Cum se placheaza peretii cu gipscarton?

Placarea peretilor cu gipscarton prin lipire

» Primim foarte multe mesaje pe adresa redactiei cu privire la lipirea directa a “rigipsului” de perete. DA, acest lucru este posibil, peretii existenti pot fi finisati prin procedeul de executie uscata cu panouri din gipscarton, acest lucru realizandu-se cu ajutorul adezivilor Rifix de la Rigips, Perlfix de la Knauf si ACRYL-PUTZ KG31 de la Sniezka. Daca mai cunoasteti si alte marci de adezivi pentru gipscarton puteti sa ne lasati un comentariu in partea de jos a articolului.

» Adezivii pe baza de ipsos pentru lipirea placilor de gips carton sunt destinati lipirii placilor pe diferite tipuri de suprafete suport cum ar fi: zidarie de caramida, BCA sau boltari din beton.

perete zidit din caramida cu goluri verticale

Pregatirea peretilor pentru placare cu gipscarton

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Suprafetele suport pe care urmeaza a fi lipite placile din gipscarton trebuie sa fie curate, cu procesele de uscare incheiate, fara urme de grasimi, praf, uscate si protejate de umiditate. Tencuiala sau mortarul inca umed trebuie lasat sa se usuce bine inainte de placarea cu gipscarton.

» Pe suprafetele puternic absorbante, cum ar fi BCA-ul, se va aplica mai intai un grund pentru egalizarea absorbtiei si cresterea aderentei.

amorsare perete caramida

» Nu se recomanda folosirea adezivului pentru placari gipscarton pe suprafete din lemn, plastic sau suprafete vopsite. In cazul in care peretele este vopsit se recomanda indepartarea totala a stratului de vopsea si aplicarea grundului pentru egalizarea absorbtiei si cresterea aderentei.

Pregatirea materialelor pentru placare

» Pentru realizarea tencuielilor uscate se folosesc placi din gipscarton de inaltimea incaperii si cu o grosime de 12,5mm. Acestea se prind de peretii masivi de zidarie cu ajutorul adezivilor pe baza de ipsos.

cutter pentru taiat rigips

» Pentru o eficacitate cat mai mare a lucrului se vor taia la dimensiune placi care sa acopere un intreg perete. Taierea placilor de gips-carton se va face prin debitarea acestora cu 15mm mai putin decat inaltimea peretelui ce urmeaza a fi placat, pentru a lasa un spatiu de dilatare intre tavan si podea. Deasemenea trebuie realizate gauri in placi pentru dozele de electricitate.

carota gauri rigips

» Dupa ce am pregatit placile, vom trece la prepararea adezivului pe baza de ipsos. Prepararea se va realiza obligatoriu conform instructiunilor de pe sac. De obicei se presara pulberea din sac intr-o galeata cu apa, se asteapta 3 minute pentru ca intreaga cantitate de pulbere sa fie imbibata cu apa, apoi se amesteca manual sau cu mixerul pana la obtinerea unei paste omogene.

adeziv de lipit rigips pe perete

Placarea peretilor cu gipscarton

» Apoi vom trece la aplicarea adezivului pe placile de gipscarton, exact ca in imaginea de mai jos, sub forma de mamaligi, cu o grosime de circa 2-3cm, diametru 10-15cm, dispuse la distante de 30cm una de cealalta, iar pe margini sub forma unor cordoane de adeziv.

montare rigips pe pereti prin lipire

» Urmatorul pas este sa aplicam placile pe perete. Vom folosi niste distantiere in partea de jos a peretelui, eventual niste bucati de gipscarton de care nu mai avem nevoie, apoi vom ridica placile pe perete si le vom bate usor cu ciocanul de cauciuc si dreptarul, pentru a le aseza drept atat in plan orizontal cat si vertical.

» Pentru corectarea verticalitatii placilor aveti un timp de circa 20 de minute, dupa care adezivul din ipsos se va intari si nu veti mai putea corecta eventualele erori de planeitate.

lipire rigips pe perete

Vezi Pretul pe Emag!

lipire gips carton pe perete

» In zona glafurilor este indicat sa aplicati adeziv pe intreaga placa ce urmeaza a fi lipita.

placare rigips prin lipire

» In cazul in care peretii nu sunt drepti si prezinta erori grave de planeitate, se pot lipi, la distante de 60 de cm, straifuri de gipscarton care, in unele cazuri se pot prinde suplimentar cu dibluri. Pe straifurile bine prinse in perete se pot lipi placile de gipscarton, exact ca in imaginea de mai jos.

adeziv de lipit rigips pe perete pret

» Dupa uscarea adezivului se va trece la chituirea si finisarea rosturilor, ca apoi sa puteti aplica varul dorit pentru aspectul final al peretelui.

finisare rosturi rigips

gletuire placa de gipscarton

Sursa Foto: sniezka.pl

Despre Robert 72 Articole
Salut dragi cititori! Numele meu este Robert si dupa 20 de ani de munca in santierele tarii si din strainatate, am decis sa ma asez in fata calculatorului si sa va impartasesc din experienta mea profesionala acumulata in decursul timpului. Sper ca articolele mele sa va fie de un real folos!

33 Comments

 1. Va rog sa-mi raspundeti daca placarea se poate face si pe peretii tapetati,fara a mai da jos tapetul ?

  • Este recomandat ca adezivul sa faca priza direct cu peretele, altfel exista riscul ca tapetul sa se desprinda de pe perete si placa o data cu el. Deci daca aveti cum…radeti tapetul de pe perete pentru ca adezivul de gipscarton sa poata face o priza corecta la stratul suport.

 2. doresc sa montez gips carton peste faianta si peretii sint putin denivelati imi puteti da un sfat Va multumesc. Iar despre articol este foarte util, multumesc

 3. Asi dori sa prezentati si modul de placare cu rigips, la un tavan din scandura tencuit cu mortar utilizand trestaia. Multumesc.

  • Daca peretele din OSB are suprafata plana, se prinde direct placa de gipscarton in suruburi de placa de OSB ca in imaginea de mai jos

 4. FP22 de la DURAZIV. Excelent pentru lipirea placilor de rigips.In plus la DURAZIV gasesti toata gama de adezivi,chituri,mortare,sape,vopsele si tencuieli.

 5. Buna,as dori sa pun si eu placi de rigips pe pereți ,pereti fiind noi,constructie noua sin caramadida,nu am muncit in constructi niciodata,merită să incerc sa imi imbrac eu pereti ?am risc mare sa fac gresit ?as vrea sa va urmez sfaturile,va multumesc

  • Daca respectati toti pasii in mod normal ar trebui sa va iasa…dar cel mai bine puteti face proba pe un perete si daca va iese drept continuati, daca nu angajati niste meseriasi…

 6. Tavanul cum l-am putea îmbrăca ? Menționez că este actualmente zugrăvit și dat cu vopsea lavabilă,același lucru este și cu pereții.
  Mulțumesc

  • Tavanul se “imbraca” la fel cu profile metalice sau din lemn. O sa incercam sa realizam un tutorial de montaj si pentru placarea tavanului cu gipscarton.

 7. As dori sa izolez un dormitor cu gipscarton si vata minerala.Peretii sunt tencuiți si izolați pe afara cu polistiren.Dar as vrea sa stiu daca se poate face mucegai cu aceasta izolație? Sau nu este o alegere buna?

  • Buna ziua. Alegerea dvs. este una foarte buna. Va trebui sa realizati o placare cu gipscarton pe structura metalica iar la interiorul structurii sa aplicati vata minerala pentru termoizolare. Pentru o protectie si mai buna puteti folosi si o bariera antivapori aplicata intre gipscarton si vata minerala.

 8. Buna ziua , as dori sa plachez cu zapada de 10 la exterior si la interior zapada de 3 si dupa sa montez placile de rigips , ) casa esti din Bca ) . Ce sfat imi puteti da ?

  • Sfatul nostru este ca la interior sa folositi vata minerala in loc de polistiren. Pe structura metalica si apoi placati cu gipscarton.

 9. Buna ziua! Doresc sa Izolez interiorul unei camere cu rigips. Casa este construita din boltari de beton, pa afara izolata cu polistiren 10. Pot aplica placa direct pe boltari prin sistemul aratat de dvs. sau am nevoie de profile? In cazul excluderii profilelor trebuie sa fixez placa cu bolturi din plastic? Multumesc!

  • Buna ziua. Desigur ca se poate aplica gipscartonul prin metoda lipirii, iar daca doriti o siguranta suplimentara, puteti prinde placile si mecanic cu ajutorul unor dibluri cu saiba lata pe surub.

 10. buna ziua,am placat casa cu polistiren 120 eps 100,mai este necesar sa plachez cu profile si vata sau este ok doar rigips lipit,casa este din bca ytong.multumesc

 11. Buna ziua, daca aplic rigips direct pe BCA YOUNG dar nu mamaligi, ci strat, in timp pot aparea crapaturi la imbinari? Casa este cu fundatie pana la nivelul 0 de 1m 70cm, placa sus 20 de stalpi pereti 25cm grosime, mi a facut arhitecta buncar. Multumesc

  • In mod normal, daca structura de rezistenta a peretilor este realizata corespunzator nu ar avea de ce sa apara fisuri sau crapaturi, mai ales daca folositi banda de armare la imbinari. Oricum, daca ar fi ca fundatia si peretii sa se mai “aseze” apar crapaturi si in tencuiala…

 12. Buna ziua….as vrea sa plachez un apartament cu rigips,mentionez blocu este din caramida ,tencuiala este cum se facea mai demult nisip cu var si foarte putin ciment,am dat jos cat a mers cu spaclu,oare trebuie data toata tencuiala jos,pana la caramida?

  • Daca ati dat jos ce a mers cu spaclul e suficient. Amorsati bine peretele si apoi puteti trece la lipirea placilor.

 13. Buna ziua.
  Doresc sa plachez interiorul cu rigips peste osb. Intre osb si rigips este nevoie sa aplic si folie antivapori.?
  As putea aplica si pe exterior peste Osb cu rigips ? Este ceva rigips pt exterior ?
  Multumesc.

  • In mod normal folia bariera de vapori se monteaza fix dupa vata. La exterior va recomand termoizolare cu polistiren sau vata bazaltica.

 14. Bună ziua!Doresc să izolez interiorul casei cu rigips termo adică rigipscu polestiren lipit pe el .Pe dinafară e placat cu polestiren de 10 e ok aș vrea să știu dacă e sănătos și nu transpiră pereții sub rigipsul termo ,casa e din cărămidă mulțumesc!

 15. Bună ziua…am achiziționat un imobil…casă mai bine spus și plăcile de rigips interior sunt lipite cu așa zisele mămăligi….nu sunt în domeniu și nu cunosc dacă e bine așa sau ar trebui sa schimb pe profile….care sunt dezavantajele .? dacă sunt?….sau e bine asa cum este acum…..sa ma aștept la surprize neplăcute în viitor? Va mulțumesc anticipat pentru eventualul răspuns

  • Lipirea plăcilor de rigips cu “mămăligi”, un termen care se referă la folosirea unui adeziv sub formă de puncte sau dungi de mortar sau alt material adeziv, este o metodă acceptată în anumite situații pentru montarea plăcilor de rigips, în special pentru corectarea micilor imperfecțiuni ale peretelui sau pentru nivelare. Această tehnică poate oferi o suprafață netedă și este eficientă pentru spații cu cerințe estetice ridicate.

   Cu toate acestea, există și dezavantaje:

   Durabilitate: Sistemul pe profile metalice sau din lemn poate oferi o structură mai rezistentă și durabilă pe termen lung, mai ales în cazul în care se dorește agățarea unor obiecte grele pe perete.
   Izolație: Montarea pe profile permite o izolare termică și fonică mai bună, prin crearea unui spațiu în care se poate adăuga material izolant.
   Reparabilitate: În cazul unor deteriorări, reparațiile pot fi mai ușor de efectuat pe un sistem cu profile, oferind acces mai simplu la cabluri și instalații.

   Dacă plăcile de rigips au fost montate corect și peretele nu prezintă semne de deteriorare, nu este neapărat necesar să schimbați sistemul actual. Totuși, este important să evaluați dacă structura actuală îndeplinește nevoile dumneavoastră pe termen lung și să luați în considerare posibilele beneficii ale schimbării pe un sistem cu profile pentru o mai bună durabilitate și izolație. Dacă aveți îndoieli, consultarea unui specialist în construcții sau a unui meseriaș calificat vă poate oferi o perspectivă mai clară și o decizie informată.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.