Cum se ingrijeste un Cactus?

cactusi ingrijire

Cactusul este una dintre cele mai populare plante exotice. Este nepretentios la ingrijire, are o dimensiune mica si, prin urmare, se potriveste perfect pe pervaz. Pe de alta parte, daca doriti ca planta sa infloreasca si sa va multumeasca cu aspectul ei, este important sa respectati cateva reguli. Despre ingrijire cactus cititi in acest articol.

Specii de cactus

Huse Chei Auto din silicon E-Husa
  • Opuntia subulata. Planta iubitoare de caldura. Cu ingrijire adecvata, cactusul infloreste, desi destul de rar. Temperatura optima primavara si vara este de +17-21 grade, iarna – de la +10 la +15 grade. Cactusului nu ii place umiditatea ridicata, care te scuteste automat de obligatia de a pulveriza planta, se simte bine in solul sarac si practic nu are nevoie de ingrasaminte. Planta se inmulteste prin butasi.
Opuntia subulata
Opuntia subulata
  • Astrophytum myriostigma. Un cactus sferic cu 5 pana la 8 coaste. O planta fara spini, bogat acoperita cu vilozitati argintii. Florile de Astrophytum seamana vag cu un musetel galben pal, cu un diametru de aproximativ 5 cm. Perioada de inflorire este scurta, dar se repeta de mai multe ori primavara si vara.
Astrophytum myriostigma
Astrophytum myriostigma

America este locul de nastere al cactusilor. In natura, aceste plante pot creste pana la cativa metri inaltime, dar pentru cresterea lor acasa, majoritatea aleg soiuri pitice. Cactusii de desert cresc in Chile, Mexic, Peru, Bolivia si Argentina, cactusii de padure cresc in junglele tropicale.

Alegerea unui loc pentru un cactus

In ciuda faptului ca cactusul nu necesita nimic supranatural de la tine, orice planta este sensibila la trei factori principali: temperatura, umiditatea solului si iluminare.

Cel mai bun loc pentru cactus este un pervaz sau o masa situata cat mai aproape de fereastra. Lipsa luminii duce la deformarea cactusului: se intinde, isi schimba forma si devine mai putin atractiv. Partea de sud sau de est va multumi cactusul mai mult decat nordul.

In sezonul cald, adica primavara si vara, puteti duce cactusul la balcon. Conditia principala este ca temperatura sa nu scada sub 16 grade nici macar noaptea. Pentru a preveni arderea cactusului, asezati planta la umbra. Un semn clar al unei arsuri solare sunt zonele palide, care in cele din urma se transforma in pete uscate de culoare maro deschis. Din pacate, dupa ce au aparut, aceste defecte nu vor disparea.

La inceputul anilor 2000, in presa au aparut informatii ca cactusii sunt capabili sa protejeze impotriva radiatiilor, in legatura cu care plantele au migrat mai aproape de televizoare, computere si alte echipamente. Nu vom discuta despre aceste informatii, dar observam ca, daca doriti sa obtineti o inflorire stabila, este mai bine sa pastrati cactusul langa fereastra.

Nu mai putin important este regimul de temperatura. Iarna, majoritatea plantelor exotice au o perioada de repaus. In acest moment, este mai bine sa reduceti temperatura la +10 grade. Ca optiune – duceti planta la balcon. O alta conditie pentru iernarea normala este reducerea maxima a udarii pentru a evita putrezirea sistemului radicular. Daca lasati cactusul la locul sau obisnuit, acesta nu va muri si se va simti destul de ok, dar tineti cont ca dispozitivele de incalzire nu sunt bune pentru nicio planta.

Cum sa ingrijesti un cactus acasa: tot ce trebuie sa stii despre udare

Cel mai simplu mod este udarea solului. Apa este turnata de sus si este important sa faceti acest lucru treptat, astfel incat umiditatea sa sature pamantul fara a inunda planta. Udarea incorecta poate provoca procesul de degradare.

O alternativa mai „sigura” este udarea de jos, se toarna apa in farfurie. Daca gaura situata in partea de jos a ghiveciului nu este infundata cu pamant, planta va lua cu usurinta apa de care are nevoie. De indata ce solul devine umed, este timpul sa opriti udarea. Pentru a face acest lucru, este suficient sa scurgeti lichidul ramas din farfurie.

Pentru ca planta sa se simta bine, acordati atentie calitatii apei. Puteti uda cactusul numai cu apa moale. Sarurile prezente in exces in apa de la robinet pot duce in cele din urma la moartea plantei. Un semnal de alarma este o acoperire alba pe sol si frunzele plantelor.

Pentru udarea cactusilor, puteti folosi apa fiarta care a stat cateva zile sau distilata. Lichidul trebuie sa fie la temperatura camerei sau cu 1-2 grade mai calda decat mediul. Ignorand aceasta regula, puteti dauna sistemului radicular.

Cat de des trebuie udat un cactus?

Raspunsul la aceasta intrebare ar trebui sa inceapa prin a dezminti mitul ca un cactus nu are nevoie de udare si se poate descurca fara umiditate luni de zile. Daca afara este cald, trebuie sa-l udati o data la doua zile. Sa vorbim despre asta in detaliu in continuare.

Frecventa udarii variaza in functie de sezon:

  • Iarna, din noiembrie pana in martie, incepe o perioada de repaus pentru cactus. Daca mutati vasul intr-un loc racoros, udarea trebuie redusa pe cat posibil sau oprita cu totul. Daca cactusul ramane la locul sau, intr-o camera calda, umeziti solul o data la doua-trei saptamani.
  • In martie-aprilie, varful cactusului incepe sa devina verde. In aceasta perioada se reia si udarea. Incepeti cu o cantitate mica de lichid, apoi cresteti in volum. Intervalul optim intre udari este de 10-15 zile.
  • Vara, puteti uda cactusul o data pe saptamana, de preferinta seara. La caldura extrema, intervalul dintre udari este redus, asa cum am scris mai sus.
  • Planta iubeste umiditatea rara, dar destul de abundenta. Daca cactusul incepe sa se intareasca, atunci nu are suficienta umiditate. Reglarea modului de udare va corecta aceasta problema.

Ingrasaminte

Ingrijirea unui cactus acasa implica nu numai udare, ci si ingrasaminte. Fertilizati numai in faza de crestere activa, adica in perioada primavara-vara, si cumparati numai amestecuri speciale. Alti compusi pot dauna sistemului radicular! Doua sau trei hraniri pe sezon vor fi mai mult decat suficiente.

Multi oameni cumpara cactusi in recipiente temporare. Aceasta inseamna ca imediat dupa ce ajunge acasa, o astfel de planta asteapta o transplantare. Orice manipulare cu sistemul radicular inseamna mult stres pentru planta. Este posibila fertilizarea solului numai dupa ce cactusul s-a adaptat la noile conditii, iar microtraumele primite in timpul transplantului s-au vindecat.

Transplantare cactus

Este necesar sa transplantati cactusul la fiecare 2-3 ani. Iata de ce:

  • Planta preia nutrienti din sol, astfel ca solul devine foarte sarac in timp. In procesul de transplantare, schimbati solul, iar cactusul va incepe sa se dezvolte mai activ.
  • Sistemul de radacina creste odata cu cactusul. In timp, ocupa tot ghiveciul, iar planta devine inghesuita. Cresterea partii sale de sol incetineste si ea. Fiecare transplantare presupune inlocuirea ghiveciului existent cu o optiune mai spatioasa.
  • Atunci cand alegeti ghiveciul, acordati atentie unui produs care este cu cativa centimetri mai mare decat precedentul. Acest lucru va fi suficient. Pentru a evita stagnarea apei si putrezirea radacinilor, verificati daca exista gauri de drenaj. Cu cat sunt mai multe, cu atat mai bine pentru cactusul tau.

Pregatirea solului

Cea mai usoara optiune este sa cumparati un substrat gata facut, conceput special pentru cactusi. Pentru a face solul si mai aerisit si mai permeabil la umiditate, puteti adauga putin carbune si nisip grosier. Carbunele, printre altele, absoarbe excesul de umiditate si are un efect pronuntat de dezinfectare. Pentru a elimina apa, se pune argila expandata pe fundul oalei.

Nu recomandam folosirea terenului din gradina sau a substratului ieftin de calitate indoielnica pentru cultivarea plantelor exotice, care nu a fost cumparat intr-un magazin specializat. In interiorul unui astfel de sol se pot gasi adesea paraziti, mucegai si ciuperci. Dezinfectia solului se efectueaza in cuptor. La o temperatura de 80-90 de grade, trebuie sa petreaca cel putin o jumatate de ora acolo.

Etapele transplantului: un algoritm detaliat pentru incepatori

Purtati manusi pentru a va mentine mainile curate. Un cactus nu este cea mai „convenienta” planta, asa ca poti folosi un suport improvizat din carton gros pentru a-l tine.

Procesul de transplantare este urmatorul:

  • Luati ghiveciul in maini, intoarceti cactusul si scoateti-l cu grija din recipient. Daca procesul se misca incet, puteti introduce un creion in gaurile de drenaj, impingand astfel bila de pamant.
  • Indepartati excesul de pamant. Pamantul incurcat in radacini nu trebuie indepartat.
  • Inspectati planta pentru radacini putrezite. Acestea trebuie indepartate complet, iar punctele taiate tratate cu carbune medicinal.
  • Puneti planta intr-un ghiveci nou. Radacinile ar trebui sa fie amplasate liber in recipient. Dupa ce te-ai asigurat ca nu se indoaie, fixeaza planta in aceasta pozitie si acoper-o cu grija cu pamant.
  • Este mai bine sa transplantati cactusii in sezonul cald. Prima udare este posibila dupa aproximativ 1 saptamana. In acest timp, cactusul isi vindeca toate „ranile”.

Ingrijirea unui cactus inflorit

cele mai bune masini de spalat rufe

Au aparut muguri pe cactus? Excelent! Foarte curand te vei putea bucura de inflorirea lui, dar deocamdata lasa planta in pace. Aceasta perioada nu este cea mai buna perioada pentru a schimba vasul, hrana si chiar apa. Dupa o saptamana (poate putin mai mult), cand florile vor cadea, poti reveni la programul obisnuit. Nu se transplanteaza un cactus inflorit.

Boli de cactus: prevenire si tratament

Cu o ingrijire necorespunzatoare, orice planta se poate imbolnavi, iar cu cat observati mai devreme simptomele si luati anumite actiuni, cu atat este mai mare sansa de a va salva cactusul preferat.

Prevenirea bolilor consta in respectarea unor reguli simple:

  • Utilizati numai apa moale pentru irigare.
  • Nu udati cactusi la temperaturi sub +12 grade.
  • Evitati apa stagnanta.
  • Sterilizati solul.
  • Tratati planta cu fungicide de cateva ori pe an si inspectati periodic cactusul.

Cat traiesc cactusii?

Cactusii sunt plante perene. In natura, speranta lor de viata este de aproximativ 100 de ani, intr-un apartament (cu ingrijire adecvata) – pana la 50 de ani.

Daca planta este bolnava, soarta ei ulterioara depinde de promptitudinea actiunilor tale. Iata principalele probleme si cum sa le rezolvi:

  • Deformare din cauza lipsei de lumina. Daca planta devine palida, se rasuceste sau se intinde, mutati ghiveciul pe un pervaz mai luminat.
  • Acarieni. Pe planta apar pete brune si panze de paianjen caracteristice acestei boli. In acest caz, este necesar sa se trateze cactusul cu acaricide.
  • Afide. Pe cactus sunt vizibile colonii de insecte, care pot fi distruse cu ajutorul insecticidelor.
  • Putrezire. Una dintre cele mai insidioase si dificila de tratat boala. Simptomul principal este aparitia petelor de diferite dimensiuni pe cactus. In acest caz, este necesar sa actionati drastic: taiati zona afectata si tratati locul taiat cu fungicide. Acelasi lucru este valabil si pentru putregaiul radacinilor.
Despre Irina 203 Articole
Buna! Sunt Irina si scriu pentru a aduce un folos cititorului. Imi doresc ca familiile romane sa fie fericite si informate, caci un popor educat este un popor puternic! Incerc sa aduc cat mai multe informatii utile in fiecare articol.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.