Dipladenia sau Mandevilla
Cuprins:
» Planta de casa, vesnic verde, Dipladenia sau Mandevilla este o liana, cu lastari de pana la 2 metri lungime. Ea infloreste toata vara, cu flori de la alb la nuante aprinse de rosu. Este o placere sa cresti o planta atat de frumoasa acasa. Am pregatit, in acest articol cele mai detaliate sfaturi pentru ingrijire dipladenia!
» Deoarece Mandevilla este o planta cataratoare, este necesar sa-i oferim un sprijin la plantarea acesteia. Ghiveciul trebuie sa fie suficient de mare. Inflorirea este abundenta, fiecare floare se deschide timp de 10 zile.
Cum se ingrijeste dipladenia?
Iluminare
» Mandevillei nu-i place lumina directa a soarelui. Partea estica este de preferat, atunci cand alegem locul sau. Plasand planta pe fereastra spre nord, puteti obtine o vita prea lunga cu un numar mic de flori.
» Important! Vara, este de preferat sa se expuna intr-un loc luminat, umbrit de copaci.
Regimul de temperatura
» Deoarece planta provine dintr-o regiune calda, tolereaza temperaturi destul de ridicate, principala conditie este absenta razelor solare directe. Temperatura vara poate ajunge la 35 de grade, iar dipladenia se va simti destul de confortabil.
» In consecinta, iarna, aerul rece poate fi daunator plantei , daca temperatura scade sub 13 grade. Temperatura minima pe care Mandevilla este gata sa o suporte iarna este de + 15 ° C.
Umiditate
» Mandevilla este o planta tropicala, la fel ca restul, are nevoie de udare regulata, mai ales vara. Umezeala suplimentara poate fi asigurata prin plasarea unui umidificator langa aceasta.
Cum se uda Dipladenia?
- Apa acidificata este cea mai potrivita pentru udare; o puteti prepara folosind 1 g de acid citric per 1 litru de apa.
- Temperatura apei se va potrivi cu temperatura camerei sau usor mai calda.
- Udarea atat vara cat si iarna se efectueaza cand stratul superior al solului se usuca, este important sa ne amintim ca, din cauza aerului incalzit vara, va trebui sa faceti acest lucru mai des.
Fertilizare Mandevilla
» Dipladenia ingrijire iarna – cand planta intra in perioada de inactivitate, nu se efectueaza fertilizarea. Mandevilla se trezeste in martie. Din aceasta perioada, trebuie fertilizata cu ingrasaminte complexe, care se gasesc in magazine. Ar trebui sa alegeti un amestec pentru plantele cu flori.
» Ingrasamantul se aplica cel putin o data la 10 zile, pe toata perioada de inflorire, pana la sfarsitul lunii noiembrie. Apoi planta isi incetineste cresterea.
» Planta trebuie “deranjata” numai atunci cand este cu adevarat necesar si anume cand ghiveciul devine prea mic si are nevoie de transfer.
De ce nu infloreste dipladenia?
» Plantele pot refuza sa infloreasca daca nu sunt indeplinite urmatoarele conditii:
- nu exista suficienta iluminare, planta necesita foarte multa lumina, dar lumina ar trebui sa fie indirecta;
- udare insuficienta, pamantul se usuca si nu exista suficienta nutritie pentru formarea inflorescentelor;
- aer prea uscat, nu se efectueaza pulverizare;
- deficitul de sol din ghiveci poate duce la respingerea infloririi.
» Mandevilla nu necesita prea multe condtitii, dar daca sunt respectate, va oferi o inflorire luxoasa si bogata.
® Citeste si: Ce Plante si Flori de apartament sa alegem?
Caracteristici de taiere
» Planta difera prin faptul ca infloreste numai pe lastari tineri, ceea ce inseamna ca toti cei batrani trebuie taiati, de aproximativ trei ori. Aceasta procedura se efectueaza la inceputul lunii noiembrie, cand inflorirea sa incheiat. Lastarii tineri sunt, de asemenea, scurtati.
» Important! Nu ar trebui sa va fie mila de planta atunci cand taiati, deoarece lasand toate ramurile mult timp, nu va avea suficiente inflorescente anul urmator.
Dipladenia inmultire
» Butasi – cel mai simplu mod de a reproduce dipladenia. Lastarii se inradacineaza suficient de repede. Firele de pana la 8 cm lungime sunt taiate; ele pot fi inradacinate intr-un recipient cu apa sau imediat in sol nutritiv, turba.
» Temperatura pentru butasi trebuie sa fie mai ridicata si, prin urmare, cel mai bine este sa se inmulteasca vara.
Daunatori si boli
» Planta este destul de rezistenta la daunatori si diverse boli. Cel mai adesea, leziunile apar ca urmare a ingrijirii necorespunzatoare sau a introducerii daunatorilor din exterior.
» Putrezirea radacinii poate aparea cu udare excesiva si foarte abundenta, planta cu greu poate fi salvata si, prin urmare, este necesar sa controlati uscarea solului inainte de urmatoarea udare.
» Ingalbenirea si caderea frunzelor, pot aparea atunci cand aerul este prea rece sau lumina directa a soarelui bate spre planta, lipsa de umiditate sau solul slab. O cantitate insuficienta de ingrasamant poate afecta, de asemenea, grav aspectul plantei.
» Cresterea si ingrijirea dipladeniei nu sunt mai dificile decat ale altor flori, dar trebuie amintit ca seva sa vegetala este foarte otravitoare si este necesar sa lucrati cu ea folosind echipamente de protectie. Planta ar trebui cultivata cu grija daca in casa locuiesc copii mici.
Fii primul care adauga un comentariu!