se va mentine atata timp cat se va mentine si cauza care a provocat schimbarea. Dupa ce a disparut, veti putea reveni treptat la regimul dumneavoastra normal si la dozele precedente ale medicamentelor.

Folosirea insulinei pentru diabet

» Astazi, cea mai mare parte a oamenilor folosesc 3 tipuri de insulina: insulina izofana (NPH), insulina lenta si insulina obisnuita. Toate aceste feluri de insulina pot fi amestecate la nevoie in aceeasi seringa.

» Nu asa se intampla si in cazul altor tipuri si daca ni se administreaza doua feluri de insulina, va trebui ca injectiile sa fie facute cu seringi diferite in locuri diferite ale piciorului sau ale partii corpului unde va faceti injectia.

» Daca folositi insulina izofana (semi-latenta) va veti da seama ca actioneaza mai ales la inceputul dupa-amiezii daca injectia este facuta dimineata, imediat dupa ce v-ati trezit.

insulina pentru diabet

» Aceasta inseamna ca masa dumneavoastra “mare” va trebui sa aiba loc la pranz pentru a conferi maximum de energie organismului dumneavoastra in momentul in care actiunea insulinei atinge punctul sau de maxim.

» Dimpotriva, insulina obisnuita are o actiune maxima la aproximativ 2 ore dupa injectie. Nu e deloc contraindicat sa se faca injectii cu insulina obisnuita (daca aveti nevoie de o reactie rapida) si de insulina izofana sau lenta (pentru un efect intarziat) atata timp cat folositi seringi diferite pentru aceste injectii.

» De asemenea, se pot face doze suplimentare seara daca urina dumneavoastra a atins un nivel prea inalt pe banda-test la culoare. O gustare inainte de culcare “va acoperi” aceste doze suplimentare.

Tonusul fizic al diabeticului

cele mai bune masini de spalat rufe

» Un aspect care pare a fi complet ignorat in tratamentull diabetului este faptul ca se stie ca sanatatea diabeticului este data direct de tonusul fizic.

» Aceasta inseamna ca pe termen lung boala dvs va fi mai putin grava si organismul dvs. va avea nevoie de mai putina insulina sau de un alt medicament luat pe cale orala daca sunteti in forma!

Suplimente Nutritive Diabet

» Explicatia acestui fenomen nu este inca foarte clara, dar se crede ca celulele musculare pot folosi mai eficace caloriile si pot inmagazina propria lor energie sub o forma direct utilizabila, mult mai usor, atunci cand sunt intr-o forma buna; raportul este direct.

» Asta inseamna ca daca sunteti pe punctul de a face diabet sau daca sunteti deja diabetic, veti reusi sa mentineti un randament mai bun daca va veti afla in cea mai buna forma fizica.

Nevoi mai mari de insulina: cum va dati seama de ele

» In diferite ocazii, veti avea nevoie sa va cresteti doza de insulina. Am vorbit deja despre unele din ele. In mod curent furunculele necesita o astfel de interventie. Un furuncul este o infectie localizata a pielii. In general, la aparitia sa creste nevoia de insulina.

» Acelasi lucru e valabil si pentru cea mai mare parte a celorlalte infectii. De regula, cu cat infectia e mai grava, cu atat e nevoie de mai multa insulina. Daca vi se administreaza insulina izofana sau lenta, puteti incepe sa cresteti doza in functie de rezultatul analizei probelor de urina facute cu banda-test, dimineata, la pranz, la mijlocul dupa-amiezii, seara sau la culcare.

» De fiecare data, cresterea poate fi de 2 unitati si jumatate. Daca sunt prea mari concentratiile de zahar, puteti adauga, de fiecare data, 5 unitati, pana se stabilizeaza situatia.

» Un principou elementar ce trebuie pus in practica in ceea ce priveste dozele de insulina este o reducere cu 2,5 unitati atunci cand zaharul din urina pare a fi atins din nou valoarea 0 sau doar 1+. In acest fel, veti avea mai putine reactii insulinice (cunoscute sub numele de hipoglicemie).

» Daca in cateva zile nu reusiti sa va reglati bine dozele de insulina, consultativa medicul.

Cand este nevoie de mai putina insulina

» Pe masura ce slabiti si va controlati sanatatea, nevoile dumneavoastra de insulina descresc proportional. Pe masura ce va intariti fizic, scad dozele de insulina.

» E un bun motiv pentru a lasa zaharul din urina dumneavoastra – cel putin in cursul zilei de 2 ori – sa ramana la 1+. In acest fel, nevoia dumneavoastra de insulina scade, reactiile uzate de 1+ dispar si analizele nu mai pun in evidenta nici un pic de zahar. Asta inseamna ca sunteti gata sa va diminuati dozele de insulina.

injectare insulina la medic

» Acest lucru e valabil si pentru tensiunile si infectiile care dispar. Pe masura ce incepe revenirea la normal, trebuie sa micsorati treptat dozele crescute de insulina.

» Fie ca trebuie sa cresteti sau sa diminuati dozele de insulina sau cele ale medicamentelor luate pe cale orala, amintitiva regula fundamentala care este modificarea treptata. Nu faceti niciodata modificari drastice sau bruste in nici un sens. Fiti intotdeauna prudent cu posologia insulinica si intr-un sens si in celalalt.

Locul ce trebuie rezervat medicamentelor buvabile

» De curand au aparut numeroase controverse cu privire la valoarea unora din ceea ce numim agentii hipoglicemici orali, medicamentele buvabile impotriva diabetului.

» Am urmarit polemica si am reconsiderat cazurile numeroaselor persoane pe care le cunosc. Eu cred, si e doar opinia mea personala, ca aceasta polemica este pusa in termeni cam extremi. Dupa parerea mea, tableta sau comprimatul au un loc bine stabilit printre medicamentele pentru diabetici.

» Cred ca una din cele mai importante atributii ce le revin o reprezinta tratamentul diabeticului tardiv pe care l-am mentionat mai devreme, tipul de diabet care apare la 60-65 de ani. In acel moment, aceasta forma mai usoara de diabet poate fi controlata foarte bine in cea mai mare parte a cazurilor cu aceste medicamente care se iau pe cale orala.

» Asta nu inseamna deloc ca toti diabeticii de acest tip pot fi tratati in acest fel. Dar cea mai mare parte a lor, da.

» Cred, de asemenea, ca la aceasta varsta avansata, starea generala a sanatatii poate fi mai bine controlata utilizandu-se mai degraba medicamente pe cale orala, decat incepand un tratament cu insulina.

medicamente pentru diabet

» Sunt de parere, de exemplu, ca greutatea scade mult mai usor la o persoana in varsta atunci cand ia un medicament anti-diabetic pe cale orala decat atunci cand i se administreaza insulina.

» Se obtine mai usor o intarire fizica – adica un randament muscular mai mare – prin folosirea medicamentelor anti-diabetice pe cale orala.

» Dimpotriva, la un diabetic tanar se pare ca cea mai buna metoda este insulina. E sigur ca nu se prescriu practic niciodata medicamente buvabile pentru forma juvenila a diabetului.

» Marea controversa in legatura cu remediile orale este legata de posibilitatea de-a sti daca, pe termen lung, acestea pot preveni complicatiile si chiar daca au puterea sa controleze bine diabetul.

» Din experienta mea stiu ca anumite complicatii, pe termen lung, care nu pot fi evitate, oricare ar fi tratamentul utilizat. Altele par mai bine rezolvate de insulina. Dupa 60 de ani cred ca problema este pur teoretica.

SURSA: “Doctorul de casa J. FRANKHURDLE”

Disclaimer CasaSiDesign consulta un medic

Despre Ilinca 32 Articole
Buna, sunt Ilinca - editor CasaSiDesign.ro si cred din toata inima ca plantele medicinale sunt un dar de la Dumnezeu. Vezi ce proprietati vindecatoare au planetele medicinale pentru sanatatea noastra!

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


error: Alert: Text protejat prin CopyScape!!!