Cum se consolideaza o fundatie-Metoda 4

Cum consolidam fundatia prin largirea bazei fundatiei existente prin grinzi de beton armat?

» Consolidarea fundatiei prin largirea bazei fun­datiei existente prin grinzi laterale de beton armat are aceeasi destinatie si aceleasi motivari, generate de aceleasi cauze, ca si consolidarile prezentate an­terior.

» Ca si pentru solutiile de consolidare precedente, si cea de fata trebuie apreciata si luata in conside­rare doar in contextul intregului ansamblu de con­solidari preconizate pentru constructia afectata, dupa depistarea tuturor degradarilor si stabilirea exacta a cauzelor ce le-au provocat.

» Solutia de fata, ca si oricare alta dealtfel, va fi aleasa numai in masura in care se dovedeste a fi cea mai indicata din punct de vedere tehnico-economic, si putand duce la suprimarea cauzelor ce au dus la degradare.

» Toate consideratiile facute in legatura cu cele­lalte consolidari de fundatii precedente sunt valabile si in cazul de fata.

Ce materiale se folosesc la consolidarea fundatiei?

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Pentru realizarea grinzilor noi ale consolidarii, se foloseste beton armat C8/10. Armatura grinzilor noi de beton armat va fi din bare de otel-beton OB37 sau PC52, iar tirantii metalici din grinzile noi de beton armat se fac din bare de otel-beton OB37. Betonul de egalizare va fi C6/7.5.

Dimensionare si tehnologii de executie a consolidarilor

» La realizarea consolidarii se va tine seama de toate conditiile care se cer satisfacute de catre toate fundatiile. Indicatiile specifice constructive se refera la noile grinzi de betor armat, incastrate in vechea fundatie pe partile laterale ale acesteia, spre zona lor centrala. Incastrarea se face sub un unghi de 45°. Inaltimea grinzilor la margine ≥30 cm. Dimensiona­rea grinzilor se face desigur pe baza de calcul. Une­ori aceste grinzi transmit incarcarile la piloti de be­ton. Armarea noilor grinzi laterale de beton armat se face cu bare de otel-beton cu Ømin ≥10 mm, iar tirantii metalici dintre grinzi vor avea de asemenea Ømin ≥10 mm. Grosimea stratului de beton de ega­lizare va fi de 5-10cm.

» Consolidarea fundatiei prin largirea bazei fun­datiei existente prin grinzi laterale de beton armat, se realizeaza in urmatoarele faze de execu­tie:

  • dezvelirea fundatiei existente, care trebuie consolidata, pana la nivelul ei inferior, si lateral pe inca 35-40 cm mai adanc, si pe o latime superioara vechii sapaturi cu latimea talpii noilor grinzi, de fie­care parte a fundatiei existente;
  • turnarea, nive­larea si verificarea orizontalitatii betonului de ega­lizare, pe partile laterale ale fundatiei existente;
  • spargerea santurilor laterale in fundatia existenta, pentru incastrarea noilor grinzi;
  • spituirea suprafe­telor laterale ale fundatiei existente, pe portiunile de sub santurile de incastrare si curatirea lor de praf;
  • practicarea de strapungeri pe sub fundatia exis­tenta si introducerea tirantilor metalici dintre grin­zile laterale sau indepartarea pe zone alternative sprijinite corespunzator, a pamantului de sub funda­tia existenta pe o grosime de ≈30 cm;
  • introducerea tirantilor metalici si executarea din nou a umplutu­rilor compactate sub fundatia existenta;
  •  asezarea pe betonul de egalizare a armaturilor noilor grinzi la­terale si ridicarea lor pe purici pentru obtinerea stratului de beton de acoperire a armaturilor;
  • uda­rea suprafetelor laterale ale fundatiei existente;
  • turnarea in straturi compactate a betonului in grinzile laterale noi;
  • executarea umpluturilor com­pactate, peste fundatia existenta si grinzile laterale noi, intre elementul portant vertical si peretii noii sapaturi.

Sursa articol: Scribd – Radu Papae Detalii Tehnologice Pentru Constructii

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.