Ce trebuie sa facem inainte de turnarea betonului?

» Inainte de betonare se verifica terenul si gropile de fundatie, prin verificarea dimensiunilor.  Saparea ultimului strat se face ina­inte de turnare. La controlul cofrajelor si al sustinerilor se face verificarea dimensiunilor, rosturilor, pozitia armaturii, verificarea sagetilor, reaze­melor popilor si contravantuirilor, calotilor si a golurilor pentru instalatii.

» Atentie!!! Cofrajele se uda cu 2-3 ore inainte de turnare.

» La armaturi se verifica pozitia lor conform desenelor, distantele dintre armaturi, acoperirile cu beton si starea armaturii, sa nu aiba rugina sau im­puritati.

» Dupa aceste verificari si pregatiri se monteaza podine pentru cir­culatia muncitorilor si a mijloacelor de transport care trebuie sa nu de­formeze cofrajul si sa nu rezeme pe armatura, lasand liber spatiul dc betonare.

» Inainte de inceperea operatiilor de betonare se verifica: functio­narea betonierelor cu dozatoarele de apa, dozatoarele de agregate si ciment, functionarea benelor, a macaralelor, a pompelor de beton, numarul de vibratoare si sculele necesare interventiilor din timpul turnarii.

Cum se toarna si se compacteaza betonul?

» Turnarea se face direct din mijlocul de transport cu masuri de precautie pentru a nu se produce segregari, adica separarea pietrisului de masa betonului proaspat. La elementele de dimensiuni mici turnarea se face cu cause si lopeti.

» Betonul segregat inainte de turnare se reamesteca pentru a-si recapata omogenitatea.

» Turnarea direct in cofraj nu trebuie sa depaseasca inaltimea de 1,5 m. La inaltimi mai mari se folosesc tuburi pentru turnare. Se va urmari ca armatura sa nu se deplaseze si sa fie bine inglobata in beton.

» Compactarea betonului la lucrari de volum mic se face cu mijloace manuale: maiuri de lemn sau metalice, lopeti cu muchia tesita, vergele metalice.

» Colturile si marginile grinzilor se indeasa cu sipci si cu vergele metalice.

Cum se compacteaza betonul prin vibrare?

» Compactarea mecanica se face prin vibratoare. Vibrarea pune in miscare particulele componente ale betonului asigurand astfel aranjarea lor omogena conform granulatiei particulelor.

Citește și:  Uscare tencuiala iarna - Cum se face?

» In timpul vibrarii betonul este fluid, iar dupa oprirea vibrarii betonul devine compact.

» Vibrarea se poate face prin vibratoare de interior si prin vibratoare de suprafata. Vibra­toarele de interior pot fi de joasa frecventa sau de inalta frecventa.Vibra­toarele de exterior pot fi cu vibratii circulare, cu vibratii dirijate, vi­bratoare pneumatice de exterior, vibratoare placă etc.

» Modul lor de realizare difera foarte mult dupa natura energiei fo­losite, pozitia motorului, natura legaturii intre motor si organul care vibreaza.

» Pentru o vibrare corespunzătoare trebuie să se aibă in vedere: frecvenţa optimă, timpul de vibrare, distanţa dintre punctele de vi­brare etc.

» La executarea vibrarii trebuie sa se tina seama ca in masa beto­nului proaspat actioneaza doua efecte principale: efectul gravitatiei, care conduce la o segregare a partilor grele ce tind sa se aseze la fund si efectul coeziunii, care se opune acestei tendinte fiind pana la un anumit grad in functie de fluiditatea betonului.

» In timpul vibrarii se reduc fortele interioare de coeziune si betonul se transforma dintr-un corp plastic, intr-un corp cu fluiditate ridi­cata, apt pentru amestec si omogenizare, daca fortele de coeziune nu sunt reduse prea mult, favorizand depunerea partilor grele. La oprirea vibrarii se refac fortele de coeziune si betonul capata o rigiditate rela­tiva.

Ce greseli se pot face atunci cand vibram betonul?

» Greselile care se pot intalni sunt: timpul de vibrare redus sau prea mare, distantele dintre punctele de vibrare prea departate sau prea apropiate, intreruperea vibrarii. Aceste greseli duc la segregari si la betoane neomogene cu rezistenta redusa si permeabilitate ridicata.

» Elementele prefabricate se pot compacta prin: mese vibrante, reazeme vibrante, vibratoare de cofraj, prin presare, centrifugare, vibrare cu suprasarcina, vibropresare, vibrolaminare, vibrovacuumare. Nu se admite ca vibratorul sa rezeme pe armaturi.

» Modul practic de folosire a vibratorului este aratat in manuale de specialitate. Modul de de­tonare si compactare difera de la element la element si sunt prescri­se reguli practice pentru fiecare tip de element.

» Straturile de turnare, rosturile de lucru si tratarea betonului dupa turnare sunt aratate in prescriptiile de specialitate.