Cum se consolideaza o fundatie-Metoda 2

Cum consolidam fundatia prin suprapunerea peste fundatia existenta a unei talpi continue de beton armat?

» Consolidarea fundatiei prin suprapunerea peste fundatia existenta a unei talpi continue de beton ar­mat, are aceeasi destinatie si aceleasi justificari, ge­nerate de aceleasi cauze, ca si consolidarea prezen­tata anterior, obtinuta prin marirea latimii fundatiei existente prin turnare de beton pe o latime mai mare.

» Ca si in cazul Consolidarii fundatiei – Metoda 1, problema consolidarii fundatiei nu trebuie privita si tratata partial, ci pe ansamblul constructiei, pentru a-i asigura acesteia in final rezistenta, cat si stabilitatea ce i-au fost afectate. Toate consideratiile facute in legatura cu consolida­rea anterioara sau cu cele ce urmeaza, sunt valabile si in cazul de fata.

Ce materiale se folosesc la consolidarea fundatiei?

Banner Ford husa cheie auto webp

» Pentru realizarea consolidarii se foloseste beton armat C8/10 sau cel putin de aceeasi marca cu cea a betonului din fundatia existenta, cu un dozaj de ciment superior, insa apropiat de cel al vechiului beton. Armatura talpii continue noi se face din otel-beton OB37, ca si tirantii metalici. Betonul de ega­lizare va fi C6/7.5.

Dimensionare si tehnologii de executie a consolidarilor

» La realizarea consolidarii se va tine seama de toate conditiile care se cer satisfacute de catre toate fundatiile. Indicatiile specifice constructive se refera la dimensiunile talpii continue noi de beton armat: latimea acesteia B’ trebuie sa depaseasca latimea B a talpii fundatiei existente cu cel puţin 20 cm de o parte si de alta a vechii sapaturi, sau mai mult, in cazul in care alte criterii justifica o latime mai mare. Grosimea talpii noi de beton armat, sub fundatia exis­tenta, va fi de cel putin 15 cm si o va acoperi pe aceasta la partea superioara cu un strat de beton in grosime minima tot de 15 cm. Armatura fundatiei con­tinue noi va fi de Ø≥10 mm, iar tirantii metalici de sub talpa fundatiei existente vor avea de asemenea  Ø≥10 mm. Betonul talpii noi va acoperi armatura cu o grosime de cel putin 5 cm. Grosimea stratului de beton de egalizare va fi de 5-10 cm.

» Consolidarea fundatiei, prin suprapunerea peste fundatia existenta a unei talpi continue de beton ar­mat, se realizeaza in urmatoarele faze de executie:

  • dezvelirea fundatiei existente, care tre­buie consolidata, pana la nivelul sau inferior si lateral pe inca 20-25 cm mai adanc, si pe o latime supe­rioara vechii sapaturi;
  • indepartarea pe zone alter­native;
  • sprijiniri corespunzatoare a pamantului de sub fundatia existenta, pe o grosime de 20-25 cm;
  • tur­narea si nivelarea la orizontala a betonului de ega­lizare, in portiunile dezgolite sub talpa fundatiei exis­tente;
  • asezarea, in zonele dezgolite sub talpa fun­datiei, a armaturii talpii noi si a tirantilor metalici si ridicarea lor pe purici pentru obtinerea stratului de beton de acoperire a armaturii;
  • spituirea supra­fetei fundatiei existente pentru a o face cat mai rugoasa;
  • curatirea de praf si udarea ei;
  • turnarea in straturi a betonului nou si compactarea fiecarui strat;
  • executarea umpluturii compactate, peste talpa continua noua de beton armat, intre elementul portant vertical si peretii noii sapaturi.

Sursa articol: Scribd – Radu Papae Detalii Tehnologice Pentru Constructii

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*