Toamna, dupa recolta, este momentul perfect pentru a planta lalele. Aflati cum sa plantati corect bulbii acestor flori in aer liber, astfel incat sa supravietuiasca frigului.
Plantarea lalelelor toamna
Atunci cand se planteaza lalele toamna, se ating doua obiective in acelasi timp:
- inflorirea florilor in anul urmator;
- se economiseste timp pentru alte lucrari de gradinarit.
Pentru a evita ca bulbii sa moara in timpul iernii, trebuie sa fiti familiarizati cu cresterea lor.
Sfaturile de mai jos va pot ajuta sa plantati corect florile toamna si sa le protejati de inghet:
- Calendarul. Daca plantele sunt plantate devreme, germenii tineri vor muri din cauza frigului. Plantarea tarzie va duce la un rezultat similar – bulbii nu vor avea timp sa se inradacineze si nu vor supravietui iernii.
- Locatie. Lalelelor le place solul usor si zonele insorite. Zonele cu un nivel ridicat al apelor subterane trebuie evitate, deoarece umiditatea excesiva va face ca bulbii sa putrezeasca si sa inghete iarna.
- Material saditor. Selectati bulbi cu diametrul de pana la 4 cm pentru plantare. Acestea trebuie sa fie uscati si fermi la atingere, fara semne de deteriorare sau de putrefactie. Selectati material saditor cu solzi intregi, deoarece acestia protejeaza miezul de conditiile meteorologice.
- Mulci. Turba sau compostul imprastiat deasupra straturilor de flori va mentine solul umed si cald. Mulcirea solului este deosebit de importanta in cazul in care plantarea nu se face la timp.
Timpul potrivit pentru plantare lalele
Stiind cand si cum sa plantati lalelele toamna, puteti determina cel mai bun moment pentru a incepe munca. Inradacinarea completa a bulbilor dureaza 30-40 de zile. Daca plantele nu au timp sa dezvolte un sistem radicular complet, ele nu vor putea supravietui ingheturilor severe. Dar nici nu exagerati, deoarece bulbii vor produce tulpini care vor muri in timpul inghetului.
Data plantarii depinde de caldura solului. O temperatura de 6-8 °C este considerata optima. Temperatura aerului trebuie sa se mentina la nivelul de 2-3 °C.
Procesul de plantare a lalelelor in aer liber toamna poate fi impartit in trei etape de baza:
- Selectarea locatiei optime.
- Pregatirea materialului saditor.
- Alegerea metodei si plantarea bulbilor.
Alegerea locului
Lalelelor le plac zonele bine luminate, fara curenti de aer. Lipsa luminii solare afecteaza negativ rata de crestere si formarea florilor. Mugurii isi pierd culoarea, devin palizi si de dimensiuni mici.
Atunci cand alegeti o locatie pentru plantare, evitati zonele cu un nivel ridicat al apelor subterane. Chiar si o usoara stagnare a umiditatii este daunatoare pentru bulbi.
Compozitia solului joaca un rol foarte important. Solul fertil argilos sau argilos cu un pH neutru este optim. Solurile grele trebuie diluate cu nisip de rau.
In cazul in care solul este sarac in nutrienti, se pot adauga ingrasaminte:
- lemn de frasin;
- humus;
- faina de oase;
- ingrasaminte minerale care contin fosfor, potasiu si azot.
Nu aplicati gunoi de grajd proaspat pe sol. Ingrasamintele concentrate vor afecta sistemul radicular, iar lalelele nu vor supravietui iernii.
Pregatirea bulbilor
Pentru a planta lalelele in mod corespunzator toamna, este important nu numai sa se respecte calendarul, ci si sa se pregateasca materialul de plantare pentru aceasta perioada. Pentru a obtine o planta sanatoasa, selectati bulbi uscati, care sunt grei, fermi la atingere si care nu prezinta semne de deteriorare.
Se scufunda materialul saditor selectat intr-o solutie slaba de preparat antifungic pentru gradina, timp de o ora. Plantati lalelele in pamant imediat dupa dezinfectare.
Metoda de plantare
Metoda traditionala presupune urmatoarele etape:
- Pregatiti santuri cu o adancime de 2-3 diametre ale bulbilor.
- In cazul in care solul este uscat, udati-l.
- Acoperiti fundul cu un strat de nisip de pana la 3 cm grosime pentru un drenaj mai bun.
- Raspanditi bulbii la intervale de 10 cm.
- Se presara cenusa si nisip peste pat si se acopera cu pamant.
Ingrijirea de dupa plantare depinde doar de conditiile meteorologice si de momentul in care intervine vremea rece. Dupa ce alegeti cele mai bune conditii de plantare, trebuie sa respectati urmatoarele reguli:
- Paturile se uda doar atunci cand vremea este calda si uscata.
- Fertilizati doar daca solul nu a fost fertilizat inainte de plantare.
- Pamantul vegetal nu trebuie sa fie afanat.
- Inainte de aparitia inghetului, acoperiti solul cu mulci.
- In cazul in care iarna va fi usor inzapezita, semanaturile trebuie acoperite cu un material de incalzire.
Plantarea bulbilor de lalele toamna, are atat aspecte pozitive, cat si negative. Exista doar o mica fereastra de timp pentru a pregati si planta bulbii. Cu toate acestea, plantarea toamna este benefica pentru sanatatea florilor si nu necesita timp suplimentar primavara.
Comentarii recente