De ce sa cultivam fructe si legume in gradina noastra?
» Nevoile materiale si spirituale ale omului sunt multiple si, prin natura lor, nelimitate: pe masura ce sunt satisfacute unele, apar altele. Gradul de satisfacere a nevoilor defineste nivelul de trai al unei societati. Oamenii doresc o abundenta de marfuri frumoase, o locuinta mai spatioasa, o alimentatie mai bogata, mai variata si mult mai sanatoasa decat in trecut.
» Pe langa aspect si un design placut ce ne linisteste, gradina are si capacitatea de a ne furniza o alimentatie sanatoasa si aici ma refer in special la fructe si legume.
» Pentru a se obtine o alimentatie mai bogata si mai sanatoasa, o atentie deosebita se acorda largirii consumului de fructe si legume din cele mai diferite specii.
» Oamenii de stiinta au stabilit ca pentru o buna dezvoltare a corpului omenesc si a mentinerii sanatatii, trebuie sa se consume cat mai multe fructe proaspete si legume, stabilind chiar cantitatea minima zilnic la 200 grame fructe si 500-800 grame legume inclusiv cartofi, de om. Consumand fructe si legume sub acest minim si cu intreruperi, cum se intampla adesea in lunile de iarna si primavara, in organismul omului se produc perturbari care slabesc organismul si care nu rareori se soldeaza cu boli de stomac, de ficat, rinichi, care au la baza lipsa de vitamine.
» Datorita valorii lor alimentare, fructele si legumele sunt produsele cele mai pretioase pentru hrana oamenilor. Ele contin multe substante folositoare cresterii si intretinerii organismului omenesc. Astfel, zaharurile din fructe, glucoza si fructoza, care dau dulceata fructelor, ocupa primul loc ca importanta in alimentatie deoarece ele se asimileaza foarte usor de catre organism. Pe linga aceasta, glucoza si fructoza au o actiune binefacatoare asupra secretiilor gastrice, asupra digestiei, asupra rinichilor si produc pofta de mincare.
» Si celelalte substante din fructe si legume ca: acizii organici, vitaminele, fermentii, precum si nume-roase elemente minerale (potasiu, calciu, magneziu, fier, siliciu), sunt de mare importanta pentru sanatatea omului. Acizii organici din fructe si legume, care dau acestora gustul racoritor, contribuie la digestia alimentelor in stomac, elementele minerale contribuie la formarea si intarirea scheletului, iar vitaminele si fermentii asigura functionarea normala a glandelor cu secretie interna. Lipsa vitaminelor in alimentatie provoaca grave tulburari asupra sistemului nervos, asupra vederii, pielii, dintilor, aparatului digestiv si determina slabirea intregului organism.
» Toate aceste componente ale fructelor si legumelor, precum si altele aflate in cantitati extrem de mici (micro-elemente) sunt foarte pretioase pentru omul sanatos, iar in multe boli ale stomacului, rinichilor, inimii, precum si in stari de anemie (slabire) a organismului au proprietati de intarire si vindecare neintrecute. Iata de ce fructele si legumele sunt considerate pe drept cuvant “izvor de sanatate”, iar pomicultura si legumicultura “industria de vitamine a agriculturii”.
» Pentru toate aceste calitati, consumul fructelor si legumelor este de neinlocuit in alimentatia oamenilor. Ele nu trebuie sa lipseasca de la masa, mai ales din alimentatia copiilor si a batranilor. O alimentatie bogata in fructe si legume a ajuns sa fie un indiciu de bunastare a unui societati.
Bibliografie: Suport curs Facultate Agronomie
https://casasidesign.ro/de-ce-sa-avem-o-gradina-langa-casa.html