Cum se hidroizoleaza o fundatie fara subsol- Metoda 1

Hidroizolatii la un zid exterior de caramida, sustinut pe fundatie continua rigida, de beton, placa parterului fiind la nivelul trotuarului

» Hidroizolatia orizontala a zidului exterior de caramida al unei constructii fara subsol, sustinuta pe fundatie continua rigida de beton, este destinata im­piedicarii umiditatii din sol de a ajunge la zidarie.

» Hidroizolatia trebuie proiectata tinand seama de durata, modul de actionare, nivelul maxim si natura apelor, natura, stratificatia si proprietatile mecanice ale terenului, conditiile de exploatare si posibilitatile de deformare a elementelor, masurile pentru indepar­tarea apelor, materialele si procedeul de executie.

» Hidroizolatia orizontala a zidului se considera a fi alcatuita din doua straturi de carton bitumat,  impaslituri bitumate sau membrane izolatoare, lipite cu mastic de bitum, atat intre ele, cat si de stratul suport, cu petreceri de 10-15 cm, iar hidroizolatia rigida ver­ticala exterioara de pe soclu este o tencuiala imper­meabila.

» In cadrul masurilor de hidroizolare a zidului ex­terior trebuie considerata si aplicarea unei imbracaminti cu asfalt pe trotuarul din jurul constructiei, pen­tru indepartarea de fundatie a apelor provenite din precipitatii.

» Solutia placii suport a pardoselii parterului reali­zata la nivelul trotuarului si a hidroizolatiei orizontale a zidului exterior aplicata direct pe blocul de funda­tie, desi folosita inca, reprezinta o varianta contraindi­cata din multe puncte de vedere, in locul ei preferandu-se varianta cu placa suport a pardoselii parteru­lui ridicata deasupra nivelului trotuarului si cu zidul exterior asezat pe o fundatie in elevatie, soclu, hidro­izolatia orizontala a zidului exterior aplicandu-se pe fata superioara orizontala a soclului.

Ce materiale se folosesc la hidroizolarea fundatiei?

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Pentru realizarea hidroizolatiei orizontale a zidu­lui exterior se foloseste carton bitumat, impaslituri bitumate sau membrane izolatoare.

» Pentru lipirea foilor bitumate pe stratul suport sau intre ele se foloseste mastic de bitum cu punctul de inmuiere peste 75°C.

» Pentru amorsare se foloseste solutie bitumi­noasa facuta din 30-35% volum bitum topit si 65-70% volum solvent sau se foloseste suspensie de bitum filerizat facuta din 40-50% volum pasta si 50-60% volum apa.

» Pentru realizarea straturilor suport si de protectie ale hidroizolatiei se foloseste mortar de ciment pe care se aseaza zidaria de caramida.

Dimensionare si tehnologii de executie a hidroizolatiilor

» Stratul suport al hidroizolatiei elastice, aplicat pe fata superioara orizontala a fundatiei continue de be­ton simplu, este facut din mortar de ciment in grosime de 1,5-2 cm.

» Stratul de protectie este facut tot din mortar de: ciment, cu nisip fin, in grosime de 2 cm.

» Tencuiala impermeabila sau hidroizolatia rigida, aplicata pe fata exterioara verticala a soclului, va avea grosimea de 5-6 cm.

» Hidroizolatia zidului exterior de caramida al unei constructii fara subsol, asezat pe o fundatie continua rigida de beton se realizeaza in urmatoarele faze de executie, ulterioare executarii fundatiei respective:

 • aplicarea stratului suport;
 • driscuirea lui;
 • curatarea stratului suport prin maturare ener­gica;
 • amorsarea lui dupa completa uscare;
 • dupa uscarea amorsajului se aplica primul strat de carton bitumat deruland sulul, taiat la latimea funda­tiei, peste un strat de mastic de bitum turnat fier­binte cu canciocul, petrecerile fasiilor fiind de mini­mum 10 cm;
 • aplicarea celui de al doilea strat de carton bitumat peste primul, in acelasi mod, avand grija ca petrecerile celor doua straturi sa fie interca­late intre ele la intervale de minimum 50 cm, pentru a preveni alunecarea zidului, peste ultimul strat de carton bitumat al hidroizolatiei nu se aplica bitum topit pentru protectie;
 • executarea stratului de protectie din mortar de ciment;
 • executarea zidului exterior;
 • executarea tencuielii impermeabile, hidro­izolatie rigida verticala, pe fata exterioara a zidului portant exterior, de pe fundatie pana la cel putin 30 cm deasupra trotuarului.

» Spre interior:

 • se asterne pe sol un strat filtrant, din pietris, pentru ruperea capilaritatii, in grosime de 10-15cm;
 • se acopera cu un strat de separare, din hartie de 125 g/m² sau carton/folie PVC, asezat in continuarea hidroizolatiei orizontale aplicata pe fundatie, pentru a impiedica scurgerea laptelui de ciment din beton.

» Spre zidul exterior:

 • se pun scanduri pe cant;
 • si se toarna placa-suport a pardoselii parterului, in grosime de 10 cm.
 • dupa intarirea beto­nului din placa se scot scandurile si se toarna cu canciocul mastic fierbinte de bitum pentru a umple complet golul ramas;
 • tot cu mastic fierbinte de bitum se umple si golul care se lasa spre exteriorul constructiei, intre placa trotuarului si tencuiala impermeabila aplicata vertical pe zid.

Sursa articol: Scribd – Radu Papae Detalii Tehnologice Pentru Constructii

3 Comments

 1. Buna ziua,
  Am o casa in Mosnita Noua, la care ,se pare, constructorul a facut mai multe greseli.

  Panza freatica este la aprox 3m adancime, iar casa a fost proiectata sa “stea in apa”!!

  Acum, am problem cu infiltratiile de apa in beci!!
  Am sapat un sant de 2m latime la 4 m adancime in jurul casei sa incep sa hidroizolez fundatia.
  Scot zilnic apa din santul sapat cu doua pompe!! (aprox. 50m3)

  Ce este de facut? Exista solutie tehnica??

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.