Cum se zideste piatra bruta?
Cuprins:
» Conditiile pe care trebue sa le indeplineasca piatra de constructii au fost prezentate in articolul nostru Piatra naturala.
» Se reaminteste faptul ca piatra trebuie sa fie curata, omogena, compacta, fara crapaturi, fara vine formate din umpluturi, negeliva si mai ales dura.
» Pietrele cu bobul fin si cu porozitatea cat mai redusa sunt preferabile, mai ales cand urmeaza sa fie intrebuintate la fatade.
» Cand piatra indeplineste aceste conditii, blocurile cioplite si taiate isi pastreaza muchiile ascutite, asa cum se cere in zidariile de piatra.
» Piatra scoasa din cariera si potrivita numai cu ciocanul se intrebuinteaza ca piatra bruta la zidariile de fatada, subsol si alte zidarii brute.
» La zidariile aparente se intrebuinteaza piatra cioplita. Una din fete se lucreaza regulat, iar cealalta la echer.
» Piatra lucrata regulat pe toate fetele se numeste piatra de talie. Ea trebue sa fie de buna calitate si cu dimensiunile regulate. Muchiile trebue sa fie vii, curate si fara stirbituri.
» In sfarsit, piatra taiata la gater, in grosimi relativ mici, se foloseste ca placaj de piatra pentru fatade.
» Diferitele categorii de zidarie de piatra se deosebesc nu numai in ce priveste modul de lucru al pietrei, dar si dupa modul lor de asezare, aspectul fetei vazute si metodele de lucru.
Reguli zidarie din piatra
» La executarea zidariilor de piatra trebuie respectate urmatoarele reguli:
- zidariile se executa treptat si pe toata suprafata constructiei, fara a inalta prea mult unele parti fata de altele;
- in cursul lucrului se verifica permanent ca fetele sa fie verticale si plane;
- tesatura pietrelor trebuie facuta pe toata grosimea zidariei;
- niciun rost vertical nu trebuie sa fie in prelungirea celui din randul urmator;
- inainte de a fi zidite, pietrele se curata si se uda;
- rosturile si spatiile dintre pietre trebuie sa fie bine umplute cu mortar;
- in timpul lucrului, nu este permis sa se circule sau sa se depuna materiale pe zidaria proaspata. Daca este necesar sa se circule peste zidarie, ea se va acoperi cu scanduri. Tot astfel se apara zidaria de ploi sau de caldură prea mare.
Cum se face zidaria din piatra bruta
» Acest sistem este folosit in special la fundatii. Inainte de a fi zidite, pietrele trebuie sa fie curatate. Ele se aseaza in randuri cat mai orizontale si continue. Pietrele cele mai mari se aseaza la colturi. Zidaria se executa cu mortar de ciment indulcit cu lapte de var. Spre deosebire de mortarul obisnuit, la zidaria de piatra bruta se foloseste un nisip aspru, amestecat chiar cu piatra marunta (pana la 5 mm).
» Primul rand de piatra al zidariei de fundatie se executa din blocurile cele mai mari, cu forme regulate si cu fete plane. Ele se aseaza direct pe pamant, fara strat de mortar. Mai intai se executa fetele exterioare ale randului, apoi umplutura. La fata exterioara a zidului, pietrele se aseaza dupa sfoara fixata pe abstecuri.
» Pietrele se aseaza alternativ ca in fotografia de mai de jos. Blocurile se aseaza cat mai strans, pentru a se reduce golurile dintre ele, rezemandu-se unele pe altele numai prin straturile de mortar.
» Dupa asezare, spatiile dintre pietre se umplu bine cu mortar si cu aschii sau bucati de piatra sparta, indesate cu ciocanul pana ce mortarul iese la suprafata. Randul se bate usor cu maiul. Apoi se aseaza mortarul pentru umplerea complecta a golurilor.
» Dupa ce primul rand a fost bine egalizat, curatat si stropit cu lapte de ciment, peste el se aseaza al doilea rand de piatra. Executarea acestui rand se face la fel ca si a primului rand, avand grija ca randul sa aiba grosimea cat mai egala si sa fie orizontal.
» Zidirea se continua, urmarind ca rosturile verticale ale unui rand sa fie acoperite de pietrele randului superior. Deasemenea, grosimea rosturilor orizontale trebuie sa fie cat mai egala si uniforma.
» La intreruperea lucrului, suprafata zidariei se lasa fara mortar, umplandu-se numai golurile dintre pietre.
» Pentru a se putea pastra orizontalitatea randurilor si contururile zidariei conform planului, se intrebuinteaza cumpana si sabloanele din sipci.
» La fundatiile putin importante, zidaria de piatra bruta se poate executa fara legatura continua intre pietre. In acest caz, pietrele se aseaza in santul de fundatie in straturi orizontale nu prea inalte 15-20 cm. Fiecare strat se bate cu maiul, iar golurile se complecteaza cu piatra sparta. Se toarna apoi un mortar fluid, pentru a patrunde bine intre pietre.
» In cazul fundatiilor executate pe toată inaltimea santului sapaturii, fundatii in santuri pline, zidarul se afla in fundul santului, unde aseaza pietrele pe care i le da in sant zidarul ajutor. Mortarul este turnat direct in zidarie cu lopata cancioc.
» Daca fundatia este adanca, piatra se coboara printr-un jgbeab, iar mortarul printr-o palnie metalica sau improvizata din lemn. Zidirea se face cu sabloane confectionate dupa forma fundatiilor.
» In cazul zidariilor de piatra bruta la subsoluri, fata interioara se lucreaza fie cu o captuseala de caramida, fie cu un cofraj pentru a fi cat mai neteda. Zidaria cu captuseala de caramida intra in categoria zidariilor mixte.
Cum se executa zidaria de piatra bruta in cofraj
» Executarea zidariei de piatra bruta in cofraj pe o parte sau pe ambele parti, se face cu ajutorul unor panouri de scanduri sprijinite cu bile scurte si cu contrafise. Panourile au inaltimea mica si se aseaza pe masura executarii zidariei. Pentru zidire, se umplu cu piatra sparta si mortar locurile dintre piatra bruta si fata interioara a cofrajului. In acest fel, fata zidariei este neteda si nu mai cere tencuirea sau captusirea cu caramida.
» Desi lucrarea cere in plus, pentru cofraj material lemnos, lemn care se recupereaza aproape in intregime, si manopera, costul ei este acelasi deoarece se economiseste timpul cerut pentru verificarea orizontalitatii si a verticalitatii, stabilirea nivelului randurilor, montarea abstecului, schimbarea sforii etc, care sunt operatii necesare la zidaria executata fara cofraj.
» Se mai poate executa si zidarie de piatra bruta cu beton. Aceasta se executa in cofraje rezistente, montate asa cum s-a aratat mai sus. Zidaria se executa astfel: intai se toarna un strat de beton de 15-20 cm grosime, in care se aseaza pietrele brute. Acestea se infunda in beton prin baterea cu maiul. Apoi se toarna un nou strat de beton la fel cu primul si asa mai departe, pana la inaltimea ceruta. Pietrele trebui sa fie invelite complect in beton. Ele se aseaza la cel putin 5 cm distanta de la cofraj.
» Rezistenta acestei zidarii este mai mare decat cea a zidariei numai din piatra bruta. Zidaria de piatra bruta cu beton se lucreaza apoi mai usor si mai repede.
» Pentru executarea zidariei de piatra bruta in conditiile cele mai avantajoase, munca trebuie organizata in doua sectoare: intr-un sector lucreaza zidarii, iar in al doilea lucreaza muncitorii care pregatesc materialele.
» Lungimea sectorului de lucru si numarul muncitorilor care alcatuiesc ehipa se fixeaza dupa volumul lucrarilor si termenul de executie.
Sursa foto: Pinterest
Comentarii recente