In materialul de astazi vom vorbi despre cultivarea fasolei in gradina.
Fasolea este o cultura termofila. Semintele germineaza la o temperatura de 8-12°C. Studiile oamenilor de stiinta arata ca aceasta cultura creste si se dezvolta la o temperatura zilnica medie de cel putin 15 °C. Fasolea nu tolereaza inghetul.
Se crede ca fasolea cataratoare este mai toleranta la inghet decat fasolea de tufis, deoarece planta este situata la o altitudine in care aerul este in general mai cald decat in apropierea suprafetei solului.
Fasolea sufera foarte mult de ingheturile din zonele joase (pe soluri inundabile), dar chiar si dupa moartea aproape a tuturor frunzelor, punctul de crestere ramane viu si planta isi reia cresterea.
Plantare fasole
Cuprins:
Fasolea se seamana pe un rand larg. La distanta dintre randuri 45-60 cm, distanta dintre seminte este de 5-8 cm. Imediat inainte de semanare, randurile trebuie bine umezite. Se cultiva la adancimea de 4-5 cm.
Pentru a obtine o recolta timpurie, fasolea poate fi cultivata in rasaduri folosind adaposturi de film de dimensiuni mici. Aceasta tehnica este foarte eficienta in anii cu conditii climatice nefavorabile. Semanarea semintelor pentru rasaduri se efectueaza la sfarsitul lunii aprilie in ghivece din polietilena de turba.
La sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie, rasadurile sunt plantate intr-un loc permanent conform schemei: distanta dintre randuri – 45 cm, intre plante – 15-20 cm.
Protectie impotriva inghetului
Puteti proteja fasolea de inghet prin practici agricole. Una dintre ele este plasarea culturii intr-un loc care atenueaza impactul temperaturilor scazute: langa peretele sudic sau sud-estic; intre cladiri; pe o creasta inalta, sub adaposturi de film de dimensiuni mici, in vase, langa peretii serelor.
O creasta inalta poate fi protejata cu o folie de plastic cu inaltimea de 20-30 cm. Dupa sezonul de vegetatie, solul care formeaza creasta este distribuit uniform pe site.
Ingrijire fasole
Fasolea are un sistem radicular bine dezvoltat. Acest lucru explica rezistenta sa la seceta. Dar in anii secetosi, randamentul culturii este redus brusc. Nevoia de umiditate la fasole depinde de stadiul de dezvoltare.
Cererea mare de apa in timpul germinarii, inmuguririi, infloririi, maturarii face ca aceasta cultura sa fie foarte solicitanta la umiditate. Deficienta sa afecteaza in primul rand frunzele inferioare, acestea devin galbene si se usuca.
Daca in perioada de formare a fructelor apare o seceta la fasolea vegetala, atunci stratul de pergament se ingroasa foarte mult, iar boabele devin mici si isi pierd calitatile nutritive.
Ingrijirea fasolei: slabirea distantei dintre randuri, de preferinta dupa ploaie sau udare; colinare; plivitul; protectie impotriva inghetului; udare – eficienta in timpul infloririi si formarii fructelor. Inainte de inflorire, fasolea se uda numai in timpul secetei.
Sol
Fasolea se descurca bine in toate tipurile de sol, dar nu este indicat sa le asezi in zone pline de lut cu apa. Se crede ca fasolea este mai pretentioasa cu privire la fertilitatea solului decat alte cereale si leguminoase.
Pe un teren personal, poate fi plasata dupa cartofi, radacinoase, rosii, castraveti. Aceasta cultura ar trebui sa revina la locul initial nu mai devreme de 4-5 ani.
Fasolea raspunde bine la aplicarea ingrasamintelor organice impreuna cu ingrasamintele minerale. Se aplica 4-5 kg de gunoi de grajd, 15-20 g de ingrasaminte cu azot, 20 g de ingrasaminte cu fosfor si potasiu la 1 m2.
Recoltarea
Recoltarea soiurilor de zahar incepe atunci cand boabele se sparg usor. Daca bobul se rupe cu dificultate, nu trebuie folosit.
Soiurile de cereale se recolteaza atunci cand mai mult de jumatate din boabele situate in partile inferioare si mijlocii ale plantei sunt coapte.
Tehnologia de crestere
Cel mai bine, fasolea se dezvolta in zonele cu o reactie a solului neutra sau usor acida pe soluri bine incalzite, fertile, usor lutoase, fara apa stagnanta.
Fasolea este termofila, semintele pot germina la 10-12°C, dar temperatura optima pentru cresterea lor este de 20-24°C. La 2-3°C, frunzele de fasole se ingalbenesc; daca temperatura scade sub 0°C, rasadurile mor.
Fasolea care necesita lumina creste mai bine intr-un loc ferit de vant, se poate dezvolta si la umbrire, dar randamentul va fi scazut. Ea are nevoie in special de lumina inainte de inflorire, mai tarziu nevoia de ea scade.
Fasolea se seamana in acelasi timp cu castravetii, adancind semintele in sol cu 4-5 cm si lasand o distanta intre seminte intr-un rand de 15-20 cm, intre randuri – 40-45 cm.
Fasolea se pune in al 3-lea an dupa aplicarea ingrasamintelor organice. Daca nu a fost cazul, atunci toamna este necesar sa adaugati 2-4 kg de humus, 30-40 g de superfosfat, 10-15 g de clorura de potasiu (la 1 mp) si primavara inainte de semanat 10-15 g azotat de amoniu la 1 mp. Solurile acide se calcareaza toamna.
Fii primul care adauga un comentariu!