Cum se face zidaria din piatra cioplita?

zidarie din piatra cioplita

Cum se zideste cu piatra cioplita?

» Acest sistem este folosit deobicei la soclurile cladirilor. Pietrele se cioplesc pe una din fete, pentru a avea o supra­fata perfect plana. Pietrele de colt se cioplesc pe doua fete. Se aleg pietre fara defecte, cel putin pe fata vazuta.

» Ele se cioplesc regulat, cat mai aproape de forma dreptun­ghiulara. Fetele laterale se lucreaza la echer pe o adancime de 4-5 cm.

» In timpul zidirii, se urmareste sa se formeze straturi orizontale. In acest scop, pietrele se potrivesc in inaltime, iar acolo unde este nevoie, se completeaza cu pietre de dimen­siuni corespunzatoare, implinind astfel diferenta pana la ni­velul stratului.

» Inainte de a fi zidite, pietrele se aseaza pe pene, se po­trivesc si se controleaza. Apoi penele se scot si se intinde mortarul. Numai dupa aceea pietrele se fixeaza definitiv, verificandu-se asezarea lor cu ajutorul firului ca plumb si al cumpenei.

» La zidaria de piatra cioplita se cere ca toate blocurile sa aiba aceeasi inaltime, celelalte dimensiuni putand fi dife­rite. Randurile trebuie sa fie cat mai egale in inaltime, admitandu-se diferente mici de cel mult 5 cm intre un rand si altul. Randurile mai inalte se aseaza la partea inferioara a zidariei. Se obtine astfel o zidarie cu rosturile verticale si orizontale asemanatoare celor ale zidariei de caramida. Acest sistem este numit format zidarie de caramida.

» Alte sisteme de cioplire si de asezare a pietrelor in zi­darie sunt:

  • Zidaria format mozaic, la care pietrele se cioplesc drept, cu margini regulate, avand forme si dimensiuni dife­rite si un numar variat de muchii. Cand se aseaza pietrele, se urmareste ca rosturile fetelor vazute sa fie cat mai egale. Pietrele se potrivesc dupa muchii.

  • Zidaria format poligonal, la care pietrele se cioplesc in forma de poligon si au aceeasi marime. Asezarea pietrelor se face asa cum s-a prezentat la celelalte zidarii de piatra.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.