De ce sa alegi sobe pe lemn sau o soba pe gaz?

soba pe lemne cu plita de gatit

Totul despre sobe

» Astazi ne-am hotarat sa ne concentram asupra subiectului “SOBA“, si mai exact vom vorbi despre sobe pe lemne , cum functioneaza si cat este de rentabila o soba pe gaz.

» Cu toate ca sobele pe lemn au fost inventate cu sute de ani in urma, acestea au ramas la fel de populare in mediul rural, reusind sa faca fata noilor concurenti moderni de incalzire termica, si totul datorita proprietatilor si calitatilor lor de incalzire.

» Asa cum o spun si cartile de specialitate, cea mai simpla metoda de a incalzi o incapere este incalzirea cu sobe. Soba se amplaseaza in spatiul ce urmeaza a fi incalzit, se racordeaza la un cos de fum, iar in urma arderii combustibililor de diferite forme, soba cedeaza caldura in incapere prin 2 procese distincte: convectia aerului si radiatia catre suprafete.

» Soba reprezinta elementul principal din ceea ce inseamna “incalzirea locala” a unei locuinte. Fata de incalzirea centralizata, unde cazanul prin intermediul agentului termic si a radiatoarelor, incalzesc mai multe incaperi, in cazul incalzirii locale, soba realizeaza o incalzire individuala a unei singure incaperi, sau daca vorbim de sobe de perete putem avea 2 incaperi ce pot fi incalzire cu o singura soba de perete.

Tipuri de sobe

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» In satele romanesti cat si in magazinele de profil putem identifica o gama destul de larga de sobe, cum ar fi:

  • sobe pe lemne (brichete rumegus);
  • soba pe gaz;
  • sobe electrice;
  • sobe de teracota;
  • soba metalica;
  • soba doar pentru incalzire;
  • soba cu plita de gatit;
  • soba cu cuptor;
  • soba cu acumulator de apa calda;
  • sobe cu serpentina si vas de expansiune deschis.

sobe pe lemne din caramida cu plita

Sobe pe lemne

» Pentru a putea fi folosite in procesul de incalzire a unei locuinte, sobele trebuie sa aiba anumite caracteristici, cum ar fi:

  • in primul rand randamentul termic al sobei trebuie sa fie unul destul de ridicat pentru a face fata necesarului de caldura al incaperii;
  • deasemenea soba trebuie sa fie si foarte usor de reglat si manipulat in timpul exploatarii;
  • trebuie sa confere o functionare si o intretinere cat mai usoara;
  • modul de cedare a caldurii de catre soba in incapere sa se faca cat mai uniform prin suprafete radiante dispuse “inteligent” in constructia sobei;
  • materialele constructive ale sobei trebuie sa fie de foarte buna calitate si sa respecte toate normele de siguranta impotriva incendiilor.

Soba – randament termic

» Atunci cand vorbim despre randamentul termic al unei sobe trebuie sa luam in calcul 3 factori importanti care-l pot influenta:

  1. constructia focarului si a traseelor de fum;
  2. tipul de combustibil folosit;
  3. exploatarea si intretinerea corecta a sobei.

1. In ceea ce priveste focarul unei sobe si traseele de fum, acestea pot influenta decisiv randamentul unei sobe, mai ales daca avem neetanseitati in aceste zone.

» De exemplu, daca din greseala avem o neetanseitate deasupra gratarului, prin acea zona se va mari excesul de aer de combustie din focar, lucru ce va determina o pierdere de caldura prin evacuarea gazelor arse. Practic vom pierde caldura o data cu fumul.

» Totodata aceasta crestere a gazelor arse produsa de neetanseitati poate duce la o suprasolicitare a cosului de fum datorita cresterii rezistentei aeraulice din traseele de fum.

» Un alt exemplu relevant sunt neetanseitatile de sub gratarul focarului. Acestea ingreuneaza reglajul arderii sobei, lucru ce duce la imposibilitatea de a diminua puterea de ardere a combustibilului, fapt ce se finalizeaza prin disconfort termic in incapere si un consum mai mare de lemne.

2. Si acum ca tot am pomenit de consumul de lemne, sa vorbim si despre cat de important este tipul de combustibil folosit.

» Este bine stiut faptul ca un lemn de esenta tare, bine uscat, cu umiditate scazuta, va genera o energie termica mult mai mare decat lemnele verzi, proaspat taiate. Astfel, soba va functiona mult mai bine si va consuma mult mai putine lemne daca veti folosi, de exemplu, lemn de fag uscat.

» Deasemenea puteti folosi cu succes si brichete din rumegus uscat, doar ca pretul acestora este putin mai mare fata de cel al lemnelor. Insa brichetele din rumegus sunt mult mai usor de depozitat si nu va trebui sa mai munciti cu taiatul, crapatul si stivuitul lemnelor.

3. Exploatarea si intretinerea corecta a sobei este deasemenea un factor ce influenteaza randamentul. O soba necuratita de cenusa, funingine si depuneri de gudron, isi va pierde in timp randamentul si nu va mai genera caldura dorita. Deasemenea si consumul de lemne va creste.

» Si un alt motiv pentru care trebuie sa mentinem curate soba si cosul de fum, este pentru ca o soba sau un cos de fum necuratat reprezinta cu siguranta un Pericol de Incendiu. De aceea va recomandam ca macar o data pe an sa curatati cu mare atentie sobele si cosurile de fum. Daca nu va pricepeti sau nu doriti sa va murdariti, puteti apela oricand la un cosar autorizat care sa va rezolve problema.

curatare sobe pe lemne

Cum functioneaza o soba?

» Asa cum spuneam si la inceputul articolului, incalzirea cu sobe este una din cele mai usoare si eficiente metode de incalzire locala.

» In functie de constructia si destinatia acesteia, dupa ce este alimentata cu combustibil iar flacara este pornita, soba va incalzi o incapere prin cedarea caldurii prin convectie si radiatie.

» Ca sa intelegeti mai bine fenomenele prin care o soba poate incalzi o incapere sau un corp va prezentam imaginea de mai jos, care speram noi sa fie cat se poate de edificatoare.

sobe pe lemne convectie radiatie conductie

» Datorita fenomenului de convectie, caldura generata de soba declanseaza miscari ale maselor de aer in incapere, astfel realizand un amestec intre aerul incalzit si cel existent, dar cu toate acestea vom resimti totusi diferente de temperatura intre zona de pardoseala si cea de tavan, deoarece intotdeauna aerul cald va urca in sus.

» Pe de alta parte, prin fenomenul de radiatie, zonele aflate langa soba se vor incalzi mai tare fata de restul zonelor din incapere.

Citeste si…. “Cum se construieste o soba din caramida?”

Cum se probeaza o soba pe lemne?

» Dupa ce se termina constructia unei sobe, aceasta se lasa intr-o perioada de uscare de circa 7 zile. Pentru a favoriza uscarea sobei se va face un mic foc prin usa de curatire ce are ca scop incalzirea aerului interior al traseelor de fum.

» Apoi se va realiza un foc mic si in interiorul sobei, in focar, lasand usile de vizitare deschise pe toata perioada focului, astfel incat temperatura sobei sa nu depaseasca 50°C, altfel riscati ca soba sa crape.

» Dupa perioada de uscare se va trece la proba efectiva a sobei, proba constand in realizarea focului in soba de circa 2 ore timp de 3 zile.

» In urma probei soba trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • soba trebuie sa se incalzeasca total in maxim 1 ora;
  • soba trebuie sa aiba un tiraj bun care sa antreneze fumul si funinginile spre exterior;
  • soba trebuie sa fie etansa si sa nu scoata fum in incapere.

» Recomandarea noastra este ca verificarile sa fie atent realizate de catre sobari si cosari autorizati.

Sobe pe lemne cu acumulare de caldura

» Sobele pe lemn cu acumulare de caldura sunt de fapt sobe din caramida, samota, teracota, sau cel mai des o combinatie intre ele, care beneficiaza de un focar, gratar cu cenusar si traseele de fum.

» Fata de sobele din metal care cedeaza imediat caldura, neavand o capacitate mare de stocare a energiei termice, sobele pe lemne cu acumulare de caldura pot duce la o autonomie de incalzire a unei incaperi de pana la 12 ore, in functie de dimensiunea incaperii si constructia sobei.

» Pentru a calcula corect dimensiunile necesare ale sobei de teracota se vor lua in calcul realizarea a 2 focuri pe zi, si se va folosi urmatoarea formula de calcul:

S = 1,5 x Q/q     [m²]

  • S – suprafata radianta a sobei;
  • Q – necesar de caldura incapere;
  • q – flux termic unitar mediu: 930 W/m².

» Necesarul de caldura al incaperii [Q] il puteti calcula gratuit cu ajutorul acestui calculator: Calculator Necesar Termic.

Sobe pe lemne fara acumulare de caldura

cele mai bune masini de spalat rufe

» Din gama sobelor pe lemne fara acumulare de caldura fac parte sobele metalice realizate din tabla de otel sau fonta.

» Sobele metalice se realizeaza dintr-un focar metalic care este deobicei captusit la interior cu samota, evacuarea fumului facandu-se direct catre exterior printr-un cos realizat din materiale rezistente la foc si anticorozive.

Soba pe gaz

» In perioada anilor ’90, o data cu extinderea retelelor de distributie de gaze naturale, foarte multe persoane si-au modificat sobele din teracota punandu-le un arzator de gaz, transformandu-le astfel in sobe pe gaz. Dupa ceva timp normele de siguranta au hotarat ca aceste “improvizatii” sunt destul de periculoase in exploatare, generand foarte multe decesuri in randul utilizatorilor. Astfel au aparut in comert sobe pe gaz testate, certificate si foarte sigure in exploatare.

» O soba pe gaz poate functiona si pe GPL, oferind astfel o solutie de incalzire si celor ce nu beneficiaza de retele de gaz in zona in care locuiesc.

» Acestea sunt prevazute cu sisteme speciale de protectie care pot intrerupe imediat gazul daca emisiile de CO2 depasesc valoarea de 1,5% sau daca flacara pilot se stinge. Astfel o soba pe gaz se dovedeste a fi una foarte sigura.

soba pe gaz

Pret Sobe pe Gaz!

Concluzie

» In concluzie as dori sa adaug faptul ca nici o inventie moderna nu va reusi sa inlocuiasca soba traditionala a romanului care nu aduce doar caldura in locuinta cat si multe amintiri si linsite sufleteasca. Iar la urma urmei acestea sunt usor de utilizat, nu necesita combustibili scumpi si sunt bune si pentru gatit.

» Asteptam parerile voastre in sectiune de comentarii de mai jos.

Despre Robert 72 Articole
Salut dragi cititori! Numele meu este Robert si dupa 20 de ani de munca in santierele tarii si din strainatate, am decis sa ma asez in fata calculatorului si sa va impartasesc din experienta mea profesionala acumulata in decursul timpului. Sper ca articolele mele sa va fie de un real folos!

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.