Fasonat – Cum se fasoneaza fierul pentru armaturi?

Fasonarea manuala a fier-betonului pentru armaturi

» Barele de otel-beton fasonat sunt puse in elementele din beton in zonele intinse ale elementelor, pentru a ajuta sectiunile de beton in a prelua eforturile unitare de intindere prin barele de otel (armaturi).

» Pentru a rapunde acestei cerinte, barele sunt prelucrate, de fapt indoite, la diferite unghiuri, pentru a asigura trecerea de la o zona la alta si pentru o buna ancorare a barelor in masa betonului. Prelucrarea armaturii conform cotelor din proiect si fisei tehnice se numeste faso­narea armaturii.

» Fasonarea poate fi facuta manual sau mecanic. Fasonarea manuala se face cu ajutorul unor dispozitive simple si consta din indoirea sim­pla sau succesiva a barelor la unghiul dat, de regula 45°, sau la unghiul precizat in proiect, acest tip de fasonare se numeste fasonarea barelor ridicate.

» Pentru realizarea ciocurilor se fac indoiri la unghiuri de 90 sau 180°. Indoirile la 90° se fac si la barele care armeaza colturilor elementelor de beton armat.

» Indoirea barelor trebuie facuta cu anumite raze de curbura pe discuri cu raze diferite, stabilite in functie de natura indoirii (cioc, bara ridi­cata etc), profilul otelului si calitatea otelului. Unghiul de indoire poate fi verificat prin sabloane.

Dispozitive simple pentru fasonare manuala

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Fasonarea manuala se face de regula pe un banc de lucru pe care sunt fixate dispozitivele ajutatoare de indoire, in special placi din otel prelucrat sau turnat, de forme si alcatuiri diferite.

» Dintre dispozitivele anexe care se folosesc se prezinta cele mai uzi­tate, si anume:

  • Cheile simple sau duble cu brat drept sau brat frant pentru fasonat. Cheile au dimensiuni diferite in functie de diametrul barelor care se indreapta;
  • Placa simpla cu trei dornuri cu sau fara parghie de indoire, cu sau fara cremaliera, poate fi folosita la formarea ciocurilor sau in­doirea barelor ridicate;
  • Placa cu dornuri, discuri, cerc gradat si parghie cu fixatoare si limitatoare pentru formare de etrieri, ciocuri, bare indoite;
  • Placa cu dorn crestat si cheie fixata de placa, avand prelungitor, se foloseste la formarea etrierilor sau a indoirilor suc­cesive;
  • Placile cu gauri se folosesc pentru fixarea pe acestea fie a dornu­rilor simple sau a dornurilor cu discuri, fie pentru fixarea parghiilor-chei cu dornuri care au la partea inferioara un bolt ce se introduce in gaura placii, folosit drept pivot.

» Dispozitivele de indoire sunt in continua perfectionare si ele sunt concepute de imaginatia tehnicienilor si muncitorilor pentru usurarea muncii manuale de fasonat.

cheie pentru fasonat

Pret Masina indoit etrieri! tehnica de fasonat

Utilizarea dispozitivelor simple de fasonat

» Barele de diametre mici, subtiri, se pot indoi cu ajutorul a doua chei, in special pentru corectarea pozitionarii armaturii inainte de betonare, in care caz se pot folosi si chei frante.

» Pe bancul care are trei sau patru dornuri se poate face o indoire comoda cu o cheie. Dornurile se pot pune la astfel de dis­tante incat pe ele sa se ataseze discuri gaurite care sa asigure indoirea la raza de curbura ceruta.

» Folosirea placilor din otel turnat sunt cele mai comode la indoirea otelului-beton.

» Barele ridicate se pot indoi usor cu placi cu chei, parghii fixate de placa, barele fiind blocate de dornuri. Forta de indoire se reduce daca se folosesc cremaliere.

» Fixarea placilor de indoire pe bancul de lucru se face, de regula, in colturi opuse, in diagonala, pentru a permite lucrul concomitent sau succesiv predand bara de la un fierar betonist la celalalt.

» Actionarea parghiilor pentru a executa indoiri la 15°, 90° sau 180°, se invata usor si nu sunt necesare explicatii.

  dispozitiv de fasonat

Sursa foto: Pinterest

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.