Ce deosebiri si asemanari exista intre gandacii de bucatarie si plosnitele de pat

ciupiturile de plosnite
Cum deosebim gandacii de bucatarie de plosnitele de pat? Care dintre aceste insecte este mai periculoasa pentru sanatatea noastra si cum combatem eficient o astfel de infestare?
Informatii complete si exhaustive de la specialistii in dezinsectie si deratizare. Definitie: PLOSNITA, plosnite, s.f. Insecta parazita, de culoare rosiatica, cu corpul turtit si cu miros caracteristic, care traieste prin crapaturile peretilor sau ale mobilelor si se hraneste cu sangele omului; paduche-de-lemn, stelnita, polusca, plosnita de pat, plosnita de saltea (Cimex lectularius) definitie: gandac – Nume generic dat insectelor din ordinul coleopterelor sau al altor insecte asemanatoare cu coleopterele (Blatta sau Periplaneta orientalis) = libarca, goanga, svab, gandac de casa, gandac-negru, gandac de bucatarie, gazoaba, taracan, goange de bucatarie.

Plosnitele de pat si gandacii de bucatarie – principalele asemanari si deosebiri

Morfologie – Biologie – Plosnite

Planitele comune sunt insecte mici, de culoare maro cu sternul turtit si pe perete arata ca lintea in miscare. Moleculele lor orale sunt potrivite pentru a suge sange. Metamorfoza lor este imperfecta, iar nimfele arata ca niste insecte adulte, dar au dimensiuni mai mici. Ele sug sange in toate etapele dezvoltarii lor si se apropie de oameni doar in acest scop. Femela depune intre 50 si 200 de oua in timpul vietii. plosnitelede pat dezvoltate traiesc pana la 6 luni si pot supravietui nehranite mult timp.

Morfologie – Biologie – Gandaci

Gandacii sunt insecte semi-volatile, ceea ce inseamna ca ciclul lor biologic consta din ou, nimfa si insecta adulta. Nimfele arata ca insecte adulte in morfologia generala, cu exceptia faptului ca nu au aripi. Desi multe specii de gandaci au capacitatea de a zbura, gandacii de bucatarie sunt insecte taratoare si se misca cu viteza mare. Moleculele lor orale sunt de tip mestecat si sunt omnivore. Se hranesc cu tot felul de resturi de animale si plante. Femele depun oua intr-o coaja (ovar), pe care le pastreaza in partea din spate a corpului pana la finalizare.

Asemanari intre plosnite si gandaci de bucatarie

  • Insecte taratoare – fie ele plosnite de pat sau gandaci de bucatarie se deplaseaza tarandu-se si nu prin zbor
  • Culoare maro inchis – si plosnitele si gandacii de bucatarie germani au culoare maro inchis (plosnitele la maturitate dupa hranire devin brune)
  • Insecte rezidentiale – si plosnitele si gandacii de bucatarie colonizeaza casele si apartamentele in cautarea surselor de hrana
  • Vectori – chiar daca in privinta plosnitelor nu exista indicia certe ca pot transmite boli specific exista posibilitatea in in dormitoarele commune o insecta care se hraneste succesiv de la mai multe persoane sa transmita diferite boli. Gandacii de bucatarie sunt demonstrati ca vectori pentru mai multe boli (Salmonella, Ciuma, Tifoida, etc)
  • Se inmultesc prin oua – atat gandacii cat si plosnitele se inmultesc prin oua.

Deosebiri si difente intre plosnite si gandaci de bucatarie

  • Sursele de hrana: In timp ce gandacii se hranesc cu resturi alimentare plosnitele se hranesc exclusiv cu sange uman.
  • Localizare: Gandacii de bucatarie, de unde le vine si denumirea populara, se gasesc cu precadere in bucatarie pe cand plosnitele se regasesc cu precadere in dormitoare sau spatii ce faciliteaza somnul.
  • Temperatura:Gandacii nu sunt sensibili la temperatura precum plosnitele. Acestia au o toleranta mult mai ridicata la temperature in timp ce plosnita nu supravietuieste la expuneri indelungate la temperature peste 45C.
  • Modul de hranire: Gandacii nu musca in timp ce plosnitele se hranesc doar in acest mod.

Diferente majore in metodele de combatere:

Plosnitele spre deosebire de gandaci se combat exclusive prin insecticide de contact in timp ce gandacii de bucatarie se pot combate atat prin insecticide de contact cat si prin insecticide de ingestie ceea ce face mai usoara combaterea gandacilor de bucatarie. Plosnitele dezvolta mai usor rezistenta la insecticide. Plosnitele pot supravietui pana la 6 luni nehranite intrand intr-o stare de hibernare ceea ce le confera o protective sporita impotriva substantelor insecticide.

Unde intalnim plosnitele de saltea

Raspandirea lor se face in principal prin transferul diferitelor obiecte (mobilier etc.) in care locuiesc si niciodata de la persoana la persoana. Pot fi transportate in calatorii prin bagaje sau imbracaminte. Obiectele care contin un numar mare de plosnite au un miros caracteristic. De obicei, leintalnim in caminele din tabere. Locurile in care pot fi gasite plosnite sunt hoteluri, autobuze, trenuri si chiar cinematografe .Desi plosnitele de pat se gasesc in mod obisnuit in cusaturi si saltele, lenjerie de pat sau cuverturi, acestea nu sunt singurele locuri in care le putem gasi. Intr-o camera cu plosnite le gasim de obicei pe toata mobila, in prize si in cutii de carton. Singura modalitate de a determina daca muscaturile sunt de la plosnite este de a observa daca sunt in rand si formeaza o linie. Cu toate acestea, este de remarcat faptul ca prezenta plosnitelor intr-o zona nu are legatura cu igiena sau curatenia zonei respective dar poate avea legatura cu dezordinea fiind un mediu in care se pot dezvolta in liniste.

Combaterea si exterminarea plosnitelor de pat

Indepartarea plosnitelor este un proces dificil, dar usor de gestionat. Obiectele din zona afectata nu trebuie aruncate. PestControl-Bucuresti dupa inspectarea zonei si identificarea problemei, se ocupa de deratizarea plosnitelor de pat si prevenirea raspandirii acestora. Tratamentul precoce, si in cazul plosnitelor de pat, este cel mai important parametru de succes. Daca este nevoie de mult timp pentru a lua masuri pentru a le face fata, populatiile se inmultesc si se muta in mai multe parti ale locuintei, facand mai dificila eradicarea populatiilor si necesitand aplicatii repetitive si monitorizare saptamanala.

Temperaturile ridicate (peste 44 ° C) provoaca moartea plosnitelor de pat (adulti, oua sau nimfe). Plosnita de pat in toate stadiile de dezvoltare (de la larva la insecta adulta) se hraneste prin sugerea de sange, proces care are loc in timpul noptii. Cu toate acestea, daca nu exista gazda, ele pot trai saptamani sau chiar luni. Plosnitele nu au aripi si nu zboara, ci se misca tarandu-se.

Firma PestControl-Bucuresti.ro are sediul in Sector 3, Piata Unirii, Bulevardul Corneliu Coposu, Nr 2 tel: (+40) 0765.44.44.22 ; Compania activeaza in domeniul DDD din 2010 si in scurt timp au devenit lideri in cee ce priveste exterminarea plosnitei de pat in Bucuresti, Ilfov si nu numai. Ofera orice tip de serviciu de dezinsectie – deratizare plosnite 24/7. Pestcontrol 24/7.

Obiceiurile plosnitelor de pat

Plosnitele de pat se hranesc noaptea si traiesc in locuri unde oamenii dorm. Se misca rapid si prefera capul, gatul, mainile si picioarele, in general,  partile expuse ale corpului. In timpul zilei se ascund in zonele din jurul patului, cum ar fi tetiera si noptiera. Ei prefera oamenii ca gazde si sunt atrasi de temperatura pielii si de emisiile de CO2. Cand plosnita ataca, secreta un anestezic care impiedica gazda sa o perceapa in acel moment.

Consecintele prezentei plosnitelor de pat

Prezenta plosnitelor de pat poate provoca un mare stres si de foarte multe ori duce la insomnie. Muscaturile de plosnita nu sunt periculoase, dar pot provoca o reactie alergica la gazda si necesita ingrijiri medicale.

Cum recunoastem plosnitele si cum stabilim o infestare

Una dintre cele mai usoare modalitati de a detecta infestarea plosnitelor de pat este de a indica o muscatura rosie, mancarime, urme pe fata, gat, maini sau orice alta parte expusa a corpului, intotdeauna la rand, si sunt detectate dupa ce persoana se trezeste. . Alte semne ale plosnitelor de pat sunt: ​​pete de sange rosu inchis pe lenjerie si pijamale, fecale uscate care apar ca mici pete negre sau maro, un miros neobisnuit. In cele din urma, feromonii de plosnite sunt o modalitate naturala de a le detecta.

Cine suntem si cum ne gasiti:

Dezinsectie, Deratizare si Dezinfectie SRL ( Servicii de deratizare ) Adresă: Strada Vigoniei 6, București 040341 – Telefon: 0765 444 422

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.