Suculentele sunt plante frumoase si rezistente. Pot fi plantate in ghivece sau florarium, iar printre reprezentantii familiei sunt atat cactusi, cat si aloe, familiare tuturor, precum si „oaspeti” mai rari – sedum, echeveria si crassula.
Cele mai multe suculente cresc in Africa, America de Sud si Madagascar. Aceasta familie include peste 800 de specii de plante, asa ca sigur vei gasi ceva pentru tine: varietatea de forme, culori si dimensiuni este pur si simplu uimitoare!
Suculentele nu necesita udare frecventa, dar acest lucru nu inseamna ca puteti uita complet de planta. Pentru incepatori, am compilat un set de reguli pe care ar trebui sa le urmati daca doriti sa cresteti o planta sanatoasa cu viata lunga.
Toate suculentele tolereaza bine lipsa de umiditate. Frunzele acestor plante pot stoca apa pentru o perioada lunga de timp. In perioadele secetoase, cu lipsa de udare, suculentele consuma economic umiditate pentru nevoile lor.
Suculentele suporta greselile de ingrijire, daca acestea nu sunt regulate.
Creaza conditii confortabile
Cel mai bun mod de a crea conditii confortabile este de a recrea climatul in care cresc aceste plante in natura. Exista cel putin trei lucruri pe care trebuie sa le stii despre suculente:
- Le place aerul uscat.
- Tolereaza bine schimbarile de temperatura.
- Adaptate la seceta.
Cand pastrati suculente pe pervazul ferestrei, ventilati camera (pentru a evita efectul de sera), nu le pastrati intr-un mediu umed, nu le pulverizati si asigurati o iluminare buna. Cea mai buna optiune sunt ferestrele orientate spre sud, sud-est sau sud-vest. In caz contrar, poate fi necesara o iluminare suplimentara. In aceste scopuri, o fitolampa este ideala. Aparatul nu este cel mai ieftin, dar uneori pur si simplu de neinlocuit.
Nota!
Toate suculentele iubesc lumina, dar nu cea directa. In natura, cactusii cresc in zone deschise, asa ca aceasta este norma pentru ei, dar aloe si crassula se pot arde.
Suculente: tipuri si ingrijire
Datorita aspectului lor foarte extravagant, suculentele se vor potrivi perfect in orice interior, totusi, intelegem ca este pur si simplu imposibil sa colectam toate tipurile pe pervaz, ceea ce inseamna ca va trebui sa alegem. In aceasta colectie, am adunat cele mai populare optiuni.
- Crassula ovata. Puteti creste o astfel de planta nu numai ca copac, ci si ca bonsai. Cu ajutorul tunderii, puteti controla cu usurinta dimensiunea si inaltimea sa. Ingrijirea este minima: udare rara si fertilizare superioara, manipulare atenta. Crassula ovata are un trunchi masiv si o coroana raspandita, pe care doar un ghiveci greu le poate tine. Crassula se inmulteste prin butasi, frunze si seminte.
- Echeveria. Suculenta, numit popular „trandafir de piatra”. Frunzele tari, suculente si carnoase sunt adunate in rozete, a caror dimensiune poate varia de la 3 la 40 cm. Forma, dimensiunea si culoarea depind de tipul si intensitatea luminii. Daca are multa lumina, frunzele tind sa capete o nuanta rosiatica. Echeveria e foarte rezistenta in timp. Singurul lor „dezavantaj” este fragilitatea, asa ca atingerea rozetelor fara nevoie urgenta este nedorita.
- Aloe. Daca in mintea ta aceasta planta arata ca un tufis urias (sa presupunem ca vorbim despre Aloe arborescens), atunci nu esti familiarizat cu alte tipuri si soiuri de aloe. Aloe vera vindecatoare va fi apreciata de iubitorii de medicina traditionala, aloe tigru se diferentiaza prin modele interesante pe frunze, iar aloe vera juvenila castiga simpatie cu forma neobisnuita (triunghiulara) a placilor de frunze. Preferand speciile stufoase, nu uitati de taiere. Asa planta ta va arata cat se poate de ingrijita si atractiva. In ceea ce priveste ingrijirea, aloe este cea mai nepretentioasa planta care iubeste lumina. Udati floarea nu mai des de 1 data pe saptamana.
- Kalanchoe. Una dintre cele mai frumoase plante decorative cu flori. Candva era pastrata pe pervaz datorita proprietatilor sale curative, dar ulterior i-a fost apreciat si aspectul. Kalanchoe infloreste cu stele stralucitoare, dar acest lucru nu impiedica planta sa fie clasificata drept una dintre cele mai nepretentioase suculente. Chiar si un incepator poate face fata cresterii unei astfel de flori.
Cum se uda
Udarea prea putina poate face ca plantei sa-i cada frunzele. Daca situatia nu se schimba si deficitul de umiditate nu este completat, floarea va muri. Cu toate acestea, cu udarea pre abundenta a solului, prognoza este, de asemenea, nefavorabila: putregaiul care afecteaza sistemul radicular si nu este observat de dvs. la timp, va ucide cel mai probabil planta. Vestea buna este ca suculentele sunt destul de usor de ingrijit. Udarea in acest caz va depinde de factori precum perioada anului, temperatura si umiditatea.
Cresterea activa a plantei se incadreaza in perioada de la inceputul primaverii pana la inceputul toamnei. Frecventa medie de udare a suculentelor este o data pe saptamana, pe masura ce solul se usuca. Pe vreme foarte calda, florile trebuie udate mai des. Radacinile nu trebuie sa fie complet uscate.
Iarna pentru suculente este o perioada de repaus. Expertii recomanda pastrarea plantelor la o temperatura de 10-14 grade (acest lucru este deosebit de important pentru suculentele inflorite). Udarea in acest caz nu se efectueaza mai mult de 1 data pe luna.
Trebuie sa stiti ca multe suculente prefera udarea de jos. In acest caz, se toarna apa intr-un vas, unde apoi se pune ghiveciul cu planta. Dupa un timp, cand radacinile si pamantul sunt saturate cu umiditate, floarea este indepartata inapoi pe pervaz. In acest fel, putrezirea trunchiului poate fi evitata.
Solul pentru suculente nu are o abundenta de nutrienti, deoarece in marea majoritate a cazurilor solul este reprezentat de nisip sau un amestec de nisip si pietris. In consecinta, pamantul pentru suculente ar trebui sa fie:
- Lejer. Acest lucru este necesar pentru ca radacinile sa nu putrezeasca si sa poata respira.
- Hidratat uniform. Nu trebuie sa contina componente care retin umiditatea.
Daca va considerati un gradinar incepator, este mai bine sa cumparati un amestec gata facut.
Comentarii recente