Cum scapam de soareci?

» Migratia de toamna a soarecilor ne declara, fara sa vrem, un razboi deschis cu acestia in incercarea de a ne apara teritoriul casnic. Chiar daca soarecii au fost, sunt si vor fi insotitorii constanti ai oamenilor in zonele in care locuiesc, timp de secole intregi, acest lucru nu a adus si nici nu va aduce vreo placere sau compasiune din partea omului, ci dimpotriva, sentimentul este acelasi mereu: dezgust si panica. Asa ca…Cum scapam de soareci?

» Soarecii, o data ce au patruns in perimetrul curtii, incep sa ocupe pe rand grajdurile, magaziile, beciurile ca in cele din urma sa incerce sa ajunga la ultima reduta: CASA. Soarecii prin natura lor strica lucrurile, distrug mancarea, rod firele de electricitate, obiectele de mobilier, peretii si multe altele. Faptul real este ca ei nu distrug aceste lucruri doar in nevoia lor de a-si procura hrana, ci ei sunt nevoiti sa roada diverse lucruri dure pentru a-si intretine incisivii de care au mare nevoie.

Semne tipice de aparitie a soarecilor

  • prezenta unor sunete si miscari stranii, mai ales pe timp de noapte, cand e liniste si se aud zgomote suspecte;
  • alimente roase si deranj in bucatarie;
  • urme de activitate vitala a soarecilor: gasirea de excremente insotita de mirosul specific al soarecilor;
  • rufe roase de catre soareci, gauri in pereti, etc.

» Cel mai adesea suntem deranjati de 3 tipuri de soarece:

  • soarece de casa (Mus musculus);
  • soarece de camp (Apodemus agrarius);
  • soarece de padure (Apodemus sylvaticus ).

» Ei se simt grozav in hambare si custi, dar daca nu isi gasesc hrana atunci vor forta intrarea in spatiul de locuit in disperarea de a se hrani. Soarecii isi construiesc cuiburile in diverse locuri, unele mai ferite de ochii omului, altele cat mai surprinzatoare, cum ar fi buzunarele unor haine vechi de prin magazii sau in unele cazuri s-au gasit cuiburi de soareci chiar langa capcanele montate.

» In comparatie cu gandacii de bucatarie si alte insecte, acesti daunatori sunt mult mai periculosi, deoarece nu doar ca invadeaza agresiv spatiile de locuit dar si faptul ca pot fi purtatori de boli infectioase foarte grave. Prin urmare, dupa ce am observat primele semne de activitate ale rozatoarelor in casa este urgent sa pornim un razboi cat mai dur si cat mai devastator imporiva acestora. 🙂

» Pentru acest lucru am strans cat mai multe idei si metode in acest articol pentru a va ajuta sa scapati cat mai repede de soareci. Ramane sa alegeti cea mai buna optiune pentru voi in functie de locul in care se vor desfasura „luptele” om – soarece: intr-o casa locuita permanent, casa de vacanta, hambar, pivnita, magazie, etc.

Primul tovaras de arme impotriva soarecilor – Pisica

» De secole intregi locuitorii satelor au tinut pisici in gospodarie pentru ai ajuta sa lupte cu rozatoarele. Fata de pisicile de la oras, care stau mai mult in rasfatul din casa, pisicile de la casa duc un stil de viata mult mai activ, desfasurandu-si partidele de vanatoare printre daunatorii din curtea in care locuiesc.

» Daca simti prezenta unui soarece intr-o anumita camera din casa, muta pisica in acea incapere si redu-i din mancare pentru cateva zile pentru a-i starni foamea si apetitul pentru a-si procura singura de mancare.

» Atentie! In cazul in care folositi otrava impotriva soarecilor aveti grija ca aceste momeli otravitoare sa nu fie cumva agreate si de catre pisica, altfel veti ramane fara principalul vostru luptator in razboiul cu soarecii. In unele cazuri pisica a mancat un soarece otravit si daca nu sesizati la timp ca pisicii i se face rau veti ramane fara ea. Deci daca aveti pisica nu folositi otravuri.

 

pisica cea mai buna solutie pentru prins soareci

» Toata lumea stie ca cea mai buna protectie impotriva soarecilor este o pisica. Dar ce se intampla daca nu sunteti un iubitor de pisici? Nu va ramane decat solutia de a lupta singur impotriva acestor mici rozatoare. Deci sa vorbim mai departe despre cum sa scapati de soarecii din casa.

Sarpele in lupta cu soarecii

» Nu va panicati, nu va sugeram sa va luati un sarpe in casa pentru a prinde soarecii, dar va sfatuim daca aveti in zona un vivariu, sau un magazin de animale in care au serpi, sa le cereti angajatilor sa va puna fecale uscate de sarpe intr-un borcan.

Citește și:  Adeziv in strat subtire BCA - 5 Motive pentru care sa-l folosesti

sarpe care mananca soareci

» Un astfel de produs asezat in apropierea locasurilor facute de soareci ii va forta imediat pe acestia sa paraseasca acel loc, de frica de a nu fi mancati. E o cale mai neobisnuita dar foarte eficienta de a scapa de soarece.

Mirosuri care alunga soarecii

» Daca prezenta fecalelor de sarpe in propria locuinta nu este o idee agreata de tine, atunci puteti incerca sa va jucati si in alt fel cu sistemul olfactiv al soarecilor.

» Cumparati dintr-o farmacie naturista ulei esential de menta, balsam de lamaie sau citrice. Imbibati cateva bucati de vata medicinala cu aceste uleiuri si puneti-le acolo pe unde credeti ca patrund soarecii: guri de ventilatie, usi de vizitare ale gheurilor, etc.

» Imbibati periodic bucatile de vata aromate, deoarece uleiurile esentiale sunt volatile si efectul dispare.

mirosuri care alunga soarecii

» Acelasi efect poate fi atins prin extinderea in boluri, cutii deschide sau pur si simplu prin asezarea pe pardoseala a unor bucati de menta uscata. Deasemenea nu aruncati coaja de portocala, mandarine sau citrice, coaja acestora inlocuieste cu succes uleiul esential din magazine.

» Un alt miros neagreat de soarece este aroma de pelin sau in unele cazuri s-a constatat ca chiar si naftalina are un efect destul de bun. Deasemenea unii cititori ne-au relatat faptul ca si frunzele de urzica puse la uscat alunga soarecii din acele incaperi. Deci exista destule mirosuri care alunga soarecii, trebuie doar sa le folosim.

Cum scapam de soareci cu ajutorul Gipsului?

» Unii cititori de-ai nostri au venit cu un mod mult mai sofisticat de a face fata soarecilor, doar ca aceasta solutie nu este indicata pentru iubitorii de animale. Iata solutia aleasa de acestia:

» Veti avea nevoie de un amestec de faina de grau si gips de constructii, prepararea realizandu-se intr-un raport de 1:1. Compozitia rezultata se va pune intr-un castron pe podea iar langa se va amplasa si un castron cu apa. Odata ajunsi in fata ospatului soarecii nu vor deosebi gipsul de faina, iar o data ingerat acesta se va intari in burta soarecilor ducand la disparitia subita a acestora.

scapa de soareci cu faina amestecata cu ipsos

» O disparitie agonizanta o promite si amestecul de calcar si zahar, iar utilizarea dopurilor de pluta nici ea nu este mai putin delicata. Dopul de pluta se zdrobeste in bucatele mici, se amesteca cu miez de paine si se aromatizeaza cu ulei de floarea soarelui. Odata ajuns in stomacul animalului, pluta se va umfla ducand la un blocaj intestinal.

Cenusa in lupta cu soarecii

» Un mijloc gratuit si eficient de a lupta impotriva rozatoarelor este cenusa de lemn. Aceasta se toarna, uscata, pe podeaua incaperii in asa fel incat soarecele sa treaca prin ea atunci cand iese din ascunzatoare.

» Dupa ce au trecut prin cenusa, soarecii au tendinta de a-si linge labutele, moment in care cenusa alcalina este ingerata rapid in stomac ducand la iritatii severe ale stomacului. Dupa chinuri repetate ale soarecilor acestia vor prefera sa-si gaseasca un alt loc mai bun si confortabil pentru ei.

cum scapam de soareci cu ajutorul cenusei

» Pentru oameni, cenusa nu este periculoasa, doar ca puteti sa va murdariti in manipularea acesteia. Prin urmare, in timpul iernii, nu uitati sa strangeti cenusa, iar in ceea ce priveste soarecii trebuie doar sa aveti rabdare. Veti gasi la inceput cenusa imprastiata pe podea, dar dupa cateva zile acestia isi vor schimba zona de actiune.

Capcane pentru soareci

» Acest mod de lupta este unul dintre cele mai simple si eficiente. Tot ce trebuie sa faceti este sa dati comanda de o capcana eficienta pentru soareci. Gama de astfel de dispozitive este astazi mult mai ampla decat inainte, pe rafturile magazinelor regasindu-se atat capcanele pentru soareci de moda veche cat si cele moderne cu ultrasunete.

capcana de soareci

» Folosirea capcanelor pentru soareci este o solutie agreata de majoritatea celor care iubesc animalele, deoarece se gasesc capcane in comert care doar prind soarecii si nu ii omoara.

Capcane de soareci artizanale

» Mesterii care nu doresc sa cheltuiasca bani pentru capcanele din magazine isi pot construi singuri unele. Mai jos va prezentam cateva idei de capcane pentru soareci, gasite pe Pinterest, facute in regim Do It Yourself.

capcana artizanala pentru soarece

capcana soarece artizanala

capcana soareci artizanala 4

capcana soarece artizanala 5

capcana soarece artizanala 6

Aparat anti soareci Pest Repeller

» Daca nu aveti timp si valente constructive in realizarea unei capcane, sau in prinderea si manipularea unui soarece mort, atunci cel mai usor ar fi sa incercati sa ii alungati cu ajutorul unui dispozitiv anti-rozatoare Pest Repeller.

» Un aparat pentru soareci nu are efect asupra oamenilor, pisicilor sau a cainilor, dar pentru soareci este un adevarat chin sonor facandu-i sa paraseasca zona cat mai repede.

aparat anti soareci cu ultrasunete

» Nu uitati de faptul ca ultrasunetele emise nu penetreaza peretii. Prin urmare, pentru fiecare camera din casa va trebui sa achizitionati un dispozitiv separat astfel incat sa acopere raza indicata de producator.

Citește și:  Protejarea locuintei impotriva hotilor

» O multime de comentarii se regasesc pe internet in ceea ce priveste aparatele anti soareci, unele mai bune altele mai putin bune. In fiecare caz, orice opinie trebuie tratata individual si verificata. Iata cateva motive pentru care, pentru unii utilizatori acest aparat nu-si ating scopul dorit:

  • Dispozitivul nu functioneaza in mod constant. Oamenii il pornesc pentru cateva ore pe zi, ceea ce nu reprezinta o utilizare corecta a acestuia. Dispozitivul trebuie sa functioneze in mod constant. Ultrasunetele pe care le emit sunt sigure pentru oameni, iar pentru rozatoare este o sirena care emite constant un semnal neagreat de soareci.
  • Dispozitivul este instalat in dulap sau dupa o canapea, astfel incat sa nu fie vizibil. Semnalul emis de dispozitiv nu trece prin pereti sau prin mobilier, lucru ce il face ineficient daca este amplasat necorespunzator.
  • Existenta alimentelor in zone usor accesibile. Daca in anumite camere aveti alimente la discretie pentru soareci, neprotejate in nici un fel, degeaba veti monta acest dispozitiv. Efectul de foame al soarecilor este mult mai puternic decat orice ultrasunet. Ultrasunetele nu ii omoara dar foamea da, asa ca vor indura sunetele emise pentru a nu muri de foame.
  • Sunt utilizate dispozitive de calitate slaba produse de firme necunoscute. Cred ca nu este necesar sa spunem ca produse falsificate se regasesc pe intreaga piata din tara noastra. De aceea va recomandam sa achizitonati doar aparate anti soareci de la producatorii certificati care acorda garantia produsului si a efectului propus.

Capcana lipici pentru soareci

» Luati o bucata de placaj destul de grea pe care soarecele sa nu o poata muta dupa el si asezati lipiciul pe suprafata lui. Aplicati lipiciul pe suprafata in benzi de cate 1-2cm latime cu interval intre de circa 5cm si apoi amplasati capcana lipicioasa in locul in care soarecii apar cel mai frecvent. Pentru a mari efectul plasati o bucata de momeala aromata in centrul placii.

capcana lipici pentu soarece

» Va trebui sa verificati periodic capcana si sa indepartati soarecii lipiti de aceasta, precum si sa reinoiti benzile de lipici uscate.

Otrava in lupta cu soarecii

» Este posibil sa se elimine rozatoarele si cu ajutorul otravurilor pe care producatorii de astazi le introduc intr-o mare varietate de produse: granule, momeli, bobite, pudra, gel, etc.

Atentie! Aveti mare grija ca, copiii si animalele de companie sa nu poata ajunge in aceste locuri. Pentru aceasta folositi cutii speciale din plastic de protectie.

capcana sobolani

» Dupa cateva zile verificati zonele de amplasare si vedeti daca soarecii au mancat sau nu din otrava. Daca dupa o saptamana otrava ramane intacta, mutati momeala in alta locatie. Continuati sa actualizati stocul de otrava pana cand dispar toate rozatoarele din casa.

» Dezavantajul acestei metode este faptul ca acestia mananca si apoi mor prin diverse locuri, greu accesibile, emitand un miros destul de neplacut pentru o perioada de timp. De aceea va recomandam sa achizitionati otrava cu efect de mumificare care previn descompunerea si mirosul deranjant.

» Atentie! Respectati masurile de siguranta si cititi cu atentie instructiunile de utilizare a substantelor chimice toxice. Depozitatile in locuri greu accesibile copiilor, folositi manusi de protectie si spalati-va pe maini dupa orice folosire a acestora.

Ce trebuie sa faceti in cazul in care sunteti muscat de un soarece?

» Lupta cu soarecii poate fi traumatizanta atat pentru soareci cat si pentru noi. Ranirea in timpul acestor lupte nu poate fi ignorata deoarece soarecele poate fi un purtator al multor boli. Daca ati fost muscat sau zgariat de un soarece sau un sobolan, spalati bine zona de contact cu apa curata si sapun, apoi tratati rana cu peroxid de hidrogen sau orice alt dezinfectant care il aveti la indemana. Aplicati un pansament steril si mergeti la cea mai apropiata sectie de urgenta pentru verificari amanuntite.

Prevenirea aparitiei soarecilor in apartament si case

  • Pastrati-va igiena si curatenia in casa;
  • Depozitati stocurile de produse alimentare in locuri greu accesibile;
  • Inspectati periodic stadiul fizic al casei si daca este necesar reparati toate gaurile si crapaturile din pereti si pardoseala;
  • Amplasati tomberoanele de gunoi cat mai departe de casa;
  • Daca locuiti la casa nu lasati toamna usa deschisa la casa, deoarece este anotimpul in care soarecii migreaza de pe camp in locuri pentru a-si petrece iarna;
  • Luati-va o pisica si de ce nu si un caine.

Concluzie:

» Soarecii se tem mai mult de noi decat noi de ei, si cu greu ne pot concura in inventivitate si ingeniozitate. Deci nu va faceti griji daca observati semne de rozatoare in casa voastra. Luati atitudine imediata si nu asteptati ca acestia sa se reproduca in cantitati nenumarate. Metodele prezentate mai sus nu le vor da nici o sansa rozatoarelor sa castige acest razboi secular.

» Asadar, dragi cititori, daca ati experimentat deja oricare dintre metodele descrise de noi va rugam sa ne impartasiti experientele voastre printr-un mesaj lasat mai jos in zona de comentarii. Iar daca stiti si alte metode prin care putem scapa de soareci nu ezitati sa ne spuneti, in asa fel veti ajuta si ceilalti cititori ai nostri.

» P.S.: Daca credeti ca sfaturile noastre pot fi utile si altor prieteni de-ai vostri nu ezitati sa distribuiti acest articol.