Distantele dintre barele armaturilor

distanta armaturi otel beton

La ce distanta se pun barele si etrierii armaturilor?

» La grinzi, stalpi, arce si la toate elementele liniare la care armatu­rile apar constituite sub forma de carcasa spatiala legata sau sudata este necesar sa se prevada distante minime intre armaturi, pentru a se asigura trecerea granulelor de agregate si a laptelui de ciment in timpul turnarii, vibrarii sau compactarii betonului.

Care sunt distantele dintre barele armaturilor la grinzi?

» Distanta minima dintre armaturile longitudinale de rezistenta care au o pozi­tie orizontala sau inclinata la elemente liniare, cum ar fi grinzi sau arce, in tim­pul betonarii se ia egala cu diametrul barelor dar nu mai putin de:

 • 25 mm pentru armatura de la partea inferioara;
 • 30 mm pentru armatura de la partea superioara.

» Cand armatura de la partea inferioara a grinzilor este dispusa pe mai mult de 2 randuri, distanta minima, inafara de barele primelor doua randuri, se va lua de 50 mm si se va respecta conditia ca armatu­rile din randurile 2 si 3 sa cada exact peste cele din randul 1.

» La elementele preturnate si prefabricate, distanta dintre armaturi poate fi micsorata pana la 15 mm, dar nu sub diametrul armaturii.

» Daca un proiect are prevazute distante dintre armaturi mai mici de 25 mm, se vor da in proiect indicatii asupra dimensiunilor maxime admise pentru granulele agregatelor ce se vor folosi la executia betoanelor.

» Distanta maxima dintre axele armaturilor de rezistenta se recomanda sa nu depaseasca 150mm.

» Distanta la armatura constructiva dispusa pe fata laterala la grinzi mai inalte de 70cm va fi de 100mm. Armaturile pot fi legate si cu agrafe cu diametrul minim de 6 mm in zone neseismice.

» Distantele dintre etrieri vor fi de minimum 100mm.

Pret etrieri constructii!

» La grinzile la care armatura comprimata nu rezulta din calcul, etrierii vor fi pusi la distanta maxima de 300 mm, daca din calcul nu rezulta o distanta mai mica sau din conditia ca distanta dintre etrieri sa nu fie mai mica de 3/4 din inaltimea grinzii. Aceasta conditie im­pune distanta dintre etrieri la grinzi care au inaltimea mai mica de 40 cm.

» In zone seismice distanta maxima dintre etrieri va fi de 200 mm si nu va depasi 1/4 din inaltimea grinzii.

» La grinzile la care armatura comprimata rezulta din calcul, se pune conditia ca aceasta armatura sa nu flambeze din lipsa de legaturi dintre etrieri. De aceea, distanta dintre etrieri trebuie sa respecte si conditia ca sa fie mai mica de 15d, pentru bare comprimate cu gro­simi mai mici.

» La grinzi mai late de 400 mm se vor prevedea minimum patru ra­muri de etrieri (etrieri dubli).

» Se vor prevedea etrieri inchisi in zonele in care exista armaturi comprimate rezultate din calcul si in zonele din apropierea reazemelor grinzilor, de regula pe aproximativ 1/4 din deschidere dar cel putin pe 2 x h de fiecare parte a reazemului.

ce sunt etrierii pentru constructii

» La console scurte, distantele intre etrieri vor fi cuprinse intre 100 si 150 mm.

» La elementele solicitate la incovoiere cu torsiune, etrierii se aseaza la distanta maxima de 1,3 x b, b fiind latimea elementului, maximum 400 mm. Se vor folosi etrieri inchisi cu ciocuri sau cu etrieri sudati.

» Etrierii vor forma cadre inchise sudate sau cu capele petrecute pe cel putin 30 d, la distanta maximă 0,65 x b.

Care sunt distantele dintre barele armaturilor la stalpi?

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» La stalpi, distanta libera intre armaturile longitudinale va fi de 50 mm. Distanta maxima pentru laturile pe care sunt numai doua bare va fi de 350 – 400 mm, iar pentru laturile cu mai mult de doua bare va fi de 250 mm.

» La stalpii turnati pe orizontala distantele minime vor fi similare celor aratate la grinzi.

La ce distanta se pun etrierii la stalpi?

» Distantele dintre etrieri la stalpi vor avea urmatoarele valori:

 1. Minimum 70 mm si maximum 300 mm, fara sa se depaseasca dimensiunea minima a sectiunii, si maximum 15 dmin al armaturilor longitudinale comprimate la betonul obisnuit si de 10 x d la betonul cu granulit;
 2. In regiuni seismice distanta maxima se limi­teaza la 200 mm;
 3. Distanta dintre etrieri va fi redusa la 100 mm in zonele de la extremitatile stalpilor pe o lungime mai mare de 600 cm sau 1/8 din inaltimea stalpului.
 4. La stilpii scurti la care inaltimea lor este mai mica de 4 ori, latura mare a sectiunii transversale, etrierii se indesesc pe toata inal­timea stalpului.
 5. La partea de jos a stalpilor halelor parter, etrierii se indesesc pe o inaltime depasind cota pardoselii.
 6. In cazul in care in sectiune sunt mai multe tipuri de etrieri (dreptunghiular, rombic, agrafe) acestia se aseaza in aceeasi sec­tiune;
 7. Pasul fretei, inclusiv etrierii suplimentari care se gasesc in pla­nul fretelor, cand acestia rezulta din calcul, va respecta urmaloarele conditii : minimum 50 mm, maximum 80 mm, dar vor respecta si con­ditia de a nu depasi ca distanta maxima 1/5 din diametrul simburelui de beton.

Care sunt distantele dintre barele armaturilor la placi?

» Aceste distante vor fi :

 • cel putin 70 mm, la plase sudate daca nu sunt admise prin pres­criptii speciale si dimensiuni mai mici;
 • cel mult 200 mm la placi cu grosimea de maximum 150 mm;
 • cel mult 1,5 hp la placi groase, cu hp mai mare de 150 mm, hp fiind grosimea placii.

» Armatura de repartitie minima va fi cel putin 3 bare pe un metru liniar, 330 mm intre bare, iar sectiunea barelor de repartitie trebuie sa reprezinte cel putin o zecime din sectiunea totala a barelor de rezistenta.

armaturi din fier beton

» Daca pe placa exista incarcari concentrate sau distribuite pe o arie limitata, numarul de bare minim este de cel putin 4bare/m (250 mm interax), iar sectiunea transversala a acestora va fi minimum 25% din cea a armaturii de rezistenta.

» Pentru pastrarea distantelor recomandate, barele de armaturi trebuie strans legate cu sarma, in suficiente puncte, iar plasa astfel reali­zata sa  fie  pozitionala  prin  distantieri.

» Fierarii betonisti trebuie sa verifice pozitionarea armaturii inainte si in timpul turnarii betonului.

Despre Robert 72 Articole
Salut dragi cititori! Numele meu este Robert si dupa 20 de ani de munca in santierele tarii si din strainatate, am decis sa ma asez in fata calculatorului si sa va impartasesc din experienta mea profesionala acumulata in decursul timpului. Sper ca articolele mele sa va fie de un real folos!

1 Comment

 1. Salut, doresc să stiu cum pot face jontarea a doua care in armătura daca barele nu sant îndeajuns de lungi pentru a acoperi întreaga lungime necesara

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.