Cum se ingrijeste Albuca spiralis sau Planta tirbuson?

albuca spiralis

Albuca Spiralis este o suculenta exotica, memorabila la prima vedere pentru aspectul sau neobisnuit si foarte spectaculos. Frunzele acestei uimitoare plante sud-africane arata ca niste izvoare verzi stralucitoare. Sa vedem cum se ingrijeste planta tirbuson si care sunt caracteristicile sale.

Albuca Spiralis este o planta perena, suculenta, cu bulbi, care face parte din familia sparanghelului. Se gaseste in salbaticie in Africa de Sud. Planta este un tufis compact (aproximativ 18-20 centimetri) cu frunze lungi inguste rasucite in spirala.

Lungimea frunzelor in stare indreptata variaza intre 30-35 de centimetri. Frunzele in sine sunt suculente, carnoase, de culoare verde-albastruie, combinate intr-o rozeta bazala densa si acoperite cu fire de par glandulare mici. Frunzele de albuca se simt usor umede si lipicioase la atingere.

Capacitatea de a plia frunzele in spirale mici permite plantei sa tolereze cu usurinta deficienta de umiditate din sol si aer. Aceste caracteristici (rezistenta la seceta, aspect original) au dus la popularitatea sa in randul iubitorilor de plante exotice de interior. Planta infloreste la mijlocul primaverii. In aceasta perioada, in centrul tufisului se formeaza mai multe sageti inflorite erecte, relativ lungi (pana la 50-60 de centimetri), pe varfurile carora se afla flori galben-verzui in forma de ghinda sau clopot. Florile plantei au o aroma placuta de vanilie, care se intensifica noaptea. Durata infloririi poate ajunge la 2,5-3 luni.

La sfarsitul infloririi, mai multe fructe se formeaza pe sageti purtatoare de flori. In interiorul fructului sunt seminte negre lucioase.

Ingrijire

Banner Ford husa cheie auto webp

La fel ca majoritatea suculentelor, Albuca spiralis este o cultura rezistenta, care nu are cerinte specifice de ingrijire. Cu toate acestea, pentru ca aceasta planta sa se simta confortabil acasa si sa se dezvolte pe deplin, ar trebui sa i se ofere conditii cat mai apropiate de habitatul sau natural.

Astfel, in procesul de crestere trebuie sa ii asiguram:

  • iluminare suficienta;
  • udare periodica;
  • regimul de temperatura adecvat in anotimpurile calde si reci;
  • ingrasaminte – rar, dar de inalta calitate.

Se recomanda plasarea platei in cele mai iluminate colturi ale casei – de exemplu, pe balcoane sau pervazuri din partea de sud, est sau vest a casei. Observatiile arata ca lipsa luminii afecteaza negativ caracterul decorativ al plantei tirbuson. In conditii de lipsa de lumina, frunzele sale incep sa devina palide, iar buclele de la varf se indreapta. Trebuie remarcat faptul ca durata orelor de zi pentru exotice ar trebui sa fie de cel putin 10-12 ore. Lipsa luminii naturale poate fi compensata noaptea cu ajutorul unei fitolampi.

In perioada de repaus, care dureaza cam de la inceputul verii pana la mijlocul toamnei, se recomanda udarea plantei o data la 2-3 saptamani.

In perioada de dezvoltare activa, care apare de obicei in lunile de iarna, este indicat sa udati tufisurile nu prea abundent, ci cel putin o data pe saptamana. In acest moment, este necesar sa va asigurati ca solul din ghiveciul cu planta este umezit in mod constant, dar nu inundat cu apa. Cultivatorii de flori recomanda pastrarea plantei primavara la o temperatura de +20 pana la +23 °C, iar vara – pana la 25 °C.

La sfarsitul toamnei si pana la mijlocul iernii, exoticele ar trebui plasate intr-un loc mai racoros, unde temperatura aerului sa nu depaseasca +15°C. Temperaturile mai ridicate sau mai scazute ale aerului in aceasta perioada a anului sunt extrem de nedorite pentru pastrarea plantei (in caz contrar, bulbul sau planta deja formata pot muri sau se pot imbolnavi). Nu este permisa amplasarea categoric a acestei plante langa calorifere si alte surse de incalzire. In acest caz, suculenta incepe sa se usuce, pierzandu-si efectul decorativ, iar imunitatea este redusa semnificativ.

La inceputul sezonului de vegetatie, se recomanda hranirea plantei cu un ingrasamant complex pentru suculente. In viitor (mai ales in perioada de inflorire), cultura trebuie fertilizata o data la 2-3 saptamani. Inainte ca albuca sa intre in faza de repaus, fertilizarea trebuie oprita complet.

Boli si daunatori

Albuca spiralis este rareori afectata de insecte daunatoare, dar in unele cazuri (de exemplu, atunci cand sta langa o planta infectata), poate deveni victima acarienilor. Acest mic daunator este destul de capabil sa dauneze suculentelor, hranindu-se cu sucurile sale si sa creeze colonii intregi. Uscarea plantei si formarea de mici grupuri de panze de paianjen pe partile sale aeriene sunt semnul prezentei capuselor. Pentru a distruge parazitul, se folosesc medicamente speciale.

Stagnarea apei sau infundarea substratului in ghiveciul acesteia provoaca adesea dezvoltarea putregaiului. Cel mai adesea, in acest caz, baza exoticului si bulbul sau au de suferit. Fungicidele sunt folosite pentru a lupta cu boala. La momentul tratamentului, udarea plantelor este complet oprita, iar substratul din ghiveci este inlocuit cu unul nou. Recipientul in sine este dezinfectat cu o solutie de permanganat de potasiu sau clatit cu apa clocotita.

In cazuri extrem de grave, planta afectata este eliminata impreuna cu bulbul, iar substratul infectat este aruncat.

Despre Irina 121 Articole
Buna! Sunt Irina si scriu pentru a aduce un folos cititorului. Imi doresc ca familiile romane sa fie fericite si informate, caci un popor educat este un popor puternic! Incerc sa aduc cat mai multe informatii utile in fiecare articol.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*