În planul de design interior al fiecărei locuințe, arhitecții pun un accent deosebit pe zona de odihnă, mai exact pe dormitor. De obicei, patul este elementul în jurul căruia se conturează întregul concept, evident, ținând cont de dorințele și nevoile clientului. Cei mai mulți oameni preferă să își cumpere un pat gata făcut, pe care îl pot vedea și alege din magazin sau de pe o platformă online. Însă, ținând cont să fiecare cameră este diferită ca suprafață, că fiecare persoană are un anumit stil, cel mai bun pat pentru dormitor este un pat la comanda. Astfel, poți alege un model care să te reprezinte, iar firma producătoare de mobilier îl poate reproduce la dimensiunile potrivite dormitorului tău.
Una dintre firmele care produc paturi de lux în România este Ami White, unde îți poți face un pat la comanda după modelele deja existente în showroom sau pe site-ul oficial https://www.amiwhite.ro/. Sau poți veni cu o fotografie a patului preferat, cu o schiță a dormitorului și poți configura patul alături de un consultant de aici.
Patul nu este doar locul în care dormi sau te relaxezi, ci este și o importantă parte vizuală din decorul camerei. Astfel, alegerea unui spătar deosebit, a cadrului, chiar și a picioarelor necesită implicarea unui expert in design interior sau a unui consultant din showroom-ul de mobilier.
Avantajele alegerii unui pat la comanda nu se referă doar la dimensiunea ideală a patului, ci și la alte detalii de atmosferă menite să-ți ofere o adevărată experiență de relaxare în pat, nu doar un somn liniștit. În linii mari, dacă vrei să ai un pat care să exprime rafinament și să reprezinte cu adevărat piesa dominată din dormitorul tău, alege un spătar care să îmbrace peretele pe care îl așezi, cu un design impunător și materiale care amplifică senzația de confort și căldură, precum catifeaua.
Cum să personalizezi un pat la comanda
Așa cum spuneam, tăblia sau spătarul patului este piesa care atrage atenția cel mai mult. De aceea este și prima pe care ar trebui să o configurezi. Dacă îți dorești un pat spectaculos, creează-i un spătar pe măsură. De obicei, tăbliile din lemn merg în aproape orice decor. Cele în culori închise au un efect de relaxare mai accentuat și dau și o notă rafinată spațiului interior. Cel mai mult se folosește lemnul de pin, nuc sau stejar. Acestea sunt mai rezistente și mai elegante. Însă o tăblie simplă din lemn nu va fi foarte confortabilă atunci când vrei să stai rezemat și să citești o carte. De aceea, este indicat să optezi pentru tăblii tapițate cu o bază moale, plăcută atunci când stai pe ea, precum catifeaua sau inul.
La Ami White îți poți face un pat la comanda cu tăblia pe care ți-o dorești, pe orice dimensiune și orice design. Poți merge pe un model adaptat din colecțiile Ami White sau poți configura un spătar original pentru dormitorului tău, ținând cont de toate detaliile. De exemplu, se măsoară înălțimea și grosimea plintei, acolo unde aceasta există, se stabilește distanța exactă dintre prize și întrerupătoare, se are în vedere poziția corpurilor de iluminat.
Pentru a crea un design interior fluid și coerent, în spatele patului, în loc de spătar, pot fi creați pereți tapițați de orice dimensiuni, cu inserții de metal, marmură, având benzi de lumină aplicate și decupaje speciale pentru prize, întrerupătoare sau corpuri de iluminat. Iar textilele folosite pentru tapițerie pot fi alese dintr-o gamă variată de mostrare disponibile în unul din cele trei showroom-uri Ami White – în Timișoara, București și Brașov, sau pot fi aduse de către client.
Baza patului este la fel de importantă ca și spătarul. Deși nu iese în evidență la fel de mult ca tăblia, aceasta este o componentă esențială pentru integritatea structurală și stilul decorativ al patului. Este indicat să păstrezi același stil pentru tăblie și bază. Poți alege între paturi cu platformă, paturi cu somieră sau paturi BoxSpring.
Paturile cu platformă sunt interesante ca design, însă nu sunt foarte utile pentru dormitoarele mici din apartamentele de bloc pentru că platforma ocupă destul de mult spațiu. Paturile obișnuite cu somieră sunt ușor de integrat în orice dormitor însă nu pot susține o greutate foarte mare. Paturile BoxSpring sunt o soluție de eleganță, confort și rezistentă sporită și pot fi așezate în orice tip de dormitor.
BoxSpring înseamnă, de fapt, arc în ladă. Ami White realizează paturi de lux BoxSpring lucrate manual, din lemn masiv, uscat și tratat prin proces lent, care își păstrează, astfel, rezistența. În interiorul boxurilor se găsesc aproximativ 1400 de arcuri împachetate individual. Acestea pot susține saltele personalizate, configurate și create tot la Ami White. Astfel, îți poți crea întreg patul aici, fără a fi nevoie de căutări suplimentare.
Salteaua este importantă atât pentru calitatea somnului, cât și pentru confortul pe care ți-l oferă când te miști sau stai, pur și simplu, în pat. Aici, saltelele sunt create din trei tipuri de arcuri – moi, medii și tari – împachetate individual și așezate în funcție de greutatea și înălțimea fiecărui partener. De exemplu, saltelele se pot face jumătate cu arcuri moi, și jumătate cu arcuri tari, dacă există diferențe mari de înălțime și greutate între parteneri. Iar pentru că fiecare arc este împachetat individual, nu se resimt mișcările de pe o jumătate a patului pe cealaltă.
Picioarele patului se vor crea și ele în acord cu întreaga piesă. Acestea sunt din lemn stratificat, iar înălțimea lor este gândită în funcție de suprafața pe care va sta patul – mochetă sau parchet – și de existența sau nu a încălzirii în pardoseală.
Așa cum am văzut, alegerea unui pat pentru dormitor trebuie analizată în el mai mic detaliu, iar în acest caz, un pat la comanda este cea mai bună decizie.
Comentarii recente