Cum plantam cartofii?

» Pentru multi dintre romani cartoful reprezinta „a 2-a paine”, cum spun multi dintre ei. Si pentru ca vrem sa venim in intampinarea voastra cu un mic ajutor, astazi am decis sa discutam mai pe larg despre cum se planteaza cartofii pentru a avea o recolta cat mai bogata.

» Pentru a avea o recolta cat mai productiva de cartofi va trebui sa tinem cont de mai multi factori, cum ar fi: soiul cartofului, samanta, tipul solului in care sunt plantati tuberculii de cartofi, momentul plantarii, tratamentele si altele. Asa ca hai sa o luam cu inceputul!

Care este cel mai bun teren pentru cultivarea cartofilor?

» Pentru a avea o recolta cat mai buna de cartofi, unul din cei mai importanti factori este solul in care cartoful va creste.

» Specialistii recomanda solurile lutoase, cu o aciditate putin crescuta care sa nu se dreneze rapid si, cel mai important, sa fie bogat in substante nutritive. Deasemenea se recomanda ca suprafata de teren sa fie cat mai luminata si insorita.

» Ca si terenuri, in Romania, cea mai recunoscuta zona pentru cultivarea cartofului este Harghita, acolo inregistrandu-se si cea mai mare productie de cartofi: circa 35 de tone de cartofi la 1 hectar, in anul 2017.

» Deasemenea, in ceea ce priveste terenul pe care veti planta cartofii, trebuie sa tineti cont de aspectul ca in anul anterior pe acest sol sa nu fi fost cultivate sfecla de zahar sau rosii, ardei, vinete si alte plante din familia solanaceelor.

» Agricultorii spun ca unele din cele mai bune culturi le-au realizat dupa ce au plantat cartofi pe terenuri unde au avut in anul anterior culturi de porumb, cereale sau chiar si lucerna.

» Pe langa alegerea terenului, ca si tip, el trebuie lucrat: sapat/arat, discuit, nivelat si apoi se va trece la realizarea de musuroaie pentru „cuibarele” de cartofi sau bilonarea terenului sub forma de brazde mai inalte si rigole.

Cand se planteaza cartofii?

» In mod normal plantarea tuberculilor de cartofi se face cam intre 15 si 30 Martie, in functie de soiul cartofului si de zona climatica.

» Spre exemplu, unii agricultori planteaza cartoful timpuriu inca de pe 5 Martie, iar restul soiurilor dupa 25 Martie, insa este foarte important ca temperatura solului sa aiba minim 7-8 grade Celsius si sa nu se prognozeze viitoare ingheturi tarzii.

» Din batrani exista niste sfaturi conform carora cartofii sa nu se planteze niciodata mai devreme de 15 Martie si neaparat atunci cand liliacul infloreste.

» Acum ca ati aflat in ce perioada se planteaza cartoful haideti sa vedem ce trebuie sa faceti inainte de plantarea propriu-zisa a „barabulelor”.

6. cand se uda cartofii

Pregatiri pentru plantarea cartofilor

» Multi dintre tinerii agricultori nu se „deranjeaza” cu pregatirea preliminara a cartofilor. Ii scot din beci si ii planteaza direct. Insa rezultatul este intotdeauna trist: recolta este mica, cartofii sunt mici si se strica repede. De aceea, pregatirea preliminara a samantei nu trebuie neglijata.

Citește și:  Ce flori sa plantam in gradina?

» Asa ca iata ce trebuie sa faceti:

– Sortare: trebuie sa sortati tuberculii putreziti, cei cu crusta afectata, cei care sunt crapati, decolorati, prea lungi sau cei cu forma de para. Tuberculii ideali trebuie sa fie uniformi, cam de marimea unui ou de gaina si cu o greutate de circa 50-80 de grame fiecare.

– Germinatie: este necesar ca rasadurile sa fie puternice. Exista mai multe moduri de a germina tuberculii de cartof insa cel mai simplu si la indemana mod este acela de a-i scoate din pivnita cu circa 40 de zile inainte de plantare si sa-i depozitati intr-o camera calda si luminoasa. In acest timp tuberculii devin verzi iar in ei se acumuleaza solanina care ii protejeaza de boli.

– Tratare: este util sa tratati tuberculii de cartofi germinati inainte de plantare cu o solutie de acid boric si sulfat de cupru (circa 1 gram la 10 litri de apa). Apoi pudrati tuberculii de cartofi cu putina cenusa in proportie de circa 0,5 kg la 100 de kilograme de cartofi.

7. germinarea cartofilor

Cum se planteaza cartofii?

» Exista mai multe moduri de a planta cartofii, insa cele mai intalnite ar fi urmatoarele 4 moduri:

1. Plantarea cartofilor la harlet

» Aceasta metoda este una din cele mai cunoscute si folosite. Cu ajutorul unei franghii intinse pe 2 tarusi la capetele parcelei se va marca linia randului.

» Apoi o persoana face gauri adanci de circa 10 cm cu ajutorul unui harlet, iar cealalta persoana aseaza tuberculii in groapa cu mugurii in sus, acoperind cu pamant deasupra.

» Unele persoane pun 1 singur tubercul, altele cate 3-4 tuberculi in aceasi groapa.

» Distanta dintre gauri este de circa 30 de cm. Dupa ce s-a terminat de plantat primul rand, se muta sfoara pe urmatorul rand la 75 de cm de primul.

» Dupa ce se termina de plantat intreaga parcela se recomanda udarea/irigarea acesteia.

1. cum se planteaza cartofii

2. Plantarea cartofilor in brazde

» Aceasta metoda este utilizata mai ales in soluri grele, argiloase, cu un nivel al apei subterane ridicat.

» Cu ajutorul unui tractoras sau motocultor se formeaza brazde inalte in linii drepte. Distanta dintre brazde trebuie sa fie de minim 75 de cm si cu o inaltime de minim 20 de cm.

» Tuberculii de cartofi sunt plantati in mici gauri realizate in varful brazdelor la o distanta de 30 de cm unul de altul.

2. cum plantezi cartofi

3. Plantarea cartofilor in santuri

» Aceasta metoda este utilizata mai ales in solurile nisipoase. Santurile sunt sapate la 25 de cm adancime la o distanta de 90 de cm unul de altul.

» In santuri se aseaza apoi gunoi de grajd putrezit, sau compost, amestecat cu pamant fertil si ingrasaminte pe baza de potasiu-fosfor. Amestecul trebuie sa umple santurile in totalitate.

» Apoi se fac gauri la o distanta de 30 de cm intre ele si se pun tuberculii de cartofi cu mugurii in sus. Daca doriti puteti pune si cate o lingura de cenusa in fiecare gaura.

» Apoi se niveleaza gaurile si se uda bine terenul.

3. productie cartofi

4. Plantarea cartofilor in strat de paie

» Aceasta este una din cele mai vechi metode care inca se regaseste la unele sate mai traditionale.

Citește și:  Petunia - Cum se ingrijesc petuniile

» Toamna, terenul ce urmeaza a fi insamantat se captuseste cu un strat gros de paie de circa 30 de cm inaltime. In timpul iernii, stratul de paie se supraincalzeste transformandu-se in humus.

» Primavara, tuberculii de cartofi sunt asezati pe acest strat si din nou acoperiti cu paie sau fan intr-un strat de circa 20 de cm.

» In momentul in care apar muguri si lastari se aseaza din nou paie in jurul fiecarui tufis astfel incat toate frunzele sa fie acoperite.

» Toamna, dupa coacere, tufele sunt pur si simplu scoase din paie. In acest fel cartofii nu sunt deteriorati ca in cazul saparii cu harletul.

8. plantarea cartofilor in paie

Sfaturi utile cultivare cartofi

  • pentru a obtine o recolta buna cartofii au nevoie de udare rara insa abundenta, astfel incat pamantul de sub tufisuri sa fie inmuiat pana la o adancime de circa 50 de cm;
  • nu plantati cartofi pe acelasi teren mai mult de 2-3 ani deoarece este indicata rotatia culturilor pentru a avea productii bune si mari;
  • folositi cartofi de samanta sanatosi si incoltiti;
  • optional puteti folosi tratamente de fertilizare;
  • pentru culturi cantitative se recomanda udarea plantatiei la circa 5 zile atunci cand este foarte cald, si la circa 10 zile in restul timpului, atata timp cat nu ploua.

» Nu uitati sa folositi tratamente preventive pentru culturile de cartofi impotriva unor boli cum ar fi: Mana cartofului (phytophthora infestans),  Alternarioza (Alternaria solani) sau Rizoctonia la cartof ( Rhizoctonia solani).

4. productie cartofi

Intrebari si raspunsuri uzuale

Este posibil sa plantezi cartofi taiati?

De obicei, cartofii mari se pot taia in jumatate, insa, acest lucru creste riscul de infectii fungice. Prin urmare este necesar sa taiati tuberculii nu direct inainte de plantare, ci inainte cu circa 2-3 zile, astfel incat cartoful sa aiba timp sa se ventileze. Iar inainte de plantare, este indicat sa pudrati sectiunea taiata cu cenusa, astfel veti proteja suplimentar la aparitia unor boli.

Cartofii trebuie lasati sa inverzeasca inainte de plantare?

Acest lucru nu este obligatoriu insa este foarte util. Sub actiunea luminii si a caldurii tuberculii acumuleaza solanina, aceasta fiind o substanta toxica nu doar pentru oameni cat si pentru daunatorii din sol. Totodata solanina reduce riscul de aparitie a bolilor fungice la cartof.

Pot cultiva cartofi din seminte?

Dupa inflorire cartofii formeaza niste mici fructe din care se coc seminte. Este foarte posibil sa poti creste cartofi din aceste seminte insa in primul an se vor forma doar niste noduli mici, urmand ca deabia din al 2-lea dupa plantare sa poti obtine o cultura mai considerabila.

5. productie cartofi

» Astfel, dupa cum putem vedea, pentru a avea culturi semnificative de cartofi trebuie indepliniti anumiti factori si trebuie si putina implicare din partea voastra. Dupa cum spuneau bunicii nostri, pamantul are grija de noi si ne hraneste atata timp cat si noi avem grija de el.

» Sper ca informatiile noastre sa va fi fost de ajutor si sa ne trimiteti mesaje in care sa va laudati cu culturile voastre de cartofi.

» Daca articolul nostru ti s-a parut interesant si folositor, atunci te rog sa ne ajuti cu o Distribuire pe Facebook sau alte retele de socializare. Iti multumesc si te mai astept pe site-ul nostru pentru a vedea noi articole interesante si utile.