Cum consolidam fundatia prin suprapunerea peste fundatia existenta a unei talpi continue de beton armat?
» Consolidarea fundatiei prin suprapunerea peste fundatia existenta a unei talpi continue de beton armat, are aceeasi destinatie si aceleasi justificari, generate de aceleasi cauze, ca si consolidarea prezentata anterior, obtinuta prin marirea latimii fundatiei existente prin turnare de beton pe o latime mai mare.
» Ca si in cazul Consolidarii fundatiei – Metoda 1, problema consolidarii fundatiei nu trebuie privita si tratata partial, ci pe ansamblul constructiei, pentru a-i asigura acesteia in final rezistenta, cat si stabilitatea ce i-au fost afectate. Toate consideratiile facute in legatura cu consolidarea anterioara sau cu cele ce urmeaza, sunt valabile si in cazul de fata.
Ce materiale se folosesc la consolidarea fundatiei?
» Pentru realizarea consolidarii se foloseste beton armat C8/10 sau cel putin de aceeasi marca cu cea a betonului din fundatia existenta, cu un dozaj de ciment superior, insa apropiat de cel al vechiului beton. Armatura talpii continue noi se face din otel-beton OB37, ca si tirantii metalici. Betonul de egalizare va fi C6/7.5.
Dimensionare si tehnologii de executie a consolidarilor
» La realizarea consolidarii se va tine seama de toate conditiile care se cer satisfacute de catre toate fundatiile. Indicatiile specifice constructive se refera la dimensiunile talpii continue noi de beton armat: latimea acesteia B’ trebuie sa depaseasca latimea B a talpii fundatiei existente cu cel puţin 20 cm de o parte si de alta a vechii sapaturi, sau mai mult, in cazul in care alte criterii justifica o latime mai mare. Grosimea talpii noi de beton armat, sub fundatia existenta, va fi de cel putin 15 cm si o va acoperi pe aceasta la partea superioara cu un strat de beton in grosime minima tot de 15 cm. Armatura fundatiei continue noi va fi de Ø≥10 mm, iar tirantii metalici de sub talpa fundatiei existente vor avea de asemenea Ø≥10 mm. Betonul talpii noi va acoperi armatura cu o grosime de cel putin 5 cm. Grosimea stratului de beton de egalizare va fi de 5-10 cm.
» Consolidarea fundatiei, prin suprapunerea peste fundatia existenta a unei talpi continue de beton armat, se realizeaza in urmatoarele faze de executie:
- dezvelirea fundatiei existente, care trebuie consolidata, pana la nivelul sau inferior si lateral pe inca 20-25 cm mai adanc, si pe o latime superioara vechii sapaturi;
- indepartarea pe zone alternative;
- sprijiniri corespunzatoare a pamantului de sub fundatia existenta, pe o grosime de 20-25 cm;
- turnarea si nivelarea la orizontala a betonului de egalizare, in portiunile dezgolite sub talpa fundatiei existente;
- asezarea, in zonele dezgolite sub talpa fundatiei, a armaturii talpii noi si a tirantilor metalici si ridicarea lor pe purici pentru obtinerea stratului de beton de acoperire a armaturii;
- spituirea suprafetei fundatiei existente pentru a o face cat mai rugoasa;
- curatirea de praf si udarea ei;
- turnarea in straturi a betonului nou si compactarea fiecarui strat;
- executarea umpluturii compactate, peste talpa continua noua de beton armat, intre elementul portant vertical si peretii noii sapaturi.
Sursa articol: Scribd – Radu Papae Detalii Tehnologice Pentru Constructii
Fii primul care adauga un comentariu!