Hidroizolatii la un zid exterior de caramida, sustinut pe fundatie continua rigida, de beton, placa parterului fiind la nivelul trotuarului

» Hidroizolatia orizontala a zidului exterior de caramida al unei constructii fara subsol, sustinuta pe fundatie continua rigida de beton, este destinata im­piedicarii umiditatii din sol de a ajunge la zidarie.

» Hidroizolatia trebuie proiectata tinand seama de durata, modul de actionare, nivelul maxim si natura apelor, natura, stratificatia si proprietatile mecanice ale terenului, conditiile de exploatare si posibilitatile de deformare a elementelor, masurile pentru indepar­tarea apelor, materialele si procedeul de executie.

» Hidroizolatia orizontala a zidului se considera a fi alcatuita din doua straturi de carton bitumat,  impaslituri bitumate sau membrane izolatoare, lipite cu mastic de bitum, atat intre ele, cat si de stratul suport, cu petreceri de 10-15 cm, iar hidroizolatia rigida ver­ticala exterioara de pe soclu este o tencuiala imper­meabila.

» In cadrul masurilor de hidroizolare a zidului ex­terior trebuie considerata si aplicarea unei imbracaminti cu asfalt pe trotuarul din jurul constructiei, pen­tru indepartarea de fundatie a apelor provenite din precipitatii.

» Solutia placii suport a pardoselii parterului reali­zata la nivelul trotuarului si a hidroizolatiei orizontale a zidului exterior aplicata direct pe blocul de funda­tie, desi folosita inca, reprezinta o varianta contraindi­cata din multe puncte de vedere, in locul ei preferandu-se varianta cu placa suport a pardoselii parteru­lui ridicata deasupra nivelului trotuarului si cu zidul exterior asezat pe o fundatie in elevatie, soclu, hidro­izolatia orizontala a zidului exterior aplicandu-se pe fata superioara orizontala a soclului.

Ce materiale se folosesc la hidroizolarea fundatiei?

» Pentru realizarea hidroizolatiei orizontale a zidu­lui exterior se foloseste carton bitumat, impaslituri bitumate sau membrane izolatoare.

» Pentru lipirea foilor bitumate pe stratul suport sau intre ele se foloseste mastic de bitum cu punctul de inmuiere peste 75°C.

» Pentru amorsare se foloseste solutie bitumi­noasa facuta din 30-35% volum bitum topit si 65-70% volum solvent sau se foloseste suspensie de bitum filerizat facuta din 40-50% volum pasta si 50-60% volum apa.

» Pentru realizarea straturilor suport si de protectie ale hidroizolatiei se foloseste mortar de ciment pe care se aseaza zidaria de caramida.

Dimensionare si tehnologii de executie a hidroizolatiilor

» Stratul suport al hidroizolatiei elastice, aplicat pe fata superioara orizontala a fundatiei continue de be­ton simplu, este facut din mortar de ciment in grosime de 1,5-2 cm.

Citește și:  Probleme casa din chirpici

» Stratul de protectie este facut tot din mortar de: ciment, cu nisip fin, in grosime de 2 cm.

» Tencuiala impermeabila sau hidroizolatia rigida, aplicata pe fata exterioara verticala a soclului, va avea grosimea de 5-6 cm.

» Hidroizolatia zidului exterior de caramida al unei constructii fara subsol, asezat pe o fundatie continua rigida de beton se realizeaza in urmatoarele faze de executie, ulterioare executarii fundatiei respective:

  • aplicarea stratului suport;
  • driscuirea lui;
  • curatarea stratului suport prin maturare ener­gica;
  • amorsarea lui dupa completa uscare;
  • dupa uscarea amorsajului se aplica primul strat de carton bitumat deruland sulul, taiat la latimea funda­tiei, peste un strat de mastic de bitum turnat fier­binte cu canciocul, petrecerile fasiilor fiind de mini­mum 10 cm;
  • aplicarea celui de al doilea strat de carton bitumat peste primul, in acelasi mod, avand grija ca petrecerile celor doua straturi sa fie interca­late intre ele la intervale de minimum 50 cm, pentru a preveni alunecarea zidului, peste ultimul strat de carton bitumat al hidroizolatiei nu se aplica bitum topit pentru protectie;
  • executarea stratului de protectie din mortar de ciment;
  • executarea zidului exterior;
  • executarea tencuielii impermeabile, hidro­izolatie rigida verticala, pe fata exterioara a zidului portant exterior, de pe fundatie pana la cel putin 30 cm deasupra trotuarului.

» Spre interior:

  • se asterne pe sol un strat filtrant, din pietris, pentru ruperea capilaritatii, in grosime de 10-15cm;
  • se acopera cu un strat de separare, din hartie de 125 g/m² sau carton/folie PVC, asezat in continuarea hidroizolatiei orizontale aplicata pe fundatie, pentru a impiedica scurgerea laptelui de ciment din beton.

» Spre zidul exterior:

  • se pun scanduri pe cant;
  • si se toarna placa-suport a pardoselii parterului, in grosime de 10 cm.
  • dupa intarirea beto­nului din placa se scot scandurile si se toarna cu canciocul mastic fierbinte de bitum pentru a umple complet golul ramas;
  • tot cu mastic fierbinte de bitum se umple si golul care se lasa spre exteriorul constructiei, intre placa trotuarului si tencuiala impermeabila aplicata vertical pe zid.

Sursa articol: Scribd – Radu Papae Detalii Tehnologice Pentru Constructii