Bucataria indiana este cunoscuta pentru mirodeniile sale vibrante, ierburile proaspete si o varietate de arome bogate. Desi dietele si preferintele variaza in India, majoritatea oamenilor urmeaza o dieta pe baza de plante. Aproximativ 80% din populatia indiana practica hinduismul, religie care promoveaza o dieta vegetariana sau lacto-vegetariana.
Cea mai buna dieta indiana pentru pierderea in greutate
Dieta traditionala indiana pune accent pe un aport ridicat de alimente vegetale precum legume, linte, fructe, precum si pe un aport redus de carne.
Acest articol explica cum sa urmezi o dieta indiana sanatoasa care te poate ajuta sa slabesti. Include alimente importante de consumat, precum si alimente de evitat.
Dieta indiana traditionala sanatoasa
Dietele traditionale indiene pe baza de plante se concentreaza pe ingrediente proaspete si sanatoase – alimente ideale pentru o sanatate optima.
De ce sa urmezi dieta indiana pe baza de plante?
Dietele pe baza de plante au fost asociate cu multe beneficii pentru sanatate, inclusiv un risc mai scazut de boli ale inimii, diabet si anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de san si de colon.
In plus, dieta indiana a fost asociata cu un risc redus de a dezvolta boala Alzheimer. Cercetatorii cred ca acest lucru se datoreaza consumului scazut de carne si accentului pus pe legume si fructe.
Urmand dieta indiana, pe baza de plante, nu numai ca se reduce riscul de aparitie a bolilor cronice, dar sporeste si pierderea in greutate.
Ce grupuri de alimente include?
Cura de slabire indiana este bogata in alimente hranitoare precum cereale, linte, grasimi sanatoase, legume, produse lactate si fructe. Dietele indienilor sunt puternic influentate de religie, in special de hinduism. Religia hindusa invata non-violenta si ca toate fiintele vii trebuie apreciate in mod egal. Acesta este motivul pentru care se incurajeaza o dieta lacto-vegetariana si se descurajeaza consumul de carne, peste si oua. Cu toate acestea, lacto-vegetarienii mananca produse lactate.
O dieta lacto-vegetariana sanatoasa ar trebui sa se concentreze pe cereale, linte, lactate, legume, fructe si grasimi sanatoase precum uleiul de cocos. Condimentele precum turmeric, schinduf, coriandru, ghimbir si chimen sunt de baza in mancarurile traditionale, adaugand o aroma bogata si beneficii tangibile pentru sanatate.
Turmericul este unul dintre cele mai populare condimente folosite in India si a fost remarcat pentru proprietatile sale antiinflamatorii, antibacteriene si anticancerigene.
Ce poti manca
Incercati sa includeti urmatoarele ingrediente in planul zilnic de masa:
- Legume: rosii, spanac, vinete, ceapa, pepene amar, conopida, ciuperci, kale, cartofi, morcovi, cartofi dulci, napi si altele.
- Fructe: mango, papaya , rodie, guava, portocale, lychees, mere, pepeni, pere, prune, banane.
- Nuci si seminte: caju, migdale, arahide, fistic, seminte de dovleac, seminte de susan si multe altele.
- Leguminoase: fasole mung, mazare, fasole rosie, linte si naut.
- Cerealele integrale: orez brun, orez basmati, mei, hrisca, quinoa, orz, porumb, paine integrala, amarant, sorg.
- Produse lactate: branza, iaurt, lapte, chefir, ghee.
- Ierburi si condimente: usturoi, ghimbir, cardamom, chimen, coriandru, garam masala, boia de ardei, turmeric, piper negru, schinduf, busuioc si multe altele.
- Grasimi sanatoase: lapte de cocos, lapte gras, avocado, ulei de nuca de cocos, ulei de mustar, ulei de masline, ulei de arahide, ulei de susan, ghee.
- Surse de proteine: tofu, leguminoase, produse lactate, nuci si seminte.
Mesele ar trebui sa includa alimente proaspete, integrale, predominant de origine vegetala, inclusiv ierburi si condimente.
In plus, includerea in dieta a legumelor fara amidon, cum ar fi verdeturile, vinetele sau rosiile, asigura organismului dumneavoastra fibre, care dau satietate pentru o perioada mai lunga de timp dupa masa.
Ce poti bea
O modalitate usoara de a reduce excesul de calorii si zahar este de a evita bauturile si sucurile indulcite. Aceste bauturi pot avea un continut ridicat de calorii si zahar, ceea ce poate afecta negativ procesul de pierdere in greutate.
Bauturile premise sunt:
- Apa;
- Apa carbogazoasa;
- Ceaiuri neindulcite, inclusiv ceaiuri Darjeeling, Assam si Nilgiri.
Alimente nesanatoase, de evitat
Consumul de alimente si bauturi care sunt foarte procesate, bogate in zahar sau bogate in calorii impiedica pierderea in greutate.
Nu numai ca alimentele precum bomboanele, alimentele prajite si sucurile zaharoase sunt daunatoare pentru pierderea in greutate, ci si pentru sanatate. Consumul de prea multe alimente procesate si alimente incarcate cu indulcitori va poate creste riscul de boli cronice.
Pentru o sanatate optima, minimizati sau evitati urmatoarele alimente:
- Bauturi indulcite: cola, suc de fructe, ceai indulcit, energizante.
- Alimente bogate in zahar: bomboane, inghetata, prajituri, budinca de orez, produse de patiserie, prajituri, iaurt indulcit si cereale bogate in zahar.
- Indulcitori: zahar crud de palmier, zahar rafinat, miere, lapte condensat.
- Sosuri indulcite: ketchup-uri, sosuri de gratar, curry indulcit.
- Alimente bogate in grasimi: fast-food, cartofi prajiti, chipsuri de cartofi, alimente prajite.
- Cereale rafinate: alimente, inclusiv paine alba si produse de patiserie din faina alba, paste, biscuiti.
- Grasimi trans: margarina, alimente foarte procesate (prajituri, vafe, dulciuri etc.).
- Ulei rafinat: ulei de canola, ulei de soia, ulei de porumb, ulei de samburi de struguri.
Limitarea consumului de alimente si bauturi enumerate mai sus este cea mai buna alegere pentru sanatatea generala.
Meniu dieta indiana pentru o saptamana
Mai jos aveti un meniu pentru dieta Indiana 7 zile, care se concentreaza pe alimente proaspete si hranitoare.
Il puteti personaliza pentru a se potrivi nevoilor dvs. de calorii, restrictiilor alimentare si preferintelor alimentare.
Luni
Mic dejun: Chefir 1% cu scortisoara, o banana si un mar.
Pranz: Orez cu legume, fresh de portocale.
Cina: Amestec de legume si spanac proaspat (salata).
Marti
Mic dejun: Legume si un pahar de lapte.
Pranz: Naut cu orez brun si curry.
Cina: Salata de germeni si ceai.
Miercuri
Mic dejun: Terci de mere, scortisoara cu lapte si migdale.
Pranz: Cereale integrale cu tofu si diverse legume.
Cina: Orez brun si legume.
Joi
Mic dejun: Iaurt cu fructe tocate si seminte de floarea soarelui.
Pranz: Supa cu orez.
Cina: Salata verde.
Vineri
Mic dejun: Doua oua fierte, felii de rosii si verdeata.
Pranz: Legume cu orez brun.
Cina: Tofu cu cartofi si amestec de legume.
Sambata
Mic dejun: Cereale cu avocado si papaya taiata cubulete.
Pranz: salata mare cu curry rajma si quinoa.
Cina: clatite de linte cu tofu.
Duminica
Mic dejun: terci de hrisca cu bucatele de mango.
Pranz: supa de legume cu cereale integrale.
Cina: tofu cu masala de legume.
Consumul de apa sau ceai neindulcit in timpul si intre mese va va ajuta sa va mentineti hidratat fara a adauga calorii suplimentare.
Asigurati-va ca mancati o multime de legume fara amidon la fiecare masa, precum si alimente care contin grasimi si proteine sanatoase. Acest lucru va va ajuta sa va simtiti plin pe tot parcursul zilei si va reduce sansa de a manca in exces.
Gustari sanatoase
Inlocuirea gustarilor bogate in calorii si zaharoase cu optiuni mai sanatoase poate promova pierderea in greutate si atingerea obiectivelor dvs. La fel ca mesele principale, gustarile nutritive ar trebui sa includa ingrediente proaspete.
Iata cateva idei de gustari pentru pierderea in greutate:
- Cateva nuci
- Fructe feliate cu iaurt neindulcit
- Bucatele de legume
- Seminte de dovleac prajite
- Naut prajit
- Hummus cu legume
- Chefir
Daca poftiti o gustare dulce dupa-amiaza, incercati sa schimbati desertul dvs obisnuit cu fructe proaspete feliate. Pentru o alta optiune de desert sanatos, puteti folosi fructe si nuci fierte acoperite cu iaurt neindulcit.
Comentarii recente