Cum se prinde tigla ceramica?

intrebari si raspunsuri

Metode de prindere a tiglei ceramice

Intrebare de la: Marian Chelaru pe adresa redactiei

“Buna ziua. Am o nelamurire si va rog sa ma ajutati cu un sfat. Construim o casa de lemn si am ajuns la acoperis pe care vom pune tigla din beton. Mesterul (care a lucrat numai in lemn si cu lemn) spune ca nu e nevoie sa se bata tigla in cuie pentru ca nu se preteaza la tipul de acoperis, insa dirigintele de santier a facut un adevarat scandal ca trebuie batuta in cuie. Cum ar trebui procedat: sa o batem sau nu in cuie?”

24 Comments

  1. Sigur ați ales corect tipul de învelitoare? “Țigla” din beton este mult prea grea pentru o casa din lemn….poate șindrilă bituminoasă era o soluție mai bună…zic eu.

  2. Structura la parter este din stejar cu imbinare in coada de randunica (cea clasica), iar mansarda este din brad. Mesterul ne-a recomandat tigla, tocmai pentru a fi greutate pe casa pentru a se stabiliza structura sau cam asa ceva (asa am inteles eu din explicatia lui)

  3. Depinde de panta acoperișului. Dacă e prea înclinat, și în fișa tehnică se recomanda de bătut cui, atunci așa este cel mai bine.

  4. La vinturi puternice se creaza fenomen de succtiune asa ca recomamdabil ar fi sa tineti cont de parerea dirigintelui

  5. La cât de grea e “țigla” din beton, prima mea grijă se îndreaptă către un eventual seism și nu către încărcarea din vânt, care e practic anulată de greutatea proprie ridicata a învelitorii.

  6. apropo de masa volumica a tigei de beton daca esti curios treci pe la laborator sa vezi una si sa o compari cu o tigla din argila arsa! Ador TOT stiutorii!!!

  7. Sa fie bătută in cuie perimetral! Și e Ok! Țigla ceramica chiar dacă e mai ușoară pe mp absoarbe apa și ajunge la nivelul betonului!

  8. Poate ca fiind din beton ii prea grea sa o ia vantul dar hotul nu are probleme. Stiu o casa care a fost sparta scotand tigla, furand ce dorea si apoi punand-o inapoi. Pana cineva sa prins era tardiv. Deci merita pentru cateva kilograme de cuie discutia si riscul??

  9. Ascultați de meșter ca el le ştie pe toate. Arhitectul, inginerul, dirigintele de santier şi responsabilul tehnic cu execuția sunt doar niște neserioși care va iau banii şi va vor răul. Data viitoare întrebaţi-o pe vecina cum sa faceți termoizolatia casei ca sigur se pricepe. Lăsând gluma la o parte, cred ca as avea mai multa încredere într-un specialist acreditat decât într-un meșter care “a lucrat în Germania” sau în lemn. Iar ca o recomandare, dacă tot folosiți materiale naturale/eco pentru structura, faceți un efort şi montaţi ţiglă ceramica sau şiţa de lemn. Bănuiesc că termoizolaţia o vezi face cu vată bazaltică, nu cu polistiren. Veți aprecia mai mult în timp materialele naturale. Succes cu constructia!

    • DACA ASA PARERE AI DE ; ARHITECT, RTE, DIRIGINTE, imi dau seama ce pregatire ai dumneata.
      Cum iti permiti sa denigrezi aceste specialitati, fara de care nu ai voie sa incepi o lucrare.
      Legiuitorul stie mai bine decat dumneata.

  10. Nu înțeleg fetișul asta cu vata bazaltica in locul polistirenului! Tencuiala exterioară peste termosistem este impermeabila la vapori, iar la vata bazaltica duce in timp la acumularea de condens in termoizolație! Dacă are omul de ales intre termosistem și fațadă ventilată, alegerea e clară pentru fațadă ventilată! Însă dacă alegerea e intre termosistem cu polistiren sau termosistem cu vata bazaltica….vata bazaltica nu e o opțiune!

  11. exceptie făcând “specialisti acreditați” cărora le-a cumpărat tata diploma 🙂 ….si cei care au fost spalati putin…la creier

  12. Mulți specialiști nu sunt deschiși la nou, la materiale eco. În facultate au învățat numai de betoane armate.

  13. Aveți idee cat de dificil este un examen de autorizare ca diriginte de șantier sau RTE? Știu colegi foarte bine pregătiți, care dau a treia oară examenul și nu e sigur dacă îl vor lua….de aceea afirmația cu “diplomele cumpărate”, legat cel puțin de specialiștii atestați de ISC, este de departe calomnioasă!

  14. Dan a lăsat să se înțeleagă că vata bazaltica ar fi un material natural…însă uita de agenții chimici care leagă fibrele între ele și conferă rigiditate plăcilor de vată…aia sunt din familia formaldehidelor…clar că ai ce aprecia la acest material “natural”

  15. Ioan nu a fost un atac la persoana cuiva, mai ales nu la persoana dumneavoastră. 🙂 Personal chiar apreciez activitatea dumneavoastră pe acest forum, chiar multumesc. Dar, ar fi absurd sa negam ca exista genul de persoane la care am facut referire….si nu.doar in domeniul construcțiilor.

  16. Parerea mea, referitoare la vata bazaltica vs polistiren este ca cele doua materiale trebuie montate diferit. Nu poti monta vata bazaltica dupa metoda polistirenului. In principiu, polistirenul este considerat ca impermeabil (dar sa nu ma porneasca careva pe directia asta in care trebuie sa tinem cont de difera de la teorie la realitate!) iar vata bazaltica ar trebui sa se instaleze cu canale de ventilatie.
    Din pacate, treburile astea au ajuns pe mana unor mesteri si a unor mari distribuitori de materiale de constructii iar stiinta inginerilor (cu diplome reale, muncite) de instalatii :-), cei care se joaca cu punctul de roua si medierea acestuia, este considerata desueta.

  17. Buna ziua, nu am dorit sa fac o anumita reclama unui produs, doar am atras atentia doamnei beneficiar asupra faptului ca ar trebui sa ia in seama mai degraba sfatul unei persoane acreditate, in detrimentul unui “mester” care crede ca le stie pe toate. Detest genul asta de meseriasi care nu dau doi bani pe sfaturile unei persoane care a absolvit o scoala de profil si are o specializare recunoscuta de ministerul de resort. Noi ca arhitecti, ne lovim in mod constant de genul asta de “meseriasi” care iti ridica beneficiarul in cap, ca nu ne pricepem si ca nu au nevoie de serviciile noastre, decat pentru a obtine autorizatia, ca de restul se ocupa ei. Nu contest ca sunt si “specialisti” cu diplome cumparate si meseriasi care poate stiu mai multe decat acei “specialisti”, dar fiecare padure are uscaturile ei. In legatura cu tigla folosita pentru acoperire, daca tot dorim sa realizam o casa cu materiale eco friendly, atunci tigla de beton nu cred ca face parte din acele materiale. Faptul ca am recomandat o vata bazaltica in detrimentul clasicului polistiren, era un compromis, avand in vedere tigla de beton. Sunt convins ca exista o multitudine de alte materiale de izolare termica mult mai eco friendly decat vata si cu caracteristici mai bune privind izolatia termica. sper ca m-am facut inteles cu demersul meu.

  18. oho…materiale eco friendly sunt destule, insa costul lor este inca prohibitiv, iar increderea beneficiarilor si a proiectantilor inca incipienta! talasul de lemn are aceleasi proprietati ca vata minerala, insa e susceptibil de putrezire..lana de oaie vine la pachet cu mirosul specific, panourile de paie presate par cea mai echilibrata solutie de termoizolare, insa producatorii locali ii numeri pe degete, iar productia e insuficieta fata de cererea potentiala.

  19. De acord, doar ca e foarte greu sa discuti cu un beneficiar despre aceste materiale, atata timp cat etalonul lor de buget e… putin mai mare decat un apartament de 2 camere in Cluj. Si atunci folosesti ce este pe piata si ce se incadreaza in bugetul lui. incepem sa propunem/folosim si alte materiale

  20. in cazul asta…BCA-ul sa traiasca! nu ai cum sa faci casa la buget de doua camere….nici daca e in centrul unui mare oras!

  21. Țiglă de beton este sugicient de grea ca sa poată sta pe casă nefixata. Nu este mai grea decât cea de argila pe timp de ploaie care ia cam pana la 6-7% apa.
    Totuși este indicat ca pe contur (streasina, muchii,laterale )sa fie fixata în cuie. Nu neapărat fiecare țiglă.

  22. Noi va recomandam sa ascultati de dirigintele de santier si sa prindeti fiecare tigla in cuie. Banuiesc ca “mesterul” dvs. vrea sa mai scuteasca din munca. La cat costa tigla chiar nu cred ca mai conteaza cateva kg de cuie.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.