Cum se consolideaza o fundatie-Metoda 1

Cum consolidam fundatia prin marirea latimii existente?

» Consolidarea fundatiei prin marirea latimii fun­datiei existente, turnand beton pe o latime mai mare, este destinata restabilirii unei structuri statice corecte a constructiei, pentru a i se reda siguranta afectata de diferiti factori, ca si capacitatea de a satisface conditiile de exploatare legate de destinatia pe care o are. O asemenea consolidare poate aparea ca ne­cesara la fundatiile constructiilor amplasate pe te­renuri sensibile la umezire, loessoide, contractile, te­renuri slabe, umpluturi, precum si in cadrul lucrarilor de restaurare a unor monumente istorice sau la transformari si supraetajari de constructii.

» Printre cauzele care conduc la necesitatea lu­crarilor de consolidare a fundatiilor sunt de amintit diverse greseli, de la cele de conceptie si de pro­iectare, evaluari gresite ale incarcarilor, studii de teren si de laborator necorespunzatoare, pana la cele de executie datorite neglijentei sau incompetentei.

» O alta cauza care poate duce la necesitatea consolidarii fundatiei sunt si modificarile in timp, dupa executarea constructiei, a caracteristicilor terenului de fundare, cum ar fi de exemplu cresterea sau coborarea nivelului apelor subterane si alunecarile de teren.

» In timpul exploatarii constructiei se poate de asemenea sa se schimbe destinatia acesteia, sa se faca supraetajari, transformari, care sa justifice consolidarea fundatiei propriu-zise, prin metoda de fata sau prin alta metoda, precum si imbunatatirea proprietatilor naturale ale solului respectiv prin com­pactare, argilizare, bitumare, cimentare sau silicatare. Toate celelalte consideratii facute in legatura cu consolidarile de fundatii care urmeaza, sunt valabile si in cazul de fata.

Ce materiale se folosesc la consolidarea fundatiei?

Banner Ford husa cheie auto webp

» Pentru realizarea consolidarii se folosesc traverse metalice din otel laminat E fixate pe elementul por­tant vertical si beton C8/10 pentru suprabetonarea fundatiei existente.

Dimensionare si tehnologii de executie a consolidarilor

» La realizarea consolidarii se va tine seama de toate conditiile care se cer satisfacute de catre toate fundatiile. Indicatiile specifice constructive se refera la dimensiunile suprabetonarii: latimea acesteia B’ tre­buie sa depaseasca latimea B a talpii fundatiei exis­tente cu cel putin 20 cm de o parte si de alta a vechii sapaturi, sau mai mult in cazul in care alte criterii justifica o latime mai mare. In adancime, suprabeto­narea se va executa pe intreaga adancime a sapaturii. Traversele metalice din otel laminat vor fi de profil maxim E 12 fixate pe elementul portant vertical pe cel putin doua nivele pentru a realiza o legatura cat mai buna cu suprabetonarea.

» Consolidarea fundatiei prin marirea latimii fun­datiei existente, prin turnare de beton pe o latime mai mare, se realizeaza in urmatoarele faze de executie:

  • dezvelirea fundatiei existente, care trebuie consolidata, pana la nivelul ei inferior, si pe o latime superioara vechii sapaturi;
  • fixarea traver­selor metalice pe elementul portant;
  • bine curatit in prealabil;
  • spituirea suprafetei fundatiei existente pentru a o face cat mai rugoasa;
  • curatirea ei de praf si udarea ei;
  • turnarea in straturi a betonului nou;
  • compactarea fiecarui strat.

Sursa articol: Scribd – Radu Papae Detalii Tehnologice Pentru Constructii

3 Comments

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*