Decorarea peretilor cu tapet lichid: pregatire si aplicare

Decorarea peretilor cu tapet lichid: pregatire si aplicare

Pe scurt despre tapetul lichid

» In acest articol vom incerca sa intelegem ce este un tapet lichid si cum se aplica acesta. Deasemenea vom lua in considerare fiecare detaliu al tehnologiei de aplicare a teptului lichid impreuna cu varietatea de suprafete pe care poate fi aplicat. Sa incepem cu o scurta prezentare a principalelor caracteristici ale acestui material de finisaj interior.

» De fapt, acest material este un tip de tencuiala decorativa. Compozitia tapetului lichid foloseste fibre de celuloza obtinute ca produs secundar al industriei de prelucrare a lemnului, precum si fibre de matase sau bumbac. Pentru a da aspectul estetic imaginilor de fundal lichide, se adauga diferiti coloranti si umpluturi decorative, cum ar fi diverse fibre, sclipici sau cristale de Mica.

» Pentru fixarea tapetului lichid se utilizeaza bine cunoscutul adeziv de tapet pe baza de aracet sau clei, care este deja utilizat in mod obisnuit pentru lipirea tapetului vinilat sau de hartie.

» Datorita modului de aplicare si a rezultatului obtinut, acest material de finisare se aseamana foarte mult cu tencuiala decorativa. Acest material decorativ se aplica cu ajutorul unei gletiere sau a unui spaclu, exact ca si in cazul tencuielii. Principalul avantaj al tapetului lichid este posibilitatea aplicarii acestuia pe suprafete de orice forma, indiferent de complexitatea acestora. Suprafata finala realizata este una moale si calda la atingere.

Cum se aplica tapetul lichid?

» Deseori am primit intrebari pe adresa redactiei: „Cum sa lipim tapetul lichid?” sau „Cum sa aplicam tapetul lichid?” lucru ce ne-a determinat sa realizam acest articol constructiv. Mai jos veti afla ca tehnologia tapetului lichid implica mai degraba aplicarea decat lipirea tapetului lichid, alaturi de indrumari practice care acopera toate domeniile de aplicare: pregatirea diferitelor tipuri de suprafete, pregatirea tapetului lichid pentru aplicare si, bineinteles, a tehnologiei de aplicare a tapetului lichid.

pungi cu tapet lichid

Pregatirea peretilor pentru aplicarea tapetului lichid

» Daca la interior se va folosi tapetul lichid, design-ul incaperii va fi unul diferit, iesit din comun, datorita faptului ca acestea va permit sa utilizati cea mai larga gama de tehnici si metode de finisare a tuturor suprafetelor posibile.

» Pregatirea peretilor pentru aplicarea tapetului lichid este mai usoara decat pentru majoritatea celorlalte materiale de finisare. Cu toate acestea este necesar sa urmati cu exactitate instructiunile prescrise de catre producator.

» Cerinte de baza pentru suprafata pregatita:

  • uniformitate si planeitate;
  • capacitate minima si uniforma de absorbtie a apei;
  • culoarea de fundal sa fie cat mai apropiata cu cea a tapetului lichid;
  • lipsa petelor de mucegai, uleiuri sau alte lucruri ce ar putea altera stratul de tapet.

» In primul rand este necesar sa scapati de toate materialele vechi, cum ar fi tapetul, vopseaua sau tencuiala deteriorata. Orice lucru care se poate desprinde trebuie eliminat inainte de a incepe aplicarea tapetului decorativ.

3 lumanari langa un perete tapetat maro

» Cele mai des intalnite suprafete de aplicare:

  • Suprafete de beton, tencuieli de ciment-nisip, tencuieli din argila. Aceste suprafete trebuiesc indreptate cu glet peste care se va aplica un grund sau o amorsa pentru o aderare mai buna a tapetului la suprafata suport.
  • Gips-carton. Tehnologia de lucru cu gips-carton asigura o aplicare mult mai usoara a tapetului decorativ datorita suprafetei deja pregatite.
  • Suprafete din lemn, PAL si OSB. Inainte de aplicare, aceste suprafete vor fi tratate cu grunduri speciale furnizate de producatorii de tapet lichid.
  • Suprafete metalice – cum ar fi tevile si conductele ce strabat incaperile. Chiar si aceste suprafete pot fi tapetate lichid daca in prealabil sunt tratate cu grund special.

» Lucruri importante de retinut:

  • Inainte de a incepe aplicarea tapetului lichid, este necesar sa indepartati tapetul vechi de pe perete si sa spalati bine suprafetele.
  • Atunci cand alegeti un grund acrilic este ideal ca acesta sa fie alb sau incolor.
  • Pentru a aplica tapetul lichid, suprafata pregatita trebuie sa fie uscata si curata.
  • Daca este posibil, indepartati de pe perete toate suruburile sau orice alt element de prindere existent.
Citește și:  Betonul in interiorul caselor si apartamentelor moderne

mica si sclipici pentru tapet

Pregatirea tapetului lichid pentru aplicare

» Pentru a pregati tapetul lichid pentru utilizare, este suficient sa turnati compozitia cumparata intr-un recipient de plastic curat peste care apoi sa turnati apa calda, la o temperatura de 40-50ºC. Apa calda contribuie la dizolvarea adecvata a componentei adezive fara formarea de bulari la interiorul compozitiei.

» Dupa aceea, masa inmuiata trebuie sa fie amestecata manual, suficient de bine, astfel incat sa nu ramana compozitiei uscata la interiorul recipientului. Amestecarea mecanizata excesiva este nedorita deoarece aceasta va conduce la fragmentarea elementelor din compozitie ducand la o textura finala deteriorata.

» Compozitia de material va trebui acoperita cu un capac sau o punga de plastic pentru a preveni evaporarea apei in procesul de inmuiere. Pentru a obtine rezultate cat mai bune, este indicat ca materialul sa stea la inmuiere cateva ore bune, de la 4 pana la 8 ore. In stare umeda, tapetul lichid poate fi pastrat la temperatura camerei fara a-si pierde proprietatile timp de pana la 5 zile, pastrandu-si nealterate proprietatile sale adezive. Singura conditie este ca inainte de aplicare, compozitia trebuie reamestecata manual pentru a ridica lichidul din nou la partea superioara a recipientului de amestec.

lada preparare tapet pregatire tapet lichid 2 pregatire tapet lichid 3 amestecare tapet

Aplicarea tapetului lichid

» Spre deosebire de cele mai moderne materiale de finisaj, tapetul lichid, a carui aplicare nu necesita aptitudini speciale de pictor sau decorator profesionist, poate fi aplicat fara dificultati de orice persoana care doreste sa-si decoreze locuinta cu propriile maini.

aplicare tapet cu gletul de fier

» In forma umeda, tapetul lichid este o masa plastic vascoasa. Procesul de aplicare a tapetului lichid nu necesita abilitati speciale, motiv pentru care acest material este clasificat in gama produselor cu aplicare D.I.Y. (Do It YourSelf).

» Sarcina aplicarii este redusa la netezirea materialului pe suprafata ce urmeaza a fi acoperita. Miscarea poate fi facuta in orice directie convenabila. La sfarsitul miscarii, gletiera trebuie sa fie complet desprinsa de suprafata. Este necesar sa se evite miscarile circulare continue.

» Grosimea stratului aplicat nu trebuie sa depaseasca 2mm, pentru a beneficia de un consum corect de material. De mentionat faptul ca dupa uscare, tapetul lichid scade in grosime cu circa 25%, iar daca se va aplica un strat prea subtire exista riscul de a ramane goluri dupa uscarea peretelui.

» Ce trebuie remarcat este faptul ca aplicarea unui strat mai gros va afecta consumul de material si timpul de uscare, dar nu si calitatea suprafetei finale. Un strat mai grosut de material va conferi o calitate mai buna a suprafetei finale. Iar daca tapetul lichid este aplicat intr-un strat mai gros de 2mm este indicat sa pastrati aceeasi grosime de acoperire pe intreaga suprafata. Astfel, dupa uscare, obtinem o textura uniforma de acoperire pe intregul plan.

» Va recomandam ca primul test de aplicare a tapetului lichid sa fie realizata pe o portiune de perete dreapta ce urmeaza a fi acoperita de un obiect de mobilier, iar miscarea sa o faceti in acelasi sens de la dreapta la stanga.

» In procesul de aplicare cat si dupa terminarea lucrarilor, aerisirea activa este foarte indicata, mai ales pentru evaporarea rapida a umiditatii din stratul de tapet aplicat. In medie, uscarea completa dureaza circa 2-3 zile. Daca este rece si umed in interiorul incaperii, va recomandam sa utilizati in mod activ o sursa de incalzire suplimentara: radiator electric, convector, etc.

casa scarii finisata cu tapet

Proprietati tapet lichid

» Proprietatile tapetului sunt derivate direct din compozitia lor. Deoarece sunt fabricate din bumbac si celuloza, ele:

  • Au un efect antistatic excelent. Resturile mici, praful si alti contaminanti nu se vor lipi de ele.
  • O absorbtie excelenta a sunetului. Desigur, acest lucru depinde in mare masura si de materialul din care sunt realizate zidurile, dar tapetul lichid poate suplimenta cu succes izolarea fonica a unei incaperi.
  • Poate imbunatati izolarea termica a unei camere. Fireste, nu puteti incalzi o camera cu niste tapet, dar cand este combinata cu o izolatie exterioar, tapetul lichid poate creste performantele termice cu cateva procente bune. Acest lucru este deosebit de important pentru cei care au copii mici sau cei care sunt termofili si se tem de frig.
  • Proprietati de adsorbtie. Este clar pentru toata lumea ca atat bumbacul, cat si celuloza absoarb perfect umezeala. In consecinta, tapetul lichid are aceeasi proprietate. Acest material este capabil sa regleze nivelul de umiditate din camera, absorbind umezeala excesiva.
Citește și:  Decoratiuni cu muschi si tablouri cu licheni

Ingrijirea si intretinerea tapetului lichid

» Dupa aplicarea pe perete tapetul lichid nu necesita vreo atentie deosebita. Acesta este antistatic si in mod normal nu ar trebui sa atraga praful pe suprafata lui.

» Daca totusi ati efectuat diverse activitati in incapere care au dus la prafuirea peretilor, atunci curatarea peretilor finisati cu tapet lichid se poate face simplu cu ajutorul unui aspirator.

» In cazul in care suprafata de tapet lichid a fost deteriorata mecanic, este suficient sa inmuiem zona cu apa, iar in cateva minute tapetul va deveni din nou lichid, apoi aplicam un nou strat de material in zona respectiva finisand cu ajutorul unui spaclu. Dupa uscare zona ar trebui sa arate ca noua. In acest sens va recomandam sa pastrati undeva prin casa, putin tapet lichid de acelasi fel cu lotul pe care l-ati achizitionat la inceput, pentru a face diverse reparatii in timp.

reparatie perete tapetat

Avantaje tapet lichid

» Dupa cum puteti vedea, materialul este interesant si are mai multe avantaje:

  • Aspect frumos. Capabil sa decoreze interiorul, poate fi perfect combinat cu alte materiale de finisare.
  • Usor de reparat si intretinut.
  • Posibila stocare pe termen lung. In forma uscata poate rezista atata timp cat este necesar, singura conditie pe care trebuie sa o aveti este ca recipientele sa fie sigilate si ascunse de expunerea la radiatiile ultraviolete.
  • Nu este nevoie sa indreptati perfect peretii ca in cazul tapetului de hartie. Cu tapet de hartie, orice defecte de suprafata sunt vizibile, dar cu cele lichide – nu vor fi. Datorita texturii sale, el poate ascunde caneluri mici, fisuri si defecte similare.
  • Antistatic
  • Durata de viata mare.
  • Usor de instalat.

tapet lichid 1

Dezavantaje tapet lichid

» Deoarece nu exista produse ideale si acest material are dezavantajele sale:

  • Rezistenta la umezeala scazuta. Dupa cum ati inteles deja, tapetul absoarbe umezeala destul de bine, dar daca se intampla in mod continuu, atunci acesta incepe sa acumuleze apa in profunzime ducand la distrugerea texturii.
  • Rezistenta scazuta la uleiuri si pete.
  • Pret ridicat de achizitie.

perete tapet model teren de fotbal

Concluzii despre tapet lichid

» Resturile de tapet lichid nu trebuie aruncate imediat. Ele pot fi totusi utile pentru a corecta orice defecte care apar dupa uscarea completa. De asemenea, ulterior, daca peretele este deteriorat este foarte usor sa inlocuiti o zona mica. Pentru a face acest lucru, umeziti suficient de abundent tapetul in locul deteriorarii, indepartati stratul vechi si in locul acestuia lipiti unul nou.

Cumpara de Aici Tapet Lichid!

» Pentru a conferi in mod fiabil rezistenta tapetului lichid, puteti aplica un strat de lac acrilic incolor pe baza de apa. Rezultatul este de fapt un tapet lavabil. Cu toate acestea, aceasta metoda nu le face complet rezistente la umiditate si, prin urmare, nu ar trebui sa puneti tapet obisnuit lichid in baie sau in bucatarie, in imediata vecinatate a chiuvetei si a altor surse de apa si caldura. In aceste scopuri, producatorii produc in mod specific tapet lichid rezistent la umiditate, pregatit cu prudenta pentru conditii de umiditate ridicata. Utilizarea lor nu se deosebeste de tehnologia aplicarii tapetului lichid conventional.

tablouri perete tapetat

Sursa foto: Pinterest

Despre autor

Anca

Salutari si bine ai venit! Numele meu este Anca, editor CasaSiDesign.ro, si sunt o mare sustinatoare a lucrurilor frumoase, practice si mai ales a unui stil de viata sanatos. Te invit sa vezi articolele scrise de mine si te rog sa nu uiti sa-mi dai un feedback printr-un comentariu. Iar daca ti-au placut informatiile nu uita sa le si Distribui printr-un Share pe Facebook. Multumesc!

1 Comentariu

  1. Sabau Claudiu

    Foarte interesant o sa incerc si eu sa vad cum iasa.

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.