Ce sunt constructiile?

Notiunea de constructii

» Constructiile au format una din activitatile de baza ale omului din toate timpurile.

» Dezvoltarea constructiilor este strans legata de satisfacerea necesitatilor fundamentale ale dezvoltarii omului.

» Ele reprezinta in primul rand adapostul in care se desfasoara multiplele activitati omenesti, adapostul pentru toate mijloacele sale de productie si in al doilea rand ele cuprind toate lucrarile de baza pentru asigurarea schimburilor de marfuri, informatiilor, transportului apei necesare nevoilor domestice si agricole, transportului energiei, precum si toate lucrarile pentru satisfacerea nevoilor sale spirituale si culturale.

» Dezvoltarea constructiilor este corelata cu dezvoltarea stiintei, tehnicii si civilizatiei, fiind un imbold permanent pentru acestea.

» Dezvoltarea stiintei si a tehnicii a pus la dispozitia tehnicii constructiilor noi materiale, cu caracteristici superioare, noi tehnologii de uzinare, noi utilaje, noi tehnologii de montaj care au permis sa se ajunga la mecanizarea lucrarilor de constructii si chiar la automatizarea unor operatii.

» Notiunea de constructii este foarte complexa cuprinzand in ea toate categoriile de constructii executate pentru satisfacerea nevoilor socio-economice ale omului.

» Orice clasificare a constructiilor este desigur arbitrara si ea poarta amprenta ideii care a stat la baza clasificarii.

» Criteriile de clasificare si mai vechi si mai noi se refera la gruparea constructiilor pe categorii de constructii. Partile de constructii si elementele de constructii pot si ele sa fie clasificate. Destinatia si functionalitatea constructiilor a format unul din criteriile de clasificare, precum si materialele predominante pentru realizarea structurii de rezistenta a format de asemenea alt criteriu. Modul de realizare si solutiile constructive pot indica si ele o alta cale de clasificare.

» Una din clasificarile cele mai vechi impartea lucrarile in lucrari de constructii civile si industriale, lucrari ingineresti, lucrari de arta si constructii speciale. Adesea in lucrarile ingineresti sunt cuprinse si lucrarile de arta si speciale.

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de ConstructiiFii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.