Diabetul, o boala cu care traiesti toata viata
Diabetul zaharat este o afectiune cronica serioasa, relativ frecventa in randul populatiei si care poate sa aiba consecinte grave in cazul in care nu este depistat la timp pentru a incepe tratamentul care il va tine sub control.
Maladia se caracterizeaza prin dereglarea metabolismului, in special al celui glucidic, iar complicatiile acesteia pot afecta ochii, nervii, vasele de sange si chiar rinichii. Practic, organismul nu reuseste sa produca suficient de multa insulina, sau nu o poate folosi eficient.
Exista doua forme sub care se prezinta afectiunea:
- Diabet de tip I, sau insulino-dependent, care apare in general la varste tinere (pana in 30 de ani) si se caracterizeaza prin absenta insulinei din organism, si necesitatea suplimentarii ei zilnice
- Diabet de tip II, sau non-insulino-dependent, in care tesuturile sunt sensibile la producerea de insulina
Cauzele aparitiei diabetului de tip I sunt genetice, in timp ce varianta II este datorata mai degraba unui stil de viata sedentar si nesanatos.
Ce simptome ar trebui sa te ingrijoreze?
Exista o serie de simptome care ar trebui sa te alarmeze, iar asocierea lor ar trebui sa te trimita de urgenta la un cabinet medical. Acestea pot fi, dar nu se reduc la:
- Poliuria (urinari frecvente si dese, mai mult de 2.5 litri de urina in fiecare zi)
- Polidipsia – senzatia permanenta de sete si nevoia de a bea apa, chiar si imediat dupa ce ai baut deja
- Polifagia – constati ca ai slabit, in ciuda faptului ca mananci mai mult decat in mod obisnuit
- Oboseala cronica
Pentru ca boala netratata poate duce la complicatii extrem de grave, letale chiar, este bine sa fim foarte atenti la aceste simptome, dar si sa ne facem anual, printre celelalte analize, controlul glicemiei, care ne poate da un indiciu asupra imbolnavirii.
Diagnosticul de certitudine se pune insa in urma masurarii glicemiei si al testului de toleranta la glucoza, care se realizeaza in laboratoare specializate.
Pentru ca boala nu are un tratament care sa duca la vindecare, ci doar unul care sa tina simptomele sub control, si poate avea consecinte grave, este cum nu se poate mai important sa ne gandim la preventia ei.
Cum prevenim diabetul?
Mai ales in cazul diabetului de tip II, zicala populara „Mai bine previi decat sa combati” se potriveste de minune. Fiind o afectiune ce apare datorita modului de viata nesanatos, in special la persoanele supraponderale sau obeze, este bine sa:
- Iti mentii greutatea sub control
- Reduci cantitatea de dulciuri pe care o consumi
- Sedentarismul trebuie de asemenea evitat
Practic, toate sfaturile cu privire la dieta si sport pe care revista noastra online ti le ofera, te ajuta nu doar sa iti mentii silueta si forma, ci si sa previi anumite boli ale civilizatiei, asa cum este si diabetul!
Mentine asadar un stil de viata sanatos, fa sport si ai grija de silueta ta!
Comentarii recente