Cum sa faci o cusca de caine?
Cuprins:
» Catelusul mult dorit de intreaga familie a aparut in sfarsit in viata voastra? Atunci ne bucuram pentru voi si cu siguranta articolul nostru despre cusca de caine (cotet caine) iti va fi de folos.
» Momentul primirii unui catel in caminul tau este un eveniment plin de bucurie si entuziasm, mai ales pentru copilul vostru, dar ce trebuie sa stiti este ca primirea unui catel in sanul familiei implica inevitabil si obligatii, dar mai ales responsabilitate din partea membrilor familiei.
» Si prima intrebare care apare dupa ce ati adus cainele acasa este: Unde va dormi catelusul nostru? Si bineinteles, raspunsul va fi unul destul de simplu: Intr-o cusa pentru caini, indiferent ca va fi de interior sau de exterior.
Modele de cusca pentru caine
» Inainte de a achizitiona sau construi o cusca de catei ar fi bine sa va stabiliti cateva criterii pentru o alegere cat mai buna:
- Dimensiunea custii: in functie de rasa de caine va trebui sa cititi cat de mare va creste acesta la maturitate, pentru a fi siguri ca incape. Deasemenea, daca este femela, este bine sa luati in calcul si spatiu pentru viitorii catelusi, pentru a avea loc sa-i alapteze si sa-i creasca in acelasi adapost;
- Amplasarea custii: in functie de unde doriti sa amplasati cusca va trebui sa alegeti un anumit tip de cusca, de exemplu daca o veti amplasa in exterior va trebui realizata din materiale rezistente la intemperii si eventual si termoizolata;
- Materiale constructive: custile pot fi realizate dintr-o gama variata de materiale de constructii: lemn, plastic si chiar din zidarie, in functie de bugetul fiecaruia.
» Sfatul nostru este sa alegeti un model de mijloc cum spunem noi, adica sa fie si functional dar si accesibil ca pret, astfel incat sosirea unui caine in viata voastra sa nu fie un deranj financiar prea mare.
Unde punem cusca de caine?
» Daca v-ati hotarat sa amplasati cusca afara, in curte, atunci este bine sa stiti ca locul de amplasare ar trebui sa fie un loc de unde cainele sa poata vedea aproape toata curtea. Daca alegeti un loc retras sau stingher, atunci cainele se va simti marginalizat, va fi mereu nervos pentru ca nu poate vedea ce se intampla, si in final veti avea probleme de comportament cu acesta. Cainele simte nevoia de a fi cat mai mult in preajma stapanilor sai, chiar daca nu in imediata apropiere a voastra, dar macar sa va vada.
» Deasemenea o mare importanta in amplasarea custii este ca in jurul acesteia cainele sa se poata misca liber, fara obstacole care sa-l poata rani in cazul in care este legat. Noi recomandam ca, cainele sa nu fie legat, mai degraba sa-i instalati un gard din plasa in jurul custii, astfel incat acesta sa se poata misca liber si sa nu se poata strangula accidental.
» Cusca de caine nu trebuie pusa direct pe pamant. Este bine sa o puneti pe un postament de beton sau niste grinzi din lemn, astfel incat cusca sa nu traga umezeala de la nivelul pamantului.
» Deasemenea este indicata amplasarea intr-o zona in care cainele sa beneficieze macar de cateva ore de soare pe zi. In acelasi timp nu este indicat ca soarele sa bata asupra lui non-stop deoarece ii va afecta sanatatea.
Dimensiuni cotet caine
» Atunci cand comandati sau construiti o cusca de caine trebuie sa luati in considerare dimensiunile acestuia. Nu puteti face cusca prea mica, deoarece acesta nu va incapea corespunzator in ea si va deveni agitat. Deasemenea daca o faceti prea mare, atunci in timpul iernii animalul vostru va suferi de frig la interior nereusind sa incalzeasca spatiul interior cu propria temperatura degajata.
» Deobicei proprietarii aduc cainii in casele lor de pui si fac greseala de a cumpara custile dupa marimea puilor, neluand in calcul ca acestia vor creste in timp. De aceea este indicat sa cititi carti de specialitate pentru a vedea exact cam care vor fi dimensiunile cainelui la maturitate.
» Dimensiunea gaurii de acces in cusca este si ea foarte importanta, accesul fiind imposibil de realizat daca nu este dimensionata corect.
» Pentru a determina latimea gaurii este necesar sa se masoare latimea pieptului cainelui la care se adauga 5-10cm.
» Pentru a determina inaltimea gaurii de vizitare este necesar sa se masoare inaltimea cainelui pana dupa capul acestuia din care se vor scade 5cm, deoarece el isi va apleca capul la intrarea in cusca.
» Ca un sfat va recomandam sa nu faceti gaura in mijlocul custii, ci sa o dispuneti ori in stanga ori in dreapta, astfel incat cainele sa se poata pune la dos pe timpul vantului sau a viscolului.
» Pentru a se putea intoarce la interior, dimensiunile custii pe latime si lungime vor avea dimensiunile cainelui la maturitate plus 10cm.
Din ce facem cusca la caine?
» Atunci cand alegeti materialele constructive pentru a face o cusca de caine, atunci este de preferat ca acestea sa fie cat mai naturale si ecologice pentru a nu afecta in timp sanatatea animalului. De aceea optiunea ideala pentru realizarea unui cotet de caine este lemnul.
» In afara de faptul ca lemnul este un material accesibil pentru toata lumea, acesta este si un material „cald”, foarte usor de lucrat si manevrat.
» In cazul in care veti folosi lemnul ca si material de constructie, atunci va indicam sa faceti peretii din lambriu sau scandura, dubli, astfel incat, la interiorul peretilor sa puteti pune un strat de vata pentru o izolare termica cat mai buna pe timp de iarna.
» Este foarte bine sa prelucrati, tratati si finisati lemnului prin mijloace care contracareaza formarea mucegaiului, iar la exterior sa fie lacuit pentru a rezista mai bine la intemperii.
» Va recomandam sa faceti acoperisul usor detasabil pentru a putea curata usor la interior atunci cand este nevoie.
» La realizarea custii o mare atentie trebuie acordata si podelei, aceasta trebuind sa fie realizata fara distante, crapaturi si amplasata mai sus de nivelul pamantului.
Mare atentie, sa verificati la finalul lucrarilor sa nu aveti cuie sau suruburi iesite din lemn care pot rani animalul.
Asternut pentru cotet caine
» Ca asternut pentru caine puteti folosi diverse materiale, indicat fiind cele naturale, cel mai indicat fiind rumegusul, acesta fiind o optiune excelenta mai ales daca este de conifere, deoarece are proprietati antiseptice excelente, impiedicand formarea capuselor sau a altor insecte ce pot infesta animalul. Este important ca rumegusul sa fie uscat pentru a absorbi cu usurinta.
» Puteti utiliza si alte tipuri de asternut, cum ar fi covorase speciale din petshop-uri, paie, hartie tocata sau chiar covorase mai vechi de baie.
Proiect cusca caine
» In concluzie, avand in vedere ca acest patruped este cel mai bun prieten al omului si un partener de incredere de-alungul vietii, cred ca merita sa-i cumparati un cotet de caine sau chiar sa va sacrificati putin timp si sa-i construiti chiar voi o cusca de caine din lemn.
Sursa foto: FreePik
Eu am gasit cusca de caine la dedeman. Destul de buna la pretul care am dat pe ea. Sta de vreo 2 ani in ploaie si zapada si vad ca inca arata binisor.
Buna ziua. As vrea sa comand o cusca de caine cu terasa si un tarc.
As vrea sa va dau dimensiunu.
Cainele are talie mica si are probleme cu picioarele din spate .
Doresc sa comand o cusca de caine.