Cum se armeaza betonul?
» Betonul armat este un material de constructii care inlocuieste cu succes metalul si lemnul pentru executia elementelor de rezistenta, folosind calitatile a doua materiale si anume a betonului care poate prelua eforturi de compresiune si a otelului sub forma de armaturi care poate prelua eforturi de intindere. Pentru a se realiza conlucrarea dintre beton si armatura aceasta trebuie sa se inclesteze cat mai bine in beton, sa adere de beton cat mai bine.
» Conlucrarea dintre beton si armatura se realizeaza in cea mai mare masura prin aderenta dintre barele de armatura si beton, prin conlucrarea spatiala (inclestarea in beton) a plaselor si carcaselor sudate, ca urmare a lucrului armaturilor transversale si prin imbunatatirea ancorarii armaturii in beton, ca urmare a indoirii capetelor barelor (ciocuri); adesea sectiunile de beton sunt completate cu masuri speciale de impiedicare a fisurarii betonului prin frete si etrieri.
» Pentru a realiza un element din beton armat, bine conceput, trebuie sa cunoastem unde apar in element zone comprimate din solicitarea exterioara si unde apar zone intinse. Datorita faptului ca betonul are o rezistenta foarte mica la intindere, armatura se aseaza in zonele intinse, eforturile din zonele comprimate fiind luate de beton.
» Cunoasterea in amanuntime a comportarii elementelor din beton armat la solicitari este o ramura a tehnicii de care se ocupa inginerii constructori. Principiile de baza trebuie cunoscute insa si de lucratorii care realizeaza elementele (betonisti, fierari betonisti etc), pentru a nu se produce greseli de executie si chiar pentru a evita unele greseli de pe desenele de executie.
» Regulile de armare pe baza principiilor de mai sus variaza de la element la element (stalp, grinda, placa, fundatie, tirant).
Care sunt diferentele dintre betonul armat si nearmat?
» Ca sa intelegem diferenta din beton armat si nearmat sa luam ca exemplu o grinda din beton.
» Daca grinda nu este armata, la o deschidere mai mare se rupe in timpul manipularii.
» La o grinda slab armata, adica cu armatura putina, se produce o fisura mare, de regula la mijlocul grinzii, in zona intinsa, care se deschide foarte mult si grinda se rupe. Daca aderenta dintre beton si armatura este foarte buna se produce ruperea armaturii. Se poate produce si alunecarea armaturii, elementul deformandu-se foarte mult. Distrugerea elementului (consumul capacitatii portante) se face si prin sfaramarea betonului din zona comprimata.
» La elementele cu armatura obisnuita se produc mai multe fisuri la incarcare decat la elementele nearmate (circa 4-8 fisuri pe metru in zona intinsa). Deschiderea fisurilor la incercarea de exploatare este foarte mica (sub 0,2 mm). La aceste elemente daca se continua incarcarea, armatura poate ajunge la curgere in cazul cand aderenta din armatura si beton este buna.
» La elementele puternic armate armatura chiar la ruperea elementului nu mai atinge faza de curgere. Aceste elemente se rup casant la o sageata mai mica (deplasarea pe verticala la mijlocul grinzii), prin distrugerea betonului din zona comprimata datorita capacitatii relativ mici de deformare plastica a betonului. Fisurile la aceste tipuri de grinzi sunt mai dese si cu deschideri mai mici.
» In cazul unei grinzi continue, se constata ca distributia fisurilor este alta. Apar fisuri si pe reazemul central in partea de sus.
» Daca grinda ar fi incastrata in zidarie ar aparea fisuri si pe reazeme la partea superioara a grinzii langa incastrare. Barele de armatura in acest caz trebuie sa urmareasca zonele in care apar intinderi in beton.
» Pentru a prelua corect eforturile de intindere, armatura se fasoneaza dupa desenele de armare. Pentru o mai buna aderenta, armatura se face cu profil periodic, prevazandu-se ciocuri si etrieri sudati. Datorita fortelor mai mici la reazemele grinzilor se poate produce si tendinta de forfecare, aparand eforturi intinse in plan inclinat, de regula la 45grd, care se preiau prin bare inclinate sau etrieri. Barele fasonate sunt legate si asezate in cofraje conform pozitiilor indicate in planuri.
» Pentru elemente puternic armate se pun armaturi si la partea superioara a grinzii si la partea inferioara a acesteia, realizandu-se elemente dublu armate.
» Avandu-se in vedere comportarea de ansamblu a elementelor asociate cu oteluri superioare se pot folosi eficient oteluri cu limita de curgere de 1,5—2,5 ori mai mare decat a otelurilor obisnuite (OB 37) realizandu-se importante economii de metal.
Era bun si un exemplu practic.De exemplu, eu vreau sa fac o grinda de beton amplasata intre 2 stalpi,deschiderea dintre ei fiind de 3 metri.M-ar fi interesat o dimensionare a armaturii.In principiu o voi arma cu 4 bare fi 12 superior si 4 Fi 12 inferior ,cu etriere de 25Cm/20 Cm,la 10 Cm ,distantate intre ei.Stilpii au sectiunea de 20/25.Grinda urmeaza sa sustina o sarpanta acoperita cu tigle si va avea o deschidere tot de 3 m.Credeti ca e suficienta armatura?
Buna ziua.
Puteti folosi 3∅14 PC52 superior si 3∅14 PC52 inferior, cu etrieri de ∅8 OB37, la pas de 15cm intre ei.
Buna ziua,îmi puteți spune ce grosimi de bare sa folosesc pentru o grinda cu o distanță de 5,5 m între doi stâlpi fără zid portant sub ea
la o grinda cu deschidere de 8 metrii fara stalp de sustinere, cate bare sunt necesare pentru a nu se deforma? O sa sustina un acoperis de tabla Bilka.
Multumesc,
Buna ,
Am turnat placa de 15 cmm și grinzi de 6m l
Am decofrat după 21 zile ,pe grinzi aproximativ de mijloc au apărut o fisură că un fir de par ce înconjoară grinda (beton folosit b500cu aditiv vt armatura pc16 6 fire etrieri PC 8 ,15/15) posibilă cauză ?