Ficusul este o planta nepretentioasa, decorativa, care nu necesita mult timp pentru ingrijire, dar pentru a-i da un aspect interesant este necesar sa taiati planta din timp. Cum se taie corect ficusul, astfel incat floarea sa devina frumoasa, originala si eleganta va spunem in randurile de mai jos.
In natura, ficusul creste ca un copac mare, cu o coroana sic, creste in Africa, India si Indonezia, poate ajunge la 40 de metri. Acasa, poate ajunge la 10 metri.
Este de dorit sa existe o astfel de planta in fiecare casa, deoarece mentine o atmosfera sanatoasa in camera. Frunzele sale actioneaza ca filtre naturale care imbogatesc aerul cu oxigen.
Ficusul nu necesita conditii speciale, principalul lucru este sa-i oferiti udare regulata si sa alegeti un loc ferit de lumina directa a soarelui, uneori poate fi rasfatat cu un dus cald.
Ficusul are nevoie de taiere
Cuprins:
Daca doriti sa aveti un decor original sub forma unei flori neobisnuite acasa, atunci trebuie sa invatati cum sa formati corect coroana plantei.
Dupa plantarea ficusului intr-un ghiveci nou, incepe sa creasca rapid si sa se intinda in sus. Daca nu o faceti in timp util, puteti rata formarea lastarilor laterali. Toate fortele plantei merg la crestera in sus, iar el nu are timp sa porneasca lastari laterali. Dupa indepartarea mugurului superior, lastarii se formeaza in directii diferite, ceea ce face posibila formarea coroanei si ofera plantei un aspect special.
Este de dorit sa taiati floarea atunci cand abia incepe sa treaca in crestere activa, iar acest lucru se intampla primavara, cand se indeparteaza de conditiile de iarna, de aerul uscat al camerei si se obisnuieste cu ore de lumina solara.
Alteori, taierea este nedorita din cauza lipsei de lumina naturala, planta poate forma o coroana unilaterala.
Plantele tinere tolereaza mai usor taierea si dobandesc lastari laterali mai repede, in timp ce plantele batrane dupa o astfel de interventie pot staagna in crestere mult timp. De asemenea, trebuie avut in vedere faptul ca scurtarea ramurilor asemanatoare copacului poate duce la raniri grave ale florii, iar acest lucru va servi ca un impuls pentru moartea acesteia.
In cazul formarii unei plante cu o singura tulpina, taierea poate fi efectuata numai atunci cand creste pana la 70 cm. Dupa aceea, va fi posibila indepartarea varfului si aceasta va incepe cresterea lastarilor laterali. Butasii obtinuti dupa taiere pot fi plantati in acelasi ghiveci cu planta mama, atunci aceasta va arata mai dens.
Daca se decide sa se creasca mai multi lastari de ficus aproximativ identici intr-un singur ghiveci deodata, acestia sunt pre-taiati la acelasi nivel pentru a-i impleti ulterior unul cu celalalt. Aceasta combinatie va arata deosebit.
Instrumente de taiere
Toate materialele si uneltele trebuie pregatite in prealabil, dezinfectate si trebuie sa fie ascutite. Aceasta este o conditie prealabila, deoarece bacteriile pot patrunde in sectiuni neuniforme
Pentru confortul taierii, trebuie sa pregatiti: foarfece de gratinarit si cutit. Inainte de utilizare, instrumentele enumerate trebuie tratate cu alcool. Locurile taiate trebuie tratate cu smoala de gradina.
Cum sa taiati ficusul?
Depinde de tipul de taiere efectuata.
1. Taiere anti-imbatranire
Cel mai adesea, recurg la ea atunci cand varful florii sufera de influente externe, incepe sa se usuce. Pentru a obtine o crestere noua, trebuie sa luati o masura drastica si sa taiati toate ramurile in crestere, astfel incat sa ramana doar un ciot gol. In plus, un astfel de pas va da un impuls aparitiei de lastari noi care vor merge direct de la radacina.
Procedura de intinerire este ideala pentru ficusurile subdimensionate, dupa care capata forme interesante, coroana lor devine mai groasa.
Lastarii lungi ai ficusului sunt taiati aproape complet, trebuie lasati cel putin 2 muguri pe fiecare dintre ei, vor face posibila cresterea mai multor butasi care vor inlocui vechea coroana.
2. Taieri sanitare
In timp ce udati ficusul, ar trebui sa incercati sa il inspectati, iar daca se gasesc brusc ramuri uscate si lastari deteriorati, atunci trebuie sa scapati de ele.
La unele specii de ficus, este foarte dificil sa se detecteze astfel de daune, coroana lor creste atat de groasa, dar de indata ce isi parasesc frunzele toamna, totul devine vizibil. Ramurile vechi devin un mediu excelent pentru dezvoltarea diferitelor boli infectioase si asezari de daunatori.
Ramura deteriorata trebuie scurtata la lungimea zonei uscate, dar daca lastarul creste din pamant, atunci trebuie scurtat la nivelul solului.
O astfel de taiere are ca scop eliminarea lastarilor bolnavi, uscati si slabiti, in acelasi timp, va permite sa formati o coroana frumoasa. Procedura poate fi efectuata in orice moment.
3. Formarea coroanei
Inainte de a taia excesul de frunze si ramuri, trebuie sa luati in considerare cum ar trebui sa fie coroana, cat de mult puteti scurta floarea in inaltime.
Puteti alege una dintre formele clasice: etajate, bonsai sau geometrice.
Pentru un lastar tanar, o astfel de procedura nu este dificila; este necesar sa taiati o ramura deasupra locului in care este vizibil mugurul apical. Daca este eliminat, atunci viitorul copac va arata neingrijit.
La taierea ramurilor groase, taierea trebuie facuta la un unghi de 45 de grade, iar la cele subtiri trebuie sa fie dreapta.
Daca floarea a crescut bine doar pe o parte, atunci trebuie indreptata spre lumina cu latura slab formata, acest lucru va stimula cresterea activa a ramurilor pe cealalta parte.
Multe probleme sunt rezolvate prin tratamentul ficusului cu hormoni vegetali. Ei previn imbatranirea timpurie a plantei, stimuleaza cresterea mugurilor laterali si a lastarilor si, de asemenea, ajuta la retinerea frunzelor inferioare, care cad de la sine intr-o planta mai veche.
Sfaturi cheie:
- Taierea nu trebuie facuta imediat dupa transplantarea plantei. Trebuie sa existe cel putin doua saptamani intre aceste doua operatii.
- Trunchiul principal al ficusului trebuie taiat doar o data pe an, iar copacul trebuie taiat cu grija, nu mai mult de 30 cm.
- Punctul taiat trebuie sters cu o carpa umeda si apoi aplicat pe el smoala de gradina sau carbune medicinal.
- Radacinile aeriene rezultate nu trebuie taiate, ci ingropate in pamant.
- Tunderea se efectueaza atat pe ramurile externe, cat si pe cele interne.
- Puteti obtine lastari noi prin indoirea intai a varfului plantei, aceasta este fixata intr-o anumita pozitie. Cand lastarii noi ies din trunchiul superior, acesta revine la pozitia anterioara.
Activitati dupa taiere
O coroana taiata fara ingrijire regulata poate creste rapid. Pentru a stimula constant cresterea lastarilor laterali, se efectueaza taierea ramurilor de sus.
Imediat dupa taiere, este recomandabil sa lasati planta in pace si, chiar daca necesita deja transplantare, este necesar sa asteptati cel putin doua saptamani.
Taierea anti-imbatranire necesita ca udarea sa fie abundenta si, cel mai important, regulata. Ficusul poate fi udat numai cu apa calda.
Daca planta creste cu o tulpina, atunci udarea dupa taiere ar trebui redusa, acest lucru va crea conditii pentru cresterea uniforma a lastarilor laterali si a trunchiului principal.
Asigurati-va ca pregatiti un ingrasamant solubil in apa si udati planta taiata cu el o data pe saptamana.
Lastarii tineri trebuie ciupiti pentru a crea cea mai luxurianta coroana.
Comentarii recente