Hidroizolatii la un zid exterior de caramida, sustinut pe fundatie continua rigida, de beton, in elevatie, placa parterului fiind deasupra nivelului trotuarului
» Hidroizolatia orizontala a zidului exterior se realizeaza contra umiditatii solului.
Hidroizolatia se proiecteaza in functie de importanta constructiei, tinandu-se seama de aceleasi conditii ca si in cazul precedent. Hidroizolatia fiind realizata pe fata superioara a fundatiei in elevaţie (soclu), deci deasupra nivelului solului, aceasta solutie este superioara celei anterioare, din toate punctele de vedere.
Hidroizolatia elastica orizontala a zidului exterior este alcatuita din doua straturi de carton bitumat, lipite cu mastic de bitum, atat intre ele cat si de stratul suport, cu petreceri de 10-15 cm, iar hidroizolatia exterioara verticala a soclului este o tencuiala impermeabila.
In cadrul masurilor de hidroizolare a zidului exterior trebuie considerata si aplicarea unei imbraca- minti de asfalt pe trotuarul din jurul constructiei, pentru indepartarea de fundatie a apelor provenite din precipitatii.
Ce materiale se folosesc la hidroizolarea fundatiei?
» Pentru realizarea hidroizolatiei orizontale a zidului exterior se foloseste carton bitumat, impaslituri bitumate sau membrane izolatoare.
» Pentru lipirea foilor bitumate pe stratul suport sau intre ele se foloseste mastic de bitum cu punctul de inmuiere peste 75°C.
» Pentru amorsare se foloseste solutie bituminoasa facuta din 30-35% volum bitum topit si 65-70% volum solvent sau se foloseste suspensie de bitum filerizat facuta din 40-50% volum pasta si 50-60% volum apa.
» Pentru realizarea straturilor suport si de protectie ale hidroizolatiei se foloseste mortar de ciment pe care se aseaza zidaria de caramida.
Dimensionare si tehnologii de executie a hidroizolatiilor
» Stratul suport al hidroizolatiei elastice, aplicat pe fata superioara orizontala a fundatiei continue de beton simplu, este facut din mortar de ciment in grosime de 1,5-2 cm.
» Stratul de protectie este facut tot din mortar de: ciment, cu nisip fin, in grosime de 2 cm.
» Tencuiala impermeabila sau hidroizolatia rigida, aplicata pe fata exterioara verticala a soclului, va avea grosimea de 5-6 cm.
» Hidroizolatia zidului exterior de caramida al unei constructii fara subsol, asezat pe o fundatie continua rigida de beton se realizeaza in urmatoarele faze de executie, ulterioare executarii fundatiei respective:
- aplicarea stratului suport;
- driscuirea lui;
- curatarea stratului suport prin maturare energica;
- amorsarea lui dupa completa uscare;
- dupa uscarea amorsajului se aplica primul strat de carton bitumat deruland sulul, taiat la latimea fundatiei, peste un strat de mastic de bitum turnat fierbinte cu canciocul, petrecerile fasiilor fiind de minimum 10 cm;
- aplicarea celui de al doilea strat de carton bitumat peste primul, in acelasi mod, avand grija ca petrecerile celor doua straturi sa fie intercalate intre ele la intervale de minimum 50 cm, pentru a preveni alunecarea zidului, peste ultimul strat de carton bitumat al hidroizolatiei nu se aplica bitum topit pentru protectie;
- executarea stratului de protectie din mortar de ciment;
- executarea zidului exterior;
- executarea tencuielii impermeabile, hidroizolatie rigida verticala, pe fata exterioara a zidului portant exterior, de pe fundatie pana la cel putin 30 cm deasupra trotuarului.
Daca, dupa executarea stratului suport se constata pe acesta pete de substante grase, acestea se ard cu flacara si apoi se inlatura funinginea formata.
Intrucat amorsajul se aplica numai pe stratul suport uscat, umiditatea acestuia, care nu trebuie sa depaseasca 8%, se va verifica fie cu umidometre electrice, fie cu ajutorul unor fasii de carton bitumat de 20×30 cm, care se lipesc cu bitum fierbinte in mai multe puncte de pe suprafata stratului suport, dupa o prealabila amorsare locala a acestuia. Fasiile se lipesc numai pe circa 20×20 cm. De partea nelipita, după 1-2 ore, se trage pentru a smulge fasiile de pe suport. Daca desprinderea se realizeaza in masa stratului de bitum de lipire, sau daca se sfasie cartonul bitumat, inseamna ca gradul de umiditate al stratului suport este admisibil pentru a se putea trece la aplicarea hidroizolatiei propriu-zise. In cazul in care fasia de carton bitumat se desprinde de pe suport cu bitum cu tot inseamna ca suprafata este inca umeda.
Pe fata exterioara a fundatiei in elevatie (soclu) se aplica o tencuiala impermeabila, hidroizolatie rigida, de pe blocul de fundatie pana la cel putin 30 cm deasupra trotuarului, si depasind nivelul hidroizolatiei orizontale de sub zidul exterior. Suprafata pe care se aplica aceasta hidroizolatie, se curata bine si se stropeste cu un amorsaj din mortar de ciment si nisip, cu dozajul 1/1, ca volum, in grosime de 5mm. Tencuiala impermeabila propriu-zisa se executa in 2-3 straturi, din mortar de ciment si nisip cu dozajul de 1/2,5 la primul strat si de 1/1,8 la ultimul. Peste aceasta tencuiala se poate aplica o scliviseala de ciment. Dupa aplicare, tencuiala trebuie mentinuta in stare umeda 8-10 zile.
Spre interior se executa o umplutura, in straturi compactate, peste care se asterne un strat filtrant din pietris, pentru ruperea capilaritatii, ca in cazul precedent.
Spre zidul exterior se pun scanduri pe cant, si se toarna placa-suport a pardoselii parterului, din beton, in grosime de 10 cm, armat constructiv cu o retea de bare de otel-beton Ø6 mm, dispuse la 20 cm pe doua directii perpendiculare. Dupa intarirea betonului din placa, se scot scandurile si se toarna cu canciocul mastic fierbinte de bitum pentru a umple complet golul ramas.
Tot cu mastic fierbinte de bitum se umple si golul ce se lasa spre exteriorul constructiei, intre placa trotuarului si tencuiala impermeabila aplicata pe soclu.
Sursa articol: Scribd – Radu Papae Detalii Tehnologice Pentru Constructii
Comentarii recente