Cum se aeriseste corect un calorifer?

» Daca radiatorul vostru a inceput sa produca anumite zgomote sau nu se incalzeste complet, atunci exista probabilitatea ca in interiorul acestuia sa existe aer. Va invit ca in urmatorul articol sa vedem, mai exact, cum se aeriseste un calorifer?

» Inainte de a vedea efectiv cum se aeriseste un calorifer, trebuie sa intelegem ca aerisirea periodica a radiatoarelor ne garanteaza o functionare cat mai eficienta a acestora.

» Indiferent de cine realizeaza aerisirea caloriferului, voi sau un instalator, inaine de a va apuca de munca este indicat ca sistemul de incalzire sa fie oprit, iar robinetii de pe tur si retur sa fie opriti.

» Dupa ce ati efectuat aceste prime operatii urmeaza aerisirea efectiva a radiatorului.

Cum aerisesti un calorifer?

» Radiatoarele moderne sunt echipate cu robineti de aerisire care ajuta foarte mult la realizarea acestui proces. Cel mai adesea, un astfel de dispozitiv este instalat la partea superioara a radiatorului.

» Pentru a putea aerisi caloriferul veti avea nevoie de urmatoarele lucruri:

  • cheie speciala sau o surubelnita;
  • un vas mic pentru apa (pahar, cana, bol, castron);
  • un prosop, laveta sau carpa.

cum se aeriseste corect un calorifer

» Pentru a elibera aerul trebuie sa faceti urmatoarele:

  • rotiti robinetul in sensul invers al acelor de ceasornic;
  • asteptati eliberarea aerului pana cand apa iese din aerisitor;
  • inchideti inapoi robinetul de aerisire.

Atentie! Cand deschideti robinetul de aerisire verificati ca orificiul de evacuare al apei sa fie indreptat in jos, catre vasul pentru apa, astfel incat sa nu va opariti sau sa faceti apa pe pardoseala.

» Repetati procedeul de aerisire de 3-4 ori pana cand caloriferul incepe sa se incalzeasca complet. Daca acesta tot nu se incalzeste atunci inseamna ca sunt alte probleme la care veti gasi solutii citind urmatorul articol de mai jos.

® Citeste si: De ce nu se incalzeste caloriferul?

» Dupa ce ati terminat procesul de aerisire cu siguranta va trebui sa restabiliti nivelul presiunii din centrala termica care s-a micsorat datorita pierderii de apa din instalatie cauzata de aerisirea radiatorului.

Citește și:  Transformă-ți baia într-un Spa de acasă – Idei simple pentru relaxare totală

» Mergeti la centrala si deschideti usor robinetul de admisie apa rece in centrala pana in momentul in care presiunea este restabilita in jurul valorii de 1,5 bari.

Cum se aeriseste un calorifer vechi fara robinet de aerisire?

» Daca aveti in casa un calorifer vechi din fonta fara robinet de aerisire atunci realizarea aerisirii este una mai greoaie care s-ar putea sa va fie inaccesibila. Dar daca totusi doriti sa o realizati singur, atunci haideti sa vedem cum se poate face.

» Pentru a realiza aerisirea unui calorifer vechi fara aerisitor, in primul rand trebuie sa opriti alimentarea cu agent termic. Si avand un astfel de model de calorifer cu siguranta ca sunteti conectati la un sistem centralizat de energie termica, astfel ca oprirea alimentarii cu agent termic poate fi una destul de problematica, asa ca singura solutie care va ramane este sa lucrati direct pe instalatia incarcata.

» Cu ajutorul unei chei incercati sa desfaceti cat mai usor posibil piulita de pe turul caloriferului. Va sfatuiesc sa faceti usor aceasta manevra deoarece la caloriferele vechi exista posibilitatea de rupere a pieselor de legatura.

» Pentru a nu murdari peretii, inainte de a incepe desfacerea piulitei, puneti un prosop sau mai multe carpe in jurul zonei de lucru astfel incat apa sa curga doar in vasul pe care il veti amplasa dedesubt pentru a colecta apa din calorifer.

» Dupa ce ati reusit sa deblocati usor piulita, desfaceti pana in momentul in care auziti ca aerul este eliberat. Apoi mentineti-o desfacuta pana cand incepe sa curga doar apa. Apoi strageti usor la loc si verificati ca totul sa fie etans, iar imbinarea sa nu prezinte scurgeri.

robinet aerisitor calorifer din fonta

» Daca totusi apelati la un instalator specializat, este indicat sa-i cereti montarea unui aerisitor manual sau automat pe capatul de sus al caloriferului, astfel incat sa nu mai aveti probleme pe viitor.

» Deasemenea, in cazul caloriferelor vechi este indicat ca o data la 3-4 ani sa le spalati, deoarece intr-un sistem centralizat acestea pot suferi mai usor depuneri la interior si astfel se pot forma anumite colmatari care vor duce la incalzirea incompleta a radiatorului.

Motive pentru aparitia aerului in radiatoare

» La prima vedere poate parea imposibil ca aerul sa patrunda prin tevi si radiatoare, deoarece acesta este un sistem inchis, si in mod normal asa si este. Dar, in practica, este uneori imposibil sa mentineti non-stop etanseitatea perfecta a sistemului de incalzire.

Citește și:  Cum să menții locuința aerisită și proaspătă tot anul

» Formarea aerului in instalatie poate aparea din cauza urmatorilor factori:

Lucrari sezoniere de reparatii si intretinere a instalatiei: cel putin o data la 2 ani, sistemul de incalzire trebuie verificat si, daca este necesar, trebuie si reparat. Conform instructiunilor, trebuie sa reumpleti circuitul dupa inlocuirea fiecarui element al instalatiei. O data cu reumplerea instalatiei cu apa „proaspata” exista posibilitatea de intrare si a aerului odata cu ea.

Procese termice: dupa un sezon de incalzire, cand toata instalatia se raceste complet, exista posibilitatea ca datorita contractiei anumitor piese din instalatie acestea sa prezinte mici pierderi si astfel si admisii de aer in instalatie.

Deteriorarea elementelor componente ale instalatiei: Ca orice lucru realizat in ziua de astazi, nu este etern. Asadar exista posibilitatea ca in urma exploatarii indelungate, anumite piese ale instalatiei sa cedeze, uneori chiar si radiatoarele din otel incep sa aiba pori, admitand astfel aerului sa patrunda in instalatie.

Procese mecanice: de multe ori, anumite fitinguri sau chiar robineti au prezentat „slabiri” de etanseitate, in urma unor actiuni mecanice. De exemplu: lovirea radiatorului cu un corp de mobilier in momentul diverselor mutari prin casa, urcatul copiilor pe calorifere, loviri accidentale ale conductelor si fiting-urilor.

Concluzie:

» Speram ca prin intermediul acestui articol am reusit sa va raspundem la intrebarea „Cum se aeristeste un calorifer?„. Si dupa cum bine ati observat aerisirea unui calorifer poate fi usor sau greu de realizat in functie de modelul de radiator pe care il detineti. Asadar daca nu va descurcati singur va indicam sa apelati la un instalator specializat in domeniu.

» Deasemenea, daca articolul nostru vi s-a parut util va rugam sa ne ajutati cu o distribuire astfel incat sa ajute si pe alte persoane care au aceasta problema.