Cum se zideste cu piatra cioplita?
» Acest sistem este folosit deobicei la soclurile cladirilor. Pietrele se cioplesc pe una din fete, pentru a avea o suprafata perfect plana. Pietrele de colt se cioplesc pe doua fete. Se aleg pietre fara defecte, cel putin pe fata vazuta.
» Ele se cioplesc regulat, cat mai aproape de forma dreptunghiulara. Fetele laterale se lucreaza la echer pe o adancime de 4-5 cm.
» In timpul zidirii, se urmareste sa se formeze straturi orizontale. In acest scop, pietrele se potrivesc in inaltime, iar acolo unde este nevoie, se completeaza cu pietre de dimensiuni corespunzatoare, implinind astfel diferenta pana la nivelul stratului.
» Inainte de a fi zidite, pietrele se aseaza pe pene, se potrivesc si se controleaza. Apoi penele se scot si se intinde mortarul. Numai dupa aceea pietrele se fixeaza definitiv, verificandu-se asezarea lor cu ajutorul firului ca plumb si al cumpenei.
» La zidaria de piatra cioplita se cere ca toate blocurile sa aiba aceeasi inaltime, celelalte dimensiuni putand fi diferite. Randurile trebuie sa fie cat mai egale in inaltime, admitandu-se diferente mici de cel mult 5 cm intre un rand si altul. Randurile mai inalte se aseaza la partea inferioara a zidariei. Se obtine astfel o zidarie cu rosturile verticale si orizontale asemanatoare celor ale zidariei de caramida. Acest sistem este numit format zidarie de caramida.
» Alte sisteme de cioplire si de asezare a pietrelor in zidarie sunt:
- Zidaria format mozaic, la care pietrele se cioplesc drept, cu margini regulate, avand forme si dimensiuni diferite si un numar variat de muchii. Cand se aseaza pietrele, se urmareste ca rosturile fetelor vazute sa fie cat mai egale. Pietrele se potrivesc dupa muchii.
- Zidaria format poligonal, la care pietrele se cioplesc in forma de poligon si au aceeasi marime. Asezarea pietrelor se face asa cum s-a prezentat la celelalte zidarii de piatra.
Comentarii recente