Metode de aplicare si lipire carton bitumat
» In articolul de astazi am ales sa discutam despre cateva metode de aplicare si lipire a cartonului bituminos. Folosirea de carton bitumat este recomandata atunci cand dorim sa marim capacitatea de hidroizolare a unor suprafete.
» Aplicarea sulurilor din carton bitumat se poate realiza prin doua metode si anume:
- metoda de lipit cu ;
- metoda de lipit cu .
» Inainte de a trece la lipirea efectiva a cartonului veti avea grija ca suprafata suport pe care se aplica hidroizolatia sa fie cat mai bine curatata de impuritati: praf, mizerie, etc. Deasemenea va trebui sa verificati daca stratul suport se afla in conditii bune si nu prezinta exfolieri sau desprinderi. Lucrarile se vor executa in conditii meteo favorabile cu temperaturi peste 0ºC si umiditate de maxim 80%.
Metoda de lipire a cartonului bituminos cu flacara la cald
» Dupa ce suprafata suport a fost bine curatata si amorsata, se va intinde sulul de materiale hidroizolator pe pozitie si se va trece la lipire. Se va avea grija ca sulul de carton sa fie asezat cu suprafata de lipire in jos. Flacara va fi reglata in asa fel incat intr-un scurt timp sa topeasca suprafata de lipire a cartonului si sa incalzeasca si suportul pe care acesta se aplica. Reglajul intensitatii flacarii se poate realiza si vizual in functie de culoarea acesteia. Schimbarea culorii acesteia de la albastru deschis la galben rosiatic fara degajare de fum va arata punctul optim de topire.
» Pe masura ce sulul se deruleaza si se incalzeste, suprafata desfasurata se va preza cu o rola pentru ca lipirea sa fie perfecta, mai ales la imbinarea rolelor. Imbinarea foilor se realizeaza prin suprapunerea muchiilor laterale si a capetelor pe cel putin 10cm. Aceasta operatie se va realiza tot cu ajutorul flacarii, avand grija ca suprafata respectiva sa fie foarte bine presata pana cand o cantitate mica de material topit va iesi pe margini in lateral.
» Unul din cele mai importante lucruri este ca suprapunerea colilor sa se faca in contrasensul pantei terasei sau a acoperisului.
» Pentru a realiza aceasta metoda veti avea nevoie de urmatoarele:
- arzator cu duze pe gaz;
- butelie de gaz;
- valt sau rola de presare;
- mistrie;
- cutit sau cutter pentru taiere;
- stingator de incendiu.
Metoda de lipire carton bitumat cu mastic la rece
» Masticul la rece folosit pentru lipirea cartonului este un amestec de polimeri dizolvati in solventi aromatici si bitum. Indiferent de tipul de mastic utilizat acesta va fi pregatit conform instructiunilor de lucru care insotesc produsul la cumparare. Pregatirea suprafetei de lucru si a sulului de material hidroizolator se face la fel ca la metoda cu flacara descrisa anterior, dupa care urmeaza punerea in opera.
» Masticul se intinde cu spaclul sau o gletiera pe suprafata de acoperire, dupa care se aplica materialul hidroizolator, astfel incat suprafata presarata cu nisip sau cea caserata sa fie in contact cu masticul de lipire. Pe masura ce sulul se deruleaza, suprafata desfasurata se va presa cu un valt, pentru ca lipirea sa fie cat mai bine facuta si mai etansa. Suprapunerile laterale si de la capete vor trebui sa fie de minim 10cm, acestea lipindu-se tot cu bitum la rece, excesul de mastic fiind netezit cu ajutorul mistriei.
» Dupa finalizarea lipirii veti face o reverificarea a tuturor imbinarilor pentru a fi siguri ca nu a ramas vreo inbinare nelipita corect.
» Pentru a realiza aceasta metoda veti avea nevoie de urmatoarele:
- mastic bituminos la rece;
- spaclu/gletiere;
- mistrie;
- valt sau rola pentru presare.
» Nu uitati sa acordati o atentie sporita in dreptul gurilor de scurgere de pe terase.
Buna ziua,
Ce mastic bitumos la rece recomadati? Multumesc.
Cine ar dori sa mi inveleasca garaju cu cartón bituminos/sa ma sune la 0775143882
bula imobiliara continua
isarescu sparge bula!