De ce se albeste pamantul in ghiveci?

De ce se albeste pamantul in ghiveci

Crusta alba se datoreaza mai des unor factori fizici – predominanta evaporarii lichidului din sol asupra consumului de catre planta. Poate duce la dezvoltarea bolilor si la ofilirea florii.

De ce se albeste pamantul in ghiveci?

Huse Chei Auto din silicon E-Husa
 • Compozitia mecanica prea grea a solului.
 • Drenaj dificil, ca urmare, evaporarea de la suprafata solului, ca principala modalitate de consum de apa.
 • Greseli de irigare: udare slaba, cand cantitatea de apa aplicata este suficienta doar pentru a umezi stratul de suprafata. Udarea poate fi rara, dar ar trebui sa fie abundenta, cu spalarea intregii mase de sol.
 • Amestecul de sol refertilizat. Din anumite motive, producatorii sunt siguri ca amestecul de sol fertilizat din inima este o virtute. De parca nu stiu ca toate transplantarile se fac doar intr-un mediu nefertilizat! Fertilizarea se face numai dupa semne evidente de inradacinare.
 • Incalcarea principiului de potrivire a volumului de sol in ghiveci si a capacitatii de asimilare a radacinilor plantei. Nu ar trebui sa existe volume semnificative de sol care nu sunt stapanite de sistemul radicular.
 • Moliciunea notorie a apei de irigare. Daca cantitatea de apa necesara pentru irigare este nesemnificativa, puteti utiliza filtrarea folosind un filtru cu un schimbator de ioni: clorul, calciul, magneziul vor fi indepartati si, de exemplu, se va adauga potasiu util.
 • Aer uscat. Aerul uscat stimuleaza puternic evaporarea fizica, ceea ce duce din nou la indepartarea sarurilor de la suprafata solului. Sarurile care vin cu apa din sol, dupa evaporarea acesteia raman in frunze – acesta este mecanismul normal de nutritie minerala. Dar, odata cu cresterea evaporarii, sarurile in exces se acumuleaza in frunze si, in timp, concentratia lor creste la un nivel periculos.
  In aer uscat, evaporarea de la suprafata solului este mare si acolo se acumuleaza si saruri. Apare salinitatea solului (sub forma de placa pe suprafata solului), care provoaca boli ale plantelor.

In incaperea in care cresc florile trebuie monitorizata si reglata in mod constant umiditatea aerului. De aceea crusta de sare nu apare la plantele din sere inchise. Cu toate acestea, cresterea umiditatii aerului intr-un apartament este o sarcina si mai grea decat curatarea apei de irigare.

Crusta alba pe suprafata pamantului din ghiveci poate fi cauzata de dezvoltarea microflorei fungice din udarea excesiva si, pentru a scapa de ea, trebuie sa udati planta numai cand stratul superior al pamantului s-a uscat.

Uneori mucegaiul traieste in solul cumparat. Pentru a verifica daca acesta este cazul, umeziti solul cu apa si vezi daca stratul este alunecos la atingere. Daca da, atunci acesta este mucegai, apoi spalati exteriorul vasului cu o carpa si sapun si reduceti udarea – lasati pamantul sa se usuce putin.

De obicei, plantele adulte nu sufera prea mult din cauza asta, dar exista un anumit pericol. Puietii tineri insa, pot muri. Mucegaiul, chiar si cu udarea obisnuita, creste si patrunde in intregul pamant. Apoi trebuie sa replantati, sa schimbati complet intregul pamant, sa folositi fungicide.

Exista multe modalitati de a scapa de crusta alba:

 • Se recomanda stropirea pamantului cu nisip de rau si slabirea solului vegetal (impreuna cu nisip). Afanarea solului cu adaugarea de nisip este foarte utila pentru radacinile plantelor. Puteti indeparta stratul superior si puteti adauga pamant de frunze sau humus de inalta calitate.
 • Puteti elimina pur si simplu intregul strat alb de pamant si adaugati unul nou.
 • Magazinele vand dedurizator de sol. Stratul superior al pamantului trebuie indepartat si putin mai adanc si se toarna un dezoxidant.
 • Pentru apa dura se recomanda folosirea filtrelor de apa.
 • Stropiti pamantul cu solutie de carbune medicinal zdrobit, acest lucru impiedicand putrezirea si cresterea mucegaiului.
 • Intensitatea irigatiei trebuie redusa si se folosesc fungicide – solutie de permanganat de potasiu.
 • Scoateti periodic stratul superior, adaugati un alt pamant sanatos.

Ei bine, pe termen lung, este mai bine sa transplantati planta intr-un substrat normal, sa spalati vasul cu o perie rigida si sapun de rufe.

Despre Irina 203 Articole
Buna! Sunt Irina si scriu pentru a aduce un folos cititorului. Imi doresc ca familiile romane sa fie fericite si informate, caci un popor educat este un popor puternic! Incerc sa aduc cat mai multe informatii utile in fiecare articol.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.