Intelegand importanta grasimilor, nu le veti evita in mod deliberat tinand diete cu continut scazut de grasimi. Grasimile indeplinesc 4 functii in organism:
1) cea mai importanta functie este participarea grasimilor in respiratia noastra,
2) restaurarea membranelor celulare ale corpului,
3) grasimile sunt implicate in sinteza hormonilor,
4) grasimile sunt functia energetica a organismului.
Daca, totusi, exista indoieli si nu doriti sa mancati grasimi, atunci cel putin pentru protectie trebuie sa luati suplimente nutritive care contin grasimi, dintre care cele mai utile si necesare sunt Omega-3 si Lecitina.
Au o deosebita nevoie de grasimi alpinistii si acei oameni care lucreaza in conditii de oxigen scazut, precum si manichiuristii, coaforii, constructorii, locuitorii mega-oraselor, cei care au un stil de viata sedentar si cei care au boli ale sistemului respirator.
Cum digeram grasimile?
Toate grasimile pe care le consumam sunt straine organismului nostru si trebuie descompuse in intestine prin actiunea enzimei – proteina lipaza. Aceasta enzima descompune moleculele de grasime in acizi grasi.
Singura problema cu acizii grasi este ca sunt foarte mari, moleculele lor sunt uriase. Aceste molecule nu ar trebui sa intre in vasele de sange, deoarece le pot infunda si vasele nu vor functiona. Obtineti o stare de embolie grasa.
Inteleapta Mama Natura a construit un sistem separat de absorbtie, care se numeste limfa. Toate moleculele mari sunt absorbite in sistemul nostru limfatic si apoi se deplaseaza odata cu fluxul limfatic in locul in care ar trebui sa fie utilizate.
Corpul isi aminteste ca o bacterie poate aluneca impreuna cu molecule mari. Prin urmare, pe calea fluxului limfatic, se intalnesc ganglioni limfatici, prin care limfa este filtrata. Daca exista bacterii, acestea persista in noduri si nu pot patrunde mai departe in mediul nostru intern.
Toate vasele limfatice care curg din intestine se contopesc in sistemul limfatic, acesta colecteaza grasimile din intestinele noastre in ductul limfatic comun, care se varsa in vena subclavie stanga. In acest loc, grasimile nu sunt periculoase pentru noi. Deoarece vena subclavie are un lumen constant, este fixata de clavicula.
Canalul limfatic comun se varsa in acest loc si toate grasimile, dupa ce sunt absorbite in intestine (doar o mica parte este consumata de ganglionii limfatici), intra in sangele venos, iar sangele nostru venos merge, in primul rand, la plamani pentru a da oxigen apoi se raspandeste in tot corpul.
Sangele venos care a intrat in plamani este bogat in dioxid de carbon si bogat in grasimi. Impreuna cu oxigenul, grasimile incep sa patrunda in membrana alveolocitelor si sa formeze un strat de surfactant.
Nu intamplator corpul nostru trimite grasimi la plamani – primul loc unde avem nevoie de ele. Alveolele iau grasimi, sintetizeaza surfactant din ele, iar dupa ce ne-am asigurat in ceea ce priveste respiratia, resturile de grasimi cu sange arterial incep deja sa se raspandeasca in tot organismul.
Daca 100% din alveole sunt furnizate cu surfactant, respiratia noastra este perfecta.
Daca 80% din alveole sunt furnizate cu surfactant, atunci puteti simti deja simptomele hipoxiei.
Daca 60% este o problema (daca alergam ne vom lipsi de aer).
Starea de deficit de oxigen se numeste hipoxie.
Aceasta conditie este echivalata cu bolile civilizatiei, deoarece un numar mare de oameni au o deficienta a structurilor surfactantului. Si acestia sunt toti oameni care urmeaza diete cu continut scazut de grasimi.
Scaderea nivelului de surfactant este afectata de:
- nicotina,
- benzina,
- acetona,
- alcool.
Un semn partial de hipoxie este o tensiune arteriala scazuta de 105/65.
Hipotonicii sunt persoane cu functii de surfactant afectate, cu respiratie afectata in partea alveolara a plamanului. Cei mai vulnerabili in ceea ce priveste surfactantul sunt nou-nascutii.
Daca o femeie pierde grasime in timpul sarcinii, copilul se va naste cu siguranta cu o deficienta de surfactant. Aceasta inseamna ca plamanii vor lucra prost. Daca exista putin oxigen, atunci creierul incepe sa sufere.
Uneori vedem ca o persoana are o problema cu toate organele. Acest lucru se intampla atunci cand nu exista suficient oxigen si toate celulele mor de foame. Singura modalitate de a repara lucrurile este sa prescrii grasimi persoanei. Asigurati absorbtia acizilor grasi in limfa, asigurati sinteza surfactantului, iar apoi persoana va incepe sa respire corect. Boala incepe miraculos sa se retraga.
In ultimii 15 ani s-au nascut putini copii sanatosi, deoarece dietele sarace in grasimi sunt populare de 30 de ani. Fetele cred naiv ca obezitatea este provocata de grasimile din dieta. De fapt obezitatea nu depinde de grasimile din dieta. Obezitatea depinde de carbohidrati.
Adaugati in dieta zilnica:
- avocado
- masline
- unt si ulei de arahide
- pesti grasi, cum ar fi somonul si macroul
- seminte, cum ar fi migdalele, arahidele, caju si semintele de susan.
Comentarii recente