Din pacate, cand te lasi de fumat, metabolismul revine la normal timp de 2 ani. Nici macar nu are sens sa vorbim despre cat de daunator este fumatul: toata lumea stie ca acest obicei ucide incet. Sa renunti la fumat nu este usor, dar cu siguranta are sens – vei fi mult mai sanatos fara tigari.

Cu toate acestea, procesul de a scapa de acest obicei este asociat cu efecte secundare neplacute: atunci cand renunta la nicotina, multi fumatori se ingrasa. De ce se intampla asta?

Renuntarea la fumat te poate face sa mananci mai mult. De fapt, exista doua motive pentru aceasta, ambele legate de efectele nicotinei asupra organismului. Pe de o parte, fumatul consuma mai multe calorii datorita unui metabolism mai ridicat.

Cu alte cuvinte, organismul are nevoie de mai multe calorii: fumatorii cheltuiesc mai multa energie decat nefumatorii, deoarece nicotina accelereaza procesele metabolice.

Metabolismul incetineste ca urmare a retragerii nicotinei si, odata cu aceasta, necesarul de calorii creste cu 200-300 de kilocalorii pe zi. Prin urmare, daca vei continua sa mananci normal dupa ce te-ai lasat de fumat, automat te vei ingrasa.

Pe de alta parte, nicotina suprima pofta de mancare si elibereaza din ce in ce mai mult neurotransmitatorul dopamina. Daca reaprovizionarea cu nicotina se opreste, organismul cauta un inlocuitor care sa stimuleze din nou eliberarea de dopamina, cum ar fi alimentele care contin grasimi si carbohidrati – si, prin urmare, persoana are mai multe sanse sa pofteasca dulciuri.

De ce se ingrasa oamenii cand se lasa de fumat? 1

Fostii fumatori se ingrasa de obicei in primele doua luni dupa retragerea nicotinei. Cu toate acestea, daca nu doriti sa cresteti in greutate, va trebui sa va abtineti de la mancare pentru o lunga perioada de timp si sa faceti exercitii fizice: doar dupa doi ani de abstinenta de la nicotina, rata metabolica si echilibrul dopaminei revin la valoarea initiala.

Pentru a rezista kilogramelor daunatoare, urmati o dieta sanatoasa echilibrata. Iata cateva sfaturi:

  • Fumatorul ar trebui sa excluda carbohidratii rafinati (prajituri, produse de patiserie);
  • Merita sa renuntati la alimente picante;
  • Mananca 3-4 mese complete pe zi;
  • Jumatate din farfurie pentru pranz si cina ar trebui sa fie ocupata de legume. Acestea contin fibre, care vor ajuta la curatarea rapida a ficatului si a intestinelor de produsele de degradare ale nicotinei. In plus, va umple stomacul si va prelungi satietatea;
  • Trebuie sa mananci incet, mestecand bine alimentele, bucurandu-te de gust;
  • Este necesar sa beti suficienta apa curata, de preferinta calda.
Citește și:  5 Sfaturi esențiale pentru o peluză perfectă: Întreținerea pe care nu ai cunoscut-o

Ce alimente ar trebui adaugate in meniu?

Nicotina practic neaga absorbtia vitaminei C. Cele mai bune surse de vitamina C sunt macesele, catina, coacazele negre, murele, capsunile, citricele, coacazele rosii, varza, broccoli, prazul, agrisele, zmeura, rosii, conopida. Toate acestea merita cu siguranta sa le mancati mai des.

Se recomanda sa includeti in dieta alimente care cresc nivelul de dopamina (care contin aminoacizii fenilalanina si tirozina). Acestea sunt soia, oua, banane, branza tare, peste, fructe de mare, caviar rosu si negru, precum si seminte de dovleac, floarea soarelui si chia, susan, migdale, nuci, patrunjel, branza de vaci, fulgi de ovaz, carne si produse din carne, linte, naut si multe altele.

Grasimile vegetale sanatoase ajuta la combaterea poftei de nicotina. Iar ceaiul verde este bogat in polifenoli – antioxidanti naturali si neuroprotectori care vor elimina consecintele acestui obicei prost.