Cum se zideste cu piatra taiata?

» La acest sistem de zidarie, pietrele se lucreaza regulat pe toate fetele. Ele trebuie sa fie de calitate mai buna decat in cazul zidariei de piatra cioplita.

» Zidaria este executata de catre muncitori specializati in aceste lucrari. Fetele laterale ale pietrei se lucreaza cu dalta cu varf (spit) si cu ciocanul dintat (buciarda groasa). Fetele vazute se lucreaza cu buciarda obisnuita si cu dalta, apoi se slefuiesc.

» Piatra de talie se taie exact dupa planurile si detaliile de executie. Muchiile ei trebue sa fie curate si vii, fara stirbituri sau crapaturi. De aceea, taierea si lucrarea pietrei trebuie facute cu o grija deosebita, iar la manipulare si trans­port, se va avea grija ca muchiile pietrelor sa ramana ne­atinse.

» Pentru ca zidaria de piatra de talie sa fie de buna ca­litate, blocurile trebuie sa aiba dimensiuni suficient de mari (lungimea de cel putin 70 cm, inaltimea de cel putin 20 cm, iar grosimea, coada, de cel putin 25 cm).

» Asezarea blocurilor in zidarie se face la fel ca la zidaria de piatra cioplita, respectandu-se toate regulile de executie. Aceste reguli se vor aplica cu mai multa exactitate.

» La aceste lucrari se va da mare atentie in special la asezarea blocurilor pe penele de lemn (fara mortar) si po­trivirea lor, indreptarea micilor diferente inainte de zi­dire.

» In timpul zidirii, se aseaza la fata exterioara a pietrelor sipci inguste de lemn, pentru ca mortarul sa nu se scurga printre rosturile verticale. Numai dupa aceea se vor umple rosturile cu mortar.

» Rosturile verticale si orizontale vor fi perfect egale (8… 10 mm). In cazul cand nu s-au intrebuintat sipci, se va avea grija ca rosturile de la baza zidariei sa ramana goale pe o adancime de 2 – 3 cm,  pentru a se putea fugui bine.

» Rosturile se curata bine de mortar, se spala cu apa, apoi se umplu cu mortar de ciment. Cand incepe priza, ele se ne­tezesc cu fierul pentru fuguit, toate muchiile pietrelor ramanand aparente.

»P.S.: Fuguirea = a innadi prin rosturi drepte.