Cum se consolideaza o fundatie-Metoda 1

Cum consolidam fundatia prin marirea latimii existente?

» Consolidarea fundatiei prin marirea latimii fun­datiei existente, turnand beton pe o latime mai mare, este destinata restabilirii unei structuri statice corecte a constructiei, pentru a i se reda siguranta afectata de diferiti factori, ca si capacitatea de a satisface conditiile de exploatare legate de destinatia pe care o are. O asemenea consolidare poate aparea ca ne­cesara la fundatiile constructiilor amplasate pe te­renuri sensibile la umezire, loessoide, contractile, te­renuri slabe, umpluturi, precum si in cadrul lucrarilor de restaurare a unor monumente istorice sau la transformari si supraetajari de constructii.

» Printre cauzele care conduc la necesitatea lu­crarilor de consolidare a fundatiilor sunt de amintit diverse greseli, de la cele de conceptie si de pro­iectare, evaluari gresite ale incarcarilor, studii de teren si de laborator necorespunzatoare, pana la cele de executie datorite neglijentei sau incompetentei.

» O alta cauza care poate duce la necesitatea consolidarii fundatiei sunt si modificarile in timp, dupa executarea constructiei, a caracteristicilor terenului de fundare, cum ar fi de exemplu cresterea sau coborarea nivelului apelor subterane si alunecarile de teren.

» In timpul exploatarii constructiei se poate de asemenea sa se schimbe destinatia acesteia, sa se faca supraetajari, transformari, care sa justifice consolidarea fundatiei propriu-zise, prin metoda de fata sau prin alta metoda, precum si imbunatatirea proprietatilor naturale ale solului respectiv prin com­pactare, argilizare, bitumare, cimentare sau silicatare. Toate celelalte consideratii facute in legatura cu consolidarile de fundatii care urmeaza, sunt valabile si in cazul de fata.

Ce materiale se folosesc la consolidarea fundatiei?

» Pentru realizarea consolidarii se folosesc traverse metalice din otel laminat E fixate pe elementul por­tant vertical si beton C8/10 pentru suprabetonarea fundatiei existente.

Dimensionare si tehnologii de executie a consolidarilor

» La realizarea consolidarii se va tine seama de toate conditiile care se cer satisfacute de catre toate fundatiile. Indicatiile specifice constructive se refera la dimensiunile suprabetonarii: latimea acesteia B’ tre­buie sa depaseasca latimea B a talpii fundatiei exis­tente cu cel putin 20 cm de o parte si de alta a vechii sapaturi, sau mai mult in cazul in care alte criterii justifica o latime mai mare. In adancime, suprabeto­narea se va executa pe intreaga adancime a sapaturii. Traversele metalice din otel laminat vor fi de profil maxim E 12 fixate pe elementul portant vertical pe cel putin doua nivele pentru a realiza o legatura cat mai buna cu suprabetonarea.

» Consolidarea fundatiei prin marirea latimii fun­datiei existente, prin turnare de beton pe o latime mai mare, se realizeaza in urmatoarele faze de executie:

  • dezvelirea fundatiei existente, care trebuie consolidata, pana la nivelul ei inferior, si pe o latime superioara vechii sapaturi;
  • fixarea traver­selor metalice pe elementul portant;
  • bine curatit in prealabil;
  • spituirea suprafetei fundatiei existente pentru a o face cat mai rugoasa;
  • curatirea ei de praf si udarea ei;
  • turnarea in straturi a betonului nou;
  • compactarea fiecarui strat.

Sursa articol: Scribd – Radu Papae Detalii Tehnologice Pentru Constructii

3 Comments

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.