Cuptoare cu convectie
Cuprins:
» Deoarece am observat pe pagina noastra de Facebook ca sunt foarte multe persoane care nu stiu ce inseamna convectia sau ce face un cuptor cu convectie, am decis sa discutam mai pe larg despre acest subiect.
» Majoritatea cuptoarelor moderne sunt echipate cu un modul de convectie. Acest mod util de coacere poate imbunatati semnificativ calitatea preparatelor gatite la cuptor si in acelasi timp veti economisi si timp, deoarece preparatele vor fi gata mult mai repede.
» Dar pentru ca multi dintre voi nu inteleg prea bine ce face un cuptor cu convectie am decis sa explicam mai in detaliu principiul de functionare precum si cand trebuie folosita aceasta functie.
Principiu de functionare cuptor cu convectie
» Chiar si cele mai simple modele de cuptoare functioneaza pe principiul convectiei, doar ca intr-un mod natural. Tava este incalzita in partea de jos, iar in partea superioara a cuptorului circul aerul incalzit pe principiul fenomenului de convectie.
» Din aceasta cauza, preparatele din cuptoarele clasice sunt adesea gatite inegal. Bucatele asezate mai aproape de partea din spate a cuptorului se rumenesc mult mai repede decat cele de langa usa.
» Prin urmare, gospodinele sunt obligate sa deschida cuptorul si sa intoarca tigaia pentru o gatire uniforma.
» Modelele de cuptoare mai noi, in special cele electrice, sunt echipate cu un element de incalzite superior, care imbunatateste procesul de convectie naturala si calitatea gatitului.
» Dar nici acest lucru nu da rezultate atat de bune precum ventilatorul incorporat care ajuta la incalzirea uniforma a cuptorului si la reglarea fluxurilor de aer cald si rece. Aceasta ventilatie fortata din cuptoare moderne se numeste functia de convectie.
Cum functioneaza convectia fortata?
» Datorita ventilatorului, aerul mixt din interiorul cuptorului asigura o temperatura uniforma in intreg volumul, drept urmare vasul este incalzit uniform iar preparatul este copt in mod egal pe toate partile.
» Cand se atinge temperatura necesara, sistemul de ventilati se opreste automat, economisind resurse.
» Cuptoarele electrice cu convectie sunt echipate cu multe functii care va permit sa gatiti o varietate de feluri de mancare, sa selectati si sa combinati independent modurile de coacere in functie de reteta si rezultatul dorit.
» Dupa ce veti citi manualul de utilizare a cuptorului si instructiunile de functionare, veti intelege cu usurinta cum functioneaza si ce avantaje aduce sistemul de convectie fortata.
Cuptor cu convectie pe gaz
» Modelele de cuptoare pe gaz cu convectie sunt mai putin intalnite fata de cele electrice. Acest lucru se datoreaza utilizarii focului deschis in cuptoarele cu gaz.
» In primul rand, acestea nu au o etansare completa, deoarece gazele de ardere trebuie evacuate din cuptor, astfel, timpul de gatire creste fata de un cuptor electric.
» In al doilea rand, folosirea unui ventilator pentru convectie fortata uneori poate stinge flacara in timpul functionarii, insa producatorii de astfel de modele au luat in calcul aceasta posibilitate si au creat sisteme de siguranta astfel incat alimentarea cu gaz sa fie automat oprita in cazul lipsei de flacara in arzator.
» De aceea, functia de convectie fortata nu este prea indicata la un cuptor pe gaz. Pentru aceasta va recomandam achizitionarea unor cuptoare electrice mult mai performante.
De ce sa folosesti convectia fortata?
» Procesul de convectie naturala este lent si depinde de mai multi factori. De exemplu, daca tava de copt este aproape de dimensiunile interioare ale cuptorului, si intra aproape fest nelasand spatii intre ea si peretii cuptorului, atunci aerul fierbinte de dedesubt va fi extrem de dificil sa ajunga in partea de sus a cuptorului.
» Astfel veti obtine un preparat “ars” jos si crud deasupra. Insa cu ajutorul convectiei fortate puteti obtine mult mai multe rezultate:
- coacere si prajire de inalta calitate chiar si a unor bucati de carne mai groase;
- crusta crocanta si uniforma pe toate partile;
- decongelarea rapida a produselor;
- economisirea de energie electrica si gaz;
- folosirea de mai putin ulei in timpul gatitului;
- posibilitatea de a coace mai multe tavi in acelasi timp;
- sterilizarea de inalta calitate a produselor.
Ce tipuri de convectie exista?
Convectia uscata
» Acest tip de convectie este cel mai adesea realizat cu ajutorul unui ventilator simplu, a carui sarcina este de a distribui fluxurile de aer prin intreg volumul cuptorului.
» Unii producatori instaleaza un circuit de incalzire suplimentar in jurul ventilatorului, ceea ce creste eficienta de convectie.
» Exista modele cu ventilatoare puternice care asigura un flux rapid de aer cald. Acest efect este deosebit de important daca doriti sa obtineti o crusta cu uscare rapida a preparatului.
® Citeste si: Review Cuptor electric incorporabil Candy FCEK826XL
Convectia umeda
» Convectia umeda se mai numeste si convectia cu abur, deoarece satureaza aerul din cuptor cu abur. Sustinatorii unui stil de viata sanatos vor aprecia in mod special acest mod de convectie.
» Alimentele sunt aburite pastrandu-si proprietatile benefice pentru organsim. In acest mod, este imposibil sa ardeti preparatele sau sa le uscati prea tare.
» Un astfel de cuptor este echipat cu un compartiment special pe unde se pune apa. Cand porniti cuptorul apa intra in compartimentul numit generator de aburi si apoi este transferata in interiorul cuptorului sub forma de vapori.
» Aburul poate fi directionat in sensuri diferite, in intreg volumul cuptorului, in functie de setarile alese. De asemenea puteti regla timpul si intensitatea aburului introdus.
» Acest mod este extrem de potrivit pentru gatit peste, carne, produse de panificatie si legume.
Fii primul care adauga un comentariu!